Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στην Κύπρο αφιερωμένες οι φετινές Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι


Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Αριστείδη Καββάγια για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 186ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων που ως γνωστό ξεκινούν αύριο Σάββατο 24 Μαρτίου από τη «Διέξοδο» και θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων 8 Απριλίου 2012.
Ο κ. Κατσούλης ανέφερε πως σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι κάθε εορτασμός της επετείου της Εξόδου να έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει να κάνει με στοιχειά των εξοδιτών που είτε δεν έχουν αναδεχθεί ή έχουν αναδεχθεί εν μέρει. Για αυτό οι φετινές εορτές εξόδου είναι αφιερωμένες στο ρόλο των γυναικών οι οποίες μόχθησαν και πολέμησαν στις τρεις πολιορκίες και θυσιάστηκαν στην έξοδο.



Φέτος η τιμώμενη χώρα και συνολικά οι εκδηλώσεις διακατέχονται από το στοιχείο της Κύπρου και η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Κατσούλης: «εδράζεται στο γεγονός ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τόσο οικονομικές όσο και για τα εθνικά μας ζητήματα, πρέπει να δυναμώσει το μέτωπο του ελληνισμού και ο πιο «κοντινός σύμμαχος», το πιο αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του ελληνισμού, είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων αλλά και των πρωτοβουλιών που διαχρονικά έχει αναλάβει ο Δήμος, θέλουμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Ελληνισμό.»
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου έκανε αναφορά και στο κόστος του εορτασμού σημειώνοντας: «Το 2010 οι εορτές εξόδου του Καποδιστριακού Δήμου Μεσολογγίου στοίχισαν ένα ποσό της τάξης των 375.000 ευρώ. Το 2011 στοίχισαν 170.000 ευρώ και φέτος επιχειρούμε με εκδηλώσεις ουσίας να μην υπερβούμε τις 100.000 ευρώ.
Αυτό είναι αναγκαίο γιατί παρόλο που έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός εθνικής και οικουμενικής εμβελείας, οι εορτές εξόδου δεν επιχορηγούνται από κανένα κρατικό φορέα ούτε στο ελάχιστο. Έτσι το φορτίο για το Δήμο είναι δυσβάστακτο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε σε λογικές ματαίωσης ή σε λογικές που δεν συνάδουν με την θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Καββάγιας Αριστείδης, ανακοινώσε το πρόγραμμα Εορτασμού της 186ης επετείου της εξόδου της Φρουράς των ελεύθερων Πολιορκημένων το οποίο έχει καταρτιστεί ως εξής: (πατήστε εδώ)