Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Το πολιτιστικό κεφάλαιο της Δυτικής Ελλάδας


«Ο Πολιτισμός είναι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και διέξοδος από την σημερινή κρίση», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο ο οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα όσο και προς την κ. Μενδώνη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αποκατάστασης των ζημιών στον Ιερό Ναό Παντάννάσης στην Πατρα. «Ένα θρησκευτικό μνημείο με πανελλήνια αναγνώριση», όπως σημείωσε ο κ.κ. Χρυσόστομος.
Στην ομιλία της η κ. Μενδώνη έκανε μια συνολική επισκόπηση των έργων Πολιτισμού και Τουρισμού που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και σημείωσε με έμφαση ότι στη σημερινή δυσμενή συγκυρία τόσο ο Πολιτισμός όσο και ο Τουρισμός είναι δυο κλάδοι που δείχνουν την οδό της εξόδου από την κρίση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόνωσης των τουριστικών ροών επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην «Οικονομία των εμπειριών». «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πόρος που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας», ανέφερε η κ. Μενδώνη προσθέτοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών στην χώρα μας επιλέγει την Ελλάδα λόγω του μνημειακού της πλούτου. 

Σήμερα, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, σε ολόκληρη την χώρα, με πόρους του ΕΣΠΑ έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται 561 έργα προϋπολογισμού 697 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε σε έργα αρχαιολογικών εργασιών κοντά σε εκτελούμενα έργα υποδομής όπως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας και ο πρωτοελληνικός οικισμός στην Πατρών – Κορίνθου. Επίσης, πέραν των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και για τα οποία αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ έχουν ενταχθεί τρία ακόμα έργα πολιτισμού που αφορούν στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στην Παναγία Καθολική της Γαστούνης και στην Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. 

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της κ. Μενδώνη περιεστράφη γύρω από την σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας ως τόπου με βαθιά συμβολική αξία για ολόκληρη την χώρα. Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού επεσήμανε ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι συνεχώς στο κέντρο της προσοχής του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι ήδη δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις ανάδειξης της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επίσης, η κ. Μενδώνη έκανε γνωστό ότι μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η δημιουργία Πάρκου οικοανάπτυξης στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας και η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών στον Κατάκολο. 

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:          

«Για τον Πολιτισμό: Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης 16 παρεμβάσεις σε διάφορα μνημεία της Περιφέρειας.  Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης στην Πάτρα με προϋπολογισμό στα 3,3 εκατ. ευρώ, τις εργασίες ανάταξης του τείχους της Πλευρώνας με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρών και τη στερέωση της αίθουσας Α1 στο Χλεμούτσι με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι 16 συνολικά παρεμβάσεις έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό που φτάνει στα 16,1 εκατ. ευρώ». 

Είτε μιλάμε για τον πολιτισμό, είτε για τον τουρισμό, υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα τεράστιο κεφάλαιο.  Είναι η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για την Αρχαία Ολυμπία, για το υι συμβαίνει εκεί, για όσα πρέπει ακόμα να κάνουμε, μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Όμως σήμερα θα θίξω μόνο μια πλευρά, που μάλιστα απασχόλησε χθες και το Περιφερειακό Συμβούλιο.  Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Ολυμπία οδό που δεν πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Αρχαία Ολυμπία που θα παραμείνει αποκομμένη από το σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.  Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτιστική ανάπτυξη και για τουριστική προβολή και να αφήνουμε «εκτός» την Αρχαία Ολυμπία.Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις». 

«Ας περάσουμε τώρα στα ζητήματα του τουρισμού και για την ακρίβεια στα ζητήματα του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Από τα πρώτα μας βήματα ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή θέσαμε το στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στην υπηρεσία αυτού του στόχου δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του τουρισμού. Διακρίναμε γρήγορα την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν σύγχρονο, μοντέρνο, δυναμικό, που θα βασίζεται στη φυσιογνωμία και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Διακρίναμε επίσης την ανάγκη να τοποθετήσουμε αυτό το προϊόν στις διεθνείς αγορές με στοχευμένο τρόπο και ταυτόχρονα να το «τοποθετήσουμε» στις συνειδήσεις των πιθανών επισκεπτών μας.  Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος.  Η ανάδειξη και ανταγωνιστική τοποθέτηση της περιοχής μας ως τουριστικός προορισμός, μέσα από τη συγκρότηση τουριστικής ταυτότητας και τη σύνδεση του τουρισμού με τις παραγωγικές μας επιδόσεις».

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

«Για να υπηρετήσουμε αυτούς του στόχους σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και ήδη υλοποιούμε μια νέα τουριστική επικοινωνιακή στρατηγική που περιλαμβάνει διάφορες κινήσεις», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τη νέα ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όπως όλοι ξέρουμε η «ταυτότητα» είναι ένα σύστημα από άϋλα χαρακτηριστικά που δημιουργούν λογικούς και συναισθηματικούς δεσμούς σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί της. Ιδιαίτερα σήμερα ξέρουμε ότι στο επίκεντρο κάθε μάρκετινγκ βρίσκεται το χτίσιμο μιας ταυτότητας. Το λογότυπο της Περιφέρειάς μας περιέχει τρία στοιχεία.
-Ένα τμήμα στεφάνου ελιάς.
-Μια αφαιρετική αναπαράσταση της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου.
-Ένα γαλάζιο κύκλο.

Το κλαδί της ελιάς είναι ένα αρχαίο σύμβολο ειρήνης και ζωής και παραπέμπει στην Αρχαία Ολυμπία και στον πολιτισμό. Η ελιά είναι επίσης η ζωντανή μας κληρονομιά που αποδίδει το ελαιόλαδο που μας τρέφει, μας συντηρεί, μας προστατεύει, μας θεραπεύει και μας εμπνέει. Η ελιά συμβολίζει τη δύναμη της ζωής και την αναγέννηση ενώ στο συγκεκριμένο λογότυπο έχει στηθεί ως κατάρτι για να μας παραπέμπει στο θαλάσσιο χαρακτήρα της Περιφέρειας. Η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα παγκόσμιας ακτινοβολίας, είναι το πλέον εμβληματικό έργο της σύγχρονης εποχής στην Περιφέρειά μας, ένα έργο που θέλει να συμβολίσει την ένωση ανάμεσα σε περιοχές, ανθρώπους και αντιλήψεις. Οι λευκές παράλληλες γραμμές συμβολίζουν τις τρεις ενότητες της Περιφέρειάς μας και ο γαλάζιος κύκλος συμβολίζει ολόκληρη την Περιφέρεια. Επιλέξαμε τον κύκλο γιατί δεν έχει πλευρές και γωνίες και γιατί όλα του τα σημεία είναι ισότιμα. Είναι ο κύκλος των εποχών, είναι ο κύκλος της Δυτικής Ελλάδας και τα χρώματα είναι το γαλάζιο και το λευκό, χρώματα της φυσικής μας ομορφιάς και χρώματα της Ελλάδας». 

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα μέσα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας. «Επιλέξαμε μια σειρά εργαλείων τουριστικής προβολής με δυναμική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων παραδοσιακών και τεχνολογικών μέσων και καταλήξαμε σε ένα «μπουκέτο» τουριστικών προϊόντων τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να την τοποθετήσουν με αξιώσεις στην Ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά.  Η ανταγωνιστική μας θέση ως τουριστικός προορισμός, δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη προσέγγιση, παρά αυτή του ανταγωνισμού βάση ποιότητας και διαφοροποίησης. Μόνο μέσω της  προώθησης εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού μπορούμε να εγγυηθούμε βιωσιμότητα τουριστικής ανάπτυξης σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος. 

Εισήγηση στην ημερίδα έκανε και η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Άλκηστις Σταθοπούλου, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι πόροι του ΕΣΠΑ αξιοποιούνται με σκοπό την τόνωση της πολιτιστικής και τουριστικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.