Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Tέσσερα σημεία πολιτικής παρέμβασης ενόψει της εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Τάσος Αποστολόπουλος
Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
 

Σε λίγες μέρες ξεκινά η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ κάτω από ένα αρνητικό κλίμα όπως τουλάχιστον δημοκοπικά αποτυπώνεται. Για να μην επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές καταγραφές οφείλουμε την ύστατη στιγμή να δούμε τουλάχιστον τέσσερα βασικά ζητήματα. 
Να σταματήσουμε να επιμένουμε στις εσωκομματικές κάλπες στη βάση όταν όλοι ομολογούμε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια τέτοια επιλογή. Όταν όλοι στις κατ΄ ίδιαν συζητήσεις αναγνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ευτελιστούν πρόσωπα και διαδικασίες και θα δοθεί λανθασμένη εικόνα για τον πρόεδρο που θα επιλέξουμε. 

Να διαμορφώσουμε άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση που να τεθεί στην κρίση της κοινωνίας. Τι λέμε για το ένα εκατομμύριο ανέργους; Τι λέμε για τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια συμπολιτών μας που ζουν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας; Τι προτείνουμε για την ανάπτυξη; Τι λέμε στις δυνάμεις εργασίας, στους αγρότες, στους ανθρώπους της αγοράς που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Μα πάνω από όλα τι λέμε στα νέα παιδιά που τα υποχρεώσαμε να ξεκινούν τη ζωή τους με 450 ευρώ και με τσακισμένα τα όνειρά τους; Τα κόμματα έχουν μέλλον όταν εκφράζουν αγωνίες, ελπίδες, οράματα, όταν αποτυπώνουν προβλήματα και τα επιλύουν προς όφελος των πολιτών. Είναι, λοιπόν, έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με το σύστημα διακυβέρνησης που στρέβλωσε τη δημοκρατία μας; Είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τον εαυτό του; Κι αν ναι με ποιο τρόπο, με ποιες αρχές και αξίες αλλά και με ποια πρόσωπα; 
Να ακούσουμε τι προτείνουν οι διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ πριν τοποθετήσουμε την υπογραφή μας σε λίστες που με ευκολία κυκλοφορούν κάποιοι πιστεύοντας ότι έτσι κατοχυρώνουν τη θέση τους στο κάδρο δίπλα στον πρόεδρο που επιθυμούν να εκλεγεί. Η κοινωνία βρίσκεται μακριά από όλα αυτά και αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της. Η κοινωνία αδιαφορεί για τις διεργασίες στο εσωτερικό των κόμματων. Η κοινωνία απαιτεί σύγκρουση με το σύστημα που την οδήγησε εδώ. 
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο αν υπήρχαν ισοδύναμα μετρά αυτών που συνόδευαν το μνημόνιο. Αν ναι γιατί δεν επιλεχτήκαν; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάρει θέση για τις αδικίες που δημιούργησαν τα μέτρα και όχι απλά να δηλώνει ότι πάρθηκαν και άδικα μέτρα. 



Y.Γ. Η παρέμβαση αυτή γίνεται με την ιδιότητα του Μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ