Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Απεντομώσεις- Μυοκτονίες- Απολυμάνσεις στο αστικό και περαστικό περιβάλλον: από τη Θεωρία στην Πράξη», στο ΤΕΙ Μεσολογγίου


Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου -Τμήμα ΘΕ.ΚΑ - στις 7,8 και 9 Δεκεμβρίου  2012 πραγματοποιήθηκε  Επιμορφωτικό σεμινάριο με αντικείμενο: «Απεντομώσεις- Μυοκτονίες- Απολυμάνσεις στο αστικό και περαστικό περιβάλλον: από τη Θεωρία στην Πράξη», το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την Δ/νση του Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστου  και των συνεργατών του, ενώ συμμτείχαν στελέχη Υπουργείων & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, καθηγητές ΑΕΙ αλλά και άλλοι αναγνωρισμένοι επιστήμονες του κλάδου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν επιστήμονες  (γεωπόνοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι γεωπονίας , επόπτες δημόσιας υγείας ) που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά,  επιστήμονες γεωπόνοι με δραστηριότητες σε καταστήματα  η γραφεία με ενδιαφέρον για επέκταση δραστηριοτήτων , επιχειρηματίες και επιστήμονες που ασχολούνται με την διαχείριση και καθαριότητα χώρων αλλά και νέοι επιστήμονες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο χώρο. (Αναγγελία έναρξης άσκησης Επαγγέλματος καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους σύμφωνα με το νόμο 3919/2011)

Ιδιαίτερη επαγγελματική βαρύτητα δόθηκε: 




● Στις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές πάνω σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης ζωικών εχθρών σε κατοικημένους χώρους αλλά και στην επαγγελματική ενημέρωση των εκπαιδευομένων.

● Τη νομοθεσία που διέπει τις απεντομώσεις,  μυοκτονίες- απολυμάνσεις , με αναφορά για την Ελλάδα, οι Επίσημα Αναγνωρισμένες Επιχειρήσεις – Εταιρείες Υπηρεσιών Ελέγχου παρασίτων είναι αναρτημένες στο Site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη διεύθυνση για  //Αναγγελίες έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών (βάση του Ν. 3919/2011).// αλλά και στη διεύθυνση για //Αναγγελίες έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών πριν από το Νόμο 3919/2011//.

●  Έγινε εκτενέστερη αναφορά στο ότι, οι επιστήμονες με την δραστηριότητα του ς στον έλεγχο παρασίτων, οφείλουν να ακολουθούν όλες τις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, ώστε να δίνουν τις καλύτερες συμβουλευτικές λύσεις με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθεμένης αξίας για τον πελάτη. 

● Στην παρουσία  των κατσαρίδων  ως έντομα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

● Στα Δίπτερα Υγειονομικής Σημασίας, Αιμομυζητικά  κουνούπια, (380 είδη του γένους Anopheles μεταδίδουν ελονοσία) , που τείνουν να είναι τα ποιο επικίνδυνα.

● Με την αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών των ζωικών εχθρών που παρασιτούν στο αστικό και περαστικό περιβάλλον (έντομα, ακάρεα, το άκαρι της ψώρας, το σκαθάρι των χαλιών (Coleoptero της Οικογένειας Dermestidae) , κοριοί , τρωκτικά)

● Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον Καθηγητής Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστος , στους κοριούς, επισημαίνοντας και αναλύοντας τις επιστημονικές έρευνες για το πώς μπορεί η παρουσία των κοριών σε ένα χώρο, να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, άμεσα με την Ηπατίτιδα Β’.

● Επισημάνθηκε με το τι πρέπει να προσέχουν μετά την καταπολέμηση των κοριών με οποιαδήποτε μέθοδο, ώστε να γίνεται υποχρεωτική η απομάκρυνση των νεκρών παράσιτων και των παραγώγων τους, με  Επαγγελματικά συστήματα εξυγίανσης  ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση του χώρου με αλλεργιογόνους  μολυσματικούς παράγοντες, που δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας.

● Την αντιμετώπιση των κυριότερων εντομολογικών εχθρών στο αστικό πράσινο και εισήγηση για το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών από την καθηγήτρια κα Καραναστάση Ειρήνη του ΤΕΙ  Μεσολογγίου.

● Την Ποιότητα πόσιμου νερού και απολύμανση - Απολυμαντικά για ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Εξυγίανση του αέρα

● Η επιμελημένη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης  καθαριότητας, με επαγγελματική απορρύπανση και εξυγίανση, μπορεί να περιορίσει κατά πολύ συμπτώματα ασθενειών,(π.χ άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, δερματικές παθήσεις  κλπ.) που θα προέρχονται από τους ¨αιωρούμενους μολυσματικούς παράγοντες ¨ , τα αποσυντεθειμένα μέρη και τα περιττώματα των άκαρεων της οικιακής σκόνης  (Dust mites), των παρασιτικών άκαρεων της ψώρας, των κατσαρίδων, των κοριών,  αλλά και από το τρίχωμα της γάτας η του ποντικού. κλπ.

● Η πρωτοποριακή υπηρεσία για υψηλής ποιότητας εξυγίανση όλων των εσωτερικών χώρων , δημιουργήθηκε μετά την επιτακτική ανάγκη για εξάλειψη των προβλημάτων από την αέρια ρύπανση των εσωτερικών χώρων. Είναι δε μια φυσική λύση στην εσωτερική ρύπανση, για την μείωση των ¨αιωρούμενων μολυσματικών παραγόντων ¨ βακτηριδίων, μυκήτων, χωρίς την χρήση χημικών (Green Decontamination).

● Η Klintec με την υποστήριξη του greenmiteclean.gr  αλλά και όλων των τμημάτων της Greenest, δημιουργείσαι μια ολοκληρωμένη υποστήριξη περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε επιχειρήσεις-εταιρείες υπηρεσιών ελέγχου ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων & υγιεινής, για να έχουν τον αποδεκτά καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των απρόσκλητων εισβολέων.

● Έγινε πρακτική εφαρμογή των μεθόδων και Συστήματων Εξυγίανσης, για μια Ασφαλή Προεργασία για το πριν αλλά και για το μετά από κάθε επιστημονική εφαρμογή ,  για εξυγίανση με Bio-Εφαρμογές σε ινώδη υλικά (Στρώματα, Σαλόνια και Χαλιά-Μοκέτες), αλλά και για τις Μεθόδους Συντήρησης τους, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση του χώρου με αλλεργιογόνους  μολυσματικούς παράγοντες, που δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας.

● Επιπλέον ενημερώθηκαν για την σημασία της εφαρμογής του τινάγματος με απορρύπανση στα Χαλιά, όχι μονό για θέματα υγείας αλλά και για την προστασία τους  από τον σκόρο η το σκαθάρι των χαλιών. Η συνεργασία του Επαγγελματία καθαριστή ταπήτων με τον ανάλογο εναρμονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για Επαγγελματική απορρύπανση, αναζωογόνηση και εξυγίανση των χαλιών, με τον Αδειούχο Επιστήμονα Επαγγελματικής Απεντώμοσης  για την εφαρμογή της ‘‘εντομοκτόνου θεραπείας’’

Ενημερωτικό Υλικό για Επιμορφωτικά Σεμινάρια-Απεντομώσεων – Μυοκτονιών-Απολυμάνσεων.

● Στο επιμορφωτικό σεμινάριο «από τη Θεωρία στην Πράξη», οι Επιστήμονες είδαν πρακτικες εφαρμογές , στους χώρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου από τον Γεωπόνο  Εντομολόγο Σταμάτη Θωμαΐδη της AΣΠΙΣ-Thomaidis.gr , με αποκλειστική ασχολία τις Ειδικές Απεντομωτικές και Απολυμαντικές Εφαρμογές.

● Εκτός από την ξενάγηση και τις πρακτικές εφαρμογές στους χώρους του ΤΕΙ  Μεσολογγίου, επισημανθήκαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης,  η εφαρμογή νεφελοψεκασμού με γεννήτριες ψυχρού και θερμού (fogger), αλλά η πρακτική εφαρμογή αυτοκινούμενου κατανομέα εκτόξευσης και διασποράς υγρών νεφελοψεκασμού

● Δόθηκε μεγάλη έμφαση , για τις νέες καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες περιβαλλοντολογικού & υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην ανάγκη μέριμνας για επιστημονική διάγνωση των προβλημάτων που ανακύπτουν,  ώστε να καθιστούν Απαραίτητη την επαγγελματική συνεργασία με έναν Επιστήμονα Διαγνώστη – Σύμβουλο. Είναι καιρός, πλέον και στη χώρα μας να συνδέσουμε την προστασία του εσωτερικού περιβάλλοντος με την επιχειρηματικότητα, είτε αυτή αναφέρεται στο σπίτι ,τον επαγγελματικό χώρο, τους χώρους φιλοξενίας κλπ

● Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για την κινητήρια δύναμη του Επιστήμονα Διαγνώστη – Συμβούλου (Cleaning Advisor), η οποία μέσα από τον θεσμό της χορηγίας (Sponsoring) , συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στο να δημιουργηθούν επιπλέον Νέες θέσεις συνεργασίας.

● Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887  e-mail:  info@klintec.gr

Πηγή: http://cleaningnews.gr/?p=5425