Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στον Αστακό το προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ




Την περασμένη Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012, το Προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ επισκέφτηκε το Γενικό Λύκειο Αστακού, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους συλλόγους διδασκόντων. 

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις θέσεις της ΟΛΜΕ για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Παπαχρήστο κατά την συμμετοχή του σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι. Οι θέσεις αυτές έχουν περιγραφεί και σε παλιότερες επισκέψεις του Προεδρείου της Α ΕΛΜΕ στα σχολεία της περιοχής και συνοψίζονται σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, στα εξής: 


"· Δεν νομιμοποιείται αυτή η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» να νομοθετεί και να δεσμεύει επόμενες γενιές. 

· Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική εκπαίδευση με μαθητές σε κρύες αίθουσες, με σχολεία χωρίς βιβλία ακόμη και σήμερα, με προγράμματα της περασμένης εικοσαετίας και φυσικά με εκπαιδευτικούς που έχουν πλέον σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. 

· Δεν δεχόμαστε σύνδεση αξιολόγησης και μισθού. 

· Η μείωση των δαπανών για την Παιδεία αποτελεί εθνικό κίνδυνο αφού κόβονται ακόμη και δαπάνες για εκπαίδευση ομογενών. 

· Έρχεται αύξηση ωραρίου στους εκπαιδευτικούς και δραματική μείωση των διορισμών. 

· Οι μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν χωρίς τη συναίνεση του κλάδου. Ο διάλογος που στήθηκε ήταν προσχηματικός και αυτό αποδείχτηκε. 

· Υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις τόσο για το «Νέο» όσο και για το «Τεχνολογικό» Λύκειο, για τον τρόπο απόκτησης απολυτηρίου αλλά και για την πρόσβαση στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

· Για τον ΕΟΠΥΥ εξετάζεται η περίπτωση μήνυσης για υπεξαίρεση των χρημάτων των ασφαλισμένων, αφού ενώ οι εισφορές καταβάλλονται κανονικά δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. 

Έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται η ετοιμότητα του κλάδου και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να κατακτηθεί χωρίς αγώνα, ειδικά σήμερα. Μόνο μέσα από οργανωμένο αγώνα μπορεί όμως να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, έδωσε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές: όταν πέρυσι αγωνίστηκε ο κλάδος κατά των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, είτε κατά τόπους είτε κεντρικά, κατάφερε να τις περιορίσει δραστικά στο 1/3 του αρχικού σχεδιασμού. "

Το Προεδρείο της Α’ ΕΛΜΕ, συναντήθηκε επίσης με την Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ντίνα Σαμαρά, παρουσία του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Ζήση Μητσάνη. 

Έχει γίνει ήδη δεκτό το αίτημα της Α ΕΛΜΕ για συμμετοχή εκπροσώπου της στη Σχολική Επιτροπή, ενώ ανακοινώθηκε ότι ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση κατά των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, όπως είχε ζητήσει με ψήφισμά της η Α ΕΛΜΕ. Με τη μεταφορά μαθητών υπάρχει πρόβλημα για κάποια δρομολόγια που εξυπηρετούνται από ΤΑΧΙ. Όσον αφορά στις επισκευές και τις έκτακτες ανάγκες, η ενημέρωση προς το Προεδρείο ήταν ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες και δεν υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά, και στο Δήμο Ξηρομέρου δημιουργεί έτσι κι αλλιώς πρόβλημα η μειωμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. 

Την ερχόμενη Πέμπτη, το Προεδρείο θα επισκεφτεί την ΕΠΑΣ και το Εσπερινό Γυμνάσιο Μεσολογγίου.