Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Γ. Πρεβεζάνου

Το εκλογικό του κέντρο εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πορείας Δημιουργίας» με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και πριν την ομιλία του υποψηφίου δημάρχου χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου με την ιδιότητα του συντονιστή από πλευράς κόμματος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στη δυτική Ελλάδα.
Στην συνέχεια ο κ. Πρεβεζάνος παρουσίασε τους άξονες του προγράμματός του και έκανε αναφορά στα πεπραγμένα του στη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου την τετραετία 2003-2006. Παράλληλα ο κ. Πρεβεζάνος άσκησε οξεία κριτικά στα πεπραγμένα της νυν δημοτικής αρχής κάνοντας λόγο για μια «καταστροφική για τον τόπο διοίκηση».

Ακολουθεί όλη η ομιλία του κ. Πρεβεζάνου:



«Φίλες και Φίλοι, Δημότισσες και Δημότες του διευρυμένου
Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Μαζί με τους συνεργάτες μου σας απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη θερμή παρουσία σας.
Από σας αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Έναν αγώνα τον οποίο διεξάγουμε με αξιοπρέπεια, με διαφάνεια, με εντιμότητα και πάνω απ’ όλα με απόλυτο σεβασμό προς τον άνθρωπο.
Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε. Αυτή η ευθύνη αντικατοπτρίζει τα όνειρά σας, τις ελπίδες σας, την προκοπή και το μέλλον του Δήμου μας.
Αυτή την ευθύνη την αναλάβαμε μαζί με τους συνεργάτες μου, γιατί έχουμε την επιθυμία να υπηρετήσουμε τον τόπο μας.
Αυτή την ευθύνη την αναλάβαμε με τη δική σας προτροπή. Αυτή η προτροπή στην αρχή ήταν ψιθυριστή φωνή και όσο περνούσε ο καιρός έγινε διαταγή την οποία και εφαρμόζουμε πιστά.
Αυτή η ευθύνη υποστηρίζεται από ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά από μια δημοσκόπηση σε όλο το νέο δήμο εξέφρασε τη στήριξή της στο συνδυασμό μας. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης της.
Έτσι σήμερα βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι ζητώντας να μας εμπιστευθείτε προκειμένου να διαχειριστούμε τις τύχες του διευρυμένου
Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Έχουμε δώσει δείγματα γραφής με το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελέσαμε στο δήμο τη περίοδο 2003-2006. Αναφέρω επιγραμματικά τα παρακάτω έργα:
ΧΥΤΑ:
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ
Σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων περίπου.
Μια νέα πόλη εκτείνεται πλέον εκτός των τειχών της Παλαιάς Πόλις του Μεσολογγίου. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και αναπτυξιακό, αφού 383 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν  σε 14 μήνες, δίνοντας έτσι εργασία σε εκατοντάδες εργάτες, εργολάβους και βιοτέχνες, αλλά κυρίως λύνοντας το οικιστικό πρόβλημα της περιοχής.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΑΛΥΠΕΔΩΝ:
Έργο συνολικής δαπάνης 4.000.000 € που διαμόρφωσε τη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης σε ένα κόσμημα με έργα αποχέτευσης, ομβρίων, ασφαλτοστρώσεις, έργα πρασίνου και πλατειών.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ – ΑΓΡΙΛΙΑΣ
Συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000
ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ:
Προϋπολογισμός 2.000.000 από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Εδώ η σημερινή δημοτική αρχή θα πρέπει να απαντήσει, γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο;.
ΕΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΜΑΓΟΥΛΕΣ:
Όπου αρδεύονται 2.000 στρέμματα με ελιές καλαμών προσαυξάνοντας το εισόδημα των κατοίκων.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 14 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
Για την κατασκευή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ:
Όπως αναπλάσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις, ασφαλτοστρώσεις, τα ευρυζωνικά δίκτυα, ποδηλατόδρομος Τουρλίδας, νέα μνημεία, συμπληρώνουν το έργο της τετραετίας.
Όμως σήμερα δεν γίνεται απολογισμός του έργου της τετραετίας 2003-2006,  απλώς το αναφέρουμε σαν εγγύηση για το μέλλον.
Δυστυχώς όμως το έργο αυτό δεν το προβάλλαμε επαρκώς, χάσαμε τις εκλογές το 2006 και η «ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» σταμάτησε από τη παρούσα δημοτική αρχή, την οποία λίαν επιεικώς μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την πλέον καταστροφική δημοτική αρχή όλων των εποχών.
 Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα μαζί τους γιατί γνωρίζουν οι Δημότες το έργο και την συμπεριφορά της και έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους.
Θα αναφέρουμε όμως επιγραμματικά μερικά στοιχεία: από τα πιο κύρια προβλήματα που μας αφήνει καθώς τελειώνει η θητεία της.
Έγινε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος αφού υπερχρέωσε το Δήμο και τις Δημοτικές επιχειρήσεις. Συνολικά το χρέος ανέρχεται περίπου στα 6.000.000  € σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία.
Σε ότι αφορά την εκτέλεση των έργων ακολούθησε τη ζημιογόνο διαδικασία της κατακερμάτισης και ανάθεσης αυτών.
Συνολικά για τα τρία έτη 2007, 2008, 2009 διετέθησαν σε αναθέσεις έργων 2.540.000 €. Γι’ αυτό το λόγο η παρούσα δημοτική αρχή δεν παρήγαγε έργο.
Τέλος ήταν απόντες και απέτυχαν σε όλα τα μεγάλα θέματα και επιλογές του Δήμου όπως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, το Εφετείο, η Ακαδημία Ελευθερίας, το Πανεπιστήμιο και τόσα άλλα.
Σήμερα η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση και την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όπου οι τρείς παραλιμνοθαλάσσιοι δήμοι, Οινιάδες, Αιτωλικό και Μεσολόγγι, ενώνονται σε ένα ενιαίο δήμο.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που έχουν την ίδια ιστορία, κοινά ήθη και έθιμα, το ίδιο περιβάλλον, ανταμώνουν σαν μια οικογένεια και δικαιούνται την ισοπολιτεία και ισονομία, αρχές που ανέδειξε η «αιτωλική συμπολιτεία» από το ιστορικό χώρο του Θέρμου. 
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά το Μεσολόγγι και η περιοχή αδικήθηκε και έπεσε θύμα εκλογικών σκοπιμοτήτων.
Έτσι περιοχές που επιθυμούσαν ή που γειτονεύουν με το Μεσολόγγι, όπως Χάλκεια, Μακρυνεία, Παλαιομάνινα, βρέθηκαν έξω από τα όρια του νέου μας δήμου.
Η ενσωμάτωση των παραπάνω περιοχών είναι θέμα προτεραιότητας για τον συνδυασμό μας.
Αν και θα αναφερθώ με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του συνδυασμού μας στις επόμενες ομιλίες θεωρώ σκόπιμο να δώσω τα κύρια σημεία της προσπάθειάς μας. Περιληπτικά οι στόχοι μας είναι:
1.            Η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου ενσωματώνοντας τις νέες αρμοδιότητες που του μεταβιβάζονται.
2.            Αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας με ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας, αισθητική αναβάθμιση χώρων, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης περιοχών.
3.            Υποστήριξη των αναγκαίων υποδομών ανάπτυξης της λιμνοθάλασσας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
4.            Ο ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός του νέου Δήμου.
5.            Η προστασία – ανάδειξη – οικοτουριστική ανάπτυξη του μοναδικού οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας, των ποταμών Αχελώου και Ευήνου και των άλλων οικοσυστημάτων του Δήμου όπως τα δάση του Φράξου και Αρακύνθου και το φαράγγι της Κλεισούρας.
6.            Η υποστήριξη και ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας. Συγκεκριμένη επιδίωξη είναι η ενίσχυση του ΤΕΙ και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
7.            Η ανάδειξη της πλούσιας Αρχαιολογικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα αρχαία θέατρα Οινιαδών, Πλευρώνας και Καλυδώνας, τα μνημεία της νεότερης ιστορίας όπως του Κήπου των Ηρώων και της Λιμνοθάλασσας, το μουσείο Κατράκη, οι ιδιωτικοί πολιτιστικοί χώροι της Διεξόδου και του ιδρύματος Μοσχανδρέου και τα λαογραφικά μουσεία της περιοχής είναι η βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που είναι πλούσια σε αριθμό και αξία επιβάλλουν την ίδρυση Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πρωτεύουσα πόλη του Νομού, όπως προβλέπει άλλωστε και ο εθνικός Μουσειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός, στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο υπουργείο πολιτισμού, δίπλα στον Κήπο των Ηρώων, εδώ στην
Ιερά Πόλη της Ελλάδας
Κορυφαίο βέβαια οραματικό πολιτιστικό έργο είναι η ίδρυση και λειτουργία στο Παλαιό Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας που συνάδει απόλυτα με το κορυφαίο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό του Ελληνισμού την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που συμβολίζει η δάδα του Καψάλη, που συμβολίζει αυτός εδώ ο μαρτυρικός και αγιασμένος τόπος.
Φίλες και Φίλοι
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Θέλω όμως να δηλώσω ότι πιστεύω στην ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν μπορώ όμως ούτε να κατανοήσω, πολλώ δε μάλλον ούτε να ανεχθώ, άμετρες και αλόγιστες διεκδικήσεις της γείτονας πόλης του Αγρινίου σε βάρος υπηρεσιών και θεσμών που ανήκουν από την ιστορία σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.
Το εφετείο ανήκει και θα ιδρυθεί εδώ στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, εδώ που πρωτοσυζητήθηκαν και εδραιώθηκαν οι θεσμοί δικαιοσύνης το 1821 στο συνέδριο της «Δυτικής Χέρσου Ελλάδας», αλλιώς τα κορμιά μας θα λιώσουν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αποφασιστικότητας.
                Οι Οινιάδες το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι σαν ενιαίος δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα σταματήσουν να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα. Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τη περιοχή μας, πέρα από αυτά που μας ανήκουν, όπως η Εκτροπή του Αχελώου, η Ιόνια Οδός, το Φυσικό Αέριο στη περιοχή μας.
Φίλες και Φίλοι
Κλείνοντας το σημερινό χαιρετισμό θέλω να ευχαριστήσω τους Βουλευτάς και Πολιτευτάς που παραβρίσκονται μαζί μας.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου για την ομαδικότητα και προσήλωση που έχουν απέναντι στην ευθύνη που αναλάβανε.
Ευχαριστώ την οικογένειά μου που μου συμπαρίστανται.
Πάνω απ’ όλα όμως ευχαριστώ όλους εσάς που είστε πάνω από πολιτικά κόμματα και παρατάξεις και βρίσκεστε απόψε εδώ για να μας δείξετε την εμπιστοσύνη σας.
Η παρουσία σας βεβαιώνει ότι ο Συνδυασμός μας θα είναι ο νικητής των Δημοτικών Εκλογών.
Εμείς σας Δηλώνουμε, ότι θα πορευτούμε με ήθος, εργατικότητα, εντιμότητα και σεβασμό στον άνθρωπο.

- ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

- ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ

- ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

-ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

-ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ

-ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΔΥΝΗ ΣΑΣ

-ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

-ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»


                Ευχαριστώ»