Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

33 χρόνια ζωής του ΤΕΙ Μεσολογγίου δεν σβήνονται...

Ανατρέχοντας στο αρχείο του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ" κρίνουμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσοουμε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2004 και αφορά το χρονικό της ίδρυσης του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι.
Και το αναδημοσιεύουμε διότι τις τελευταίες ώρες δημοσιοποιούνται - ακόμη και από καθηγητές των ΤΕΙ - απίστευτα ψεύδη που συνιστούν παραπληροφόρηση.
Το δημοσίευμα που είχε ως τίτλο "Η αλήθεια για τα ΤΕΙ" έχει ως εξής:

"Στην προεκλογική περίοδο (σ.σ. 2004) ακούστηκε από υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ότι τα ΤΕΙ στο Μεσολόγγι ίδρυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981. Ουδέν αναληθέστερον. Για να πληροφορούνται οι νέοι, για να μαθαίνουν οι πολιτικοί και για να θυμούνται οι παλιότεροι, η ιστορία της δημιουργίας των ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, έχει ως εξής:
Το 1980 κτιζόντουσαν στο Μεσολόγγι οι αγροτικές φυλακές, που είχε ιδρύσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Σταμάτης, ύστερα από πίεση και αίτημα φορέων της πόλεως. Την ίδια εποχή σύμβουλος στο υπουργείο παιδείας ήταν ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Β.Α. Λαμπρόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε τον υπουργό Παιδείας –και Προεδρίας- κ. Γεώργιο Ράλλη και του ζήτησε να δημιουργηθούν ΚΑΤΕΕ (έτσι λεγόντουσαν τότε οι σχολές, που μετονομαστήκανε σε ΤΕΙ) στο Μεσολόγγι. Ο κ. Γ. Ράλλης υιοθέτησε το αίτημα και έδωσε αμέσως εντολή να μπει το Μεσολόγγι στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παίρνοντας τη σειρά της Καλαμάτας (για το γεγονός αυτό έγινε έξω φρενών ο Ι. Μπούτος). 
Οι σχολές μάλιστα που είχαν τότε υπάχθεί στο ΚΑΤΕΕ Μεσολογγίου πλην αυτών που είχαν έδρα το Μεσολόγγι ήταν σε Ιωάννινα, Άρτα και Καρπενήσι.




Ταυτόχρονα ο κ. Β.Α. Λαμπρόπουλος ζήτησε από το Εθνικό Ίδρυμα να δημιουργηθεί φοιτητική εστία στο Μεσολόγγι. Πραγματικά ο γενικός διευθυντής κ. Δημ. Βρετάκος ενέκρινε το αίτημα και το υπέγραψε ο τότε υπουργός Προεδρίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος (στο μεταξύ ο κ. Γ. Ράλλης, είχε γίνει  πρωθυπουργός και τη θέση του στο προεδρίας την πήρε ο κ. Κ. Στεφανόπουλος και στο υπουργείο παιδείας ο κ. Αθ. Ταλιαδούρος). Έτσι το Μεσολόγγι θα αποκτούσε τρία σημαντικά έργα. Τις αγροτικές φυλακές, τα ΚΑΤΕΕ (ΤΕΙ) και φοιτητική εστία δυναμικότητας 150 κρεβατιών. Οι αγροτικές φυλακές θα στεγαζόντουσαν εκεί που είναι σήμερα τα ΤΕΙ, και τα άλλα δύο συγκροτήματα θα γινόντουσαν πίσω από το γήπεδο. Αλλά, τρεις εκπρόσωποι φορέων του Μεσολογγίου (;), επισκεφτήκανε τον πρωθυπουργό και του είπανε ότι εκεί που θα κτιστούν τα κτήρια ΚΑΤΕΕ και φοιτητικής εστίας το έδαφος είναι επισφαλές, γιατί…βουλιάζει. Ο κ. Γ. Ράλλης έδωσε εντολή στον υφυπουργό Παιδείας –και πολιτικό μηχανικό, υπεύθυνο για τα κτήρια- κ. Νίκο Καλτεζιώτη να ελέγξει την καταγγελία. Ο κ. Ν. Καλτεζιώτης, μαζί με τον κ. Β.Α. Λαμπρόπουλο ήρθανε στο Μεσολόγγι και διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία ήτανε ψευδής, αφού εκεί υπάρχουν ένα σωρό άλλα κτήρια (γήπεδο, τελωνείο, σχολεία κλπ). Έτσι θα προχώραγε η δημιουργία των ΚΑΤΕΕ και της Φοιτητικής Εστίας. Μετά από λίγο ήρθε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατάργησε τα δύο κτήρια (ΚΑΤΕΕ και Εστία) κατάργησε τις αγροτικές φυλακές και στα κτήριά τους στέγασε τα (ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ). Από τότε εγγράφει στο ενεργητικό της ότι  δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τα ΤΕΙ. Λάθος, Είναι αναληθές (ψευδές) και αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας, αφού το Μεσολόγγι στερήθηκε από το ΠΑΣΟΚ (και τα στερείται ακόμη) δύο μεγάλα έργα."