Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κόντρες …ατέλειωτες κόντρες


Γράφει ο Κωστής Στεφανάτος
Εκδότης της εφημερίδας "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"

«Φαγητό δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη ζητάμε…»
« Όλα τ’ άχει η Μαριωρή, ο φερετζές της λείπει…»
Δεν ξέρουμε σε πόσες άλλες λαϊκές θυμοσοφίες πρέπει να ανατρέξουμε και να βρούμε προκειμένου να περιγράψουμε το χάλι που συμβαίνει στο Δήμο μας, με τις συνεχείς κόντρες που εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να μας ταλανίζουν και να μην μπορούμε να βρούμε διόδους ανάπτυξης. Άλλωστε μην νομίζουν ότι η ανάπτυξη έρχεται με κόντρες και σκοτωμούς. Σκεφθείτε μέσα στα σπίτια μας να υπάρχουν όχι γνώμες που είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά διαφωνίες και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Τι πρόοδος να υπάρξει σ’ αυτό το σπίτι!!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Δήμο μας που έχει όλους κι’ όλους δύο (2) μόνον  Δήμους προσαρτημένους στον παλαιό Δήμο Μεσολογγίου και δεν μπορεί να τα φέρει γύρα. Δηλαδή αν είχε τους 10 Δήμους του Αγρινίου θα γινόταν… πόλεμος με νεκρούς; 
Από την αρχή της θητείας του υπήρξαν αποχωρήσεις, αποστασιοποιήσεις, διαγραφές κ.λ.π. Υπήρξαν διορισμοί σε Δημοτική Ενότητα που ο αποχωρήσας υπεύθυνος κατάγγειλε τον υπόγειο πόλεμο που γινόταν σε βάρος του και την πλήρωναν οι τοπικοί δημότες.
Πόλεμος άρχισε με τη μαρίνα του λιμανιού και τις ένθεν κακείθεν κατηγορίες για αδράνεια. Συγχρόνως μπήκε και πολιτικό κόμμα στη διαμάχη.



Πριν ένα χρόνο υπήρχε κόντρα μεταξύ Δήμου και Εμποροβ/κού Συλλόγου Μεσολογγίου και δεν πρόφθασαν να τα ….βρούνε, ξέσπασε καινούργια κόντρα μεταξύ τους και συγχρόνως παρεμβαίνουν πρόσωπα φιλικά προς τη Δημοτική αρχή και αντιπολιτευτικά προς το εκλεγμένο Δ.Σ. του Συλλόγου και με ανακοινώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά λες και μόνον αυτοί γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για τα θέματα του εμπορικού κόσμου της πόλης.
Κόντρα υπάρχει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με εσωτερική αποστασιοποίηση και με δυναμική άρνηση της αντιπολίτευσης ( πλην ενός) για τη λήψη δανείου 1.200.000 ΕΥΡΩ!! προκειμένου  να περιέλθει το ΙΧΘΥΚΑ στην κατοχή του Δήμου ( υπάρχουν άραγε μελέτες ειδικών που να αποδεικνύουν την ευρωστία του;) και για την επέκταση του ...αεροδρομίου προκειμένου να προσγειώνονται αεροπλάνα ….50 θέσεων!! ( πότε άραγε;).
Όλες αυτές και άλλες ακόμη μικρότερες  γνωστές και άγνωστες κόντρες , μας φέρνουν πίσω δεκάδες χρόνια. Η ανάπτυξη που περιμένουμε δεν πρόκειται να έρθει: με τα Συνέδρια «των Πόλεων της Ελευθερίας», ούτε και με το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα». Άλλωστε η πόλη σε τίποτε  δεν ωφελήθηκε από την « Εμποροπανήγυρη» του καλοκαιριού, εκτός από τις λίγες στιγμές ανάπαυλας των κατοίκων από την καθημερινότητα.
Άλλα είναι τα προβλήματα της πόλης και για τα οποία πρέπει να υπάρξει ομόνοια, σύμπνοια, αλλά και διαφορετικές απόψεις πάντα με σκοπό τη βελτίωση των προτάσεων και θέσεων της Δημοτικής αρχής που έχει υποχρέωση να ακούει τις γνώμες όλων των φορέων. Πάντως με κόντρες, διαξιφισμούς, ανακοινώσεις, κατηγορίες και άλλα πολλά, το μόνο που καταφέρνει είναι η στασιμότητα ανάπτυξης του Μεσολογγίου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"