Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

"Βουνό" τα σκουπίδια σε κάθε γωνιά του Μεσολογγίου με ευθύνη της δημοτικής αρχής


Ξεχειλίζουν από σκουπίδια οι κάδοι στο Μεσολόγγι, αφού για δεύτερη μέρα γίνεται περιορισμένη αποκομιδή, μιας και ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ανέστειλε τη λειτουργία του, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες εργασίες, συντήρησης και αποκατάστασης του κυττάρου.
Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δεχτεί σκουπίδια, κατ’ αρχάς επιδιώχθηκε να μεταφέρονται τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Αγρινίου, κάτι που τελικά δεν έγινε, διότι έπρεπε να υπάρξει σύμβαση του δήμου, με τον εκεί φορέα διαχείρισης. Μια σύμβαση που ποτέ δεν υπογράφτηκε, γιατί η δαπάνη θεωρήθηκε υπερβολική από πλευράς δήμου Μεσολογγίου.
Η παραπάνω κατάσταση είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή το ζήτημα καθαριότητα και κυρίως εγείρει σημαντικό ερωτηματικό για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, στη συνολική διαχείριση του ΧΥΤΑ, από την μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, εδώ και δυόμιση χρόνια.



Και εγείρει ερωτηματικό, διότι παρά τα όσα κατά καιρούς έχει πει ο δήμαρχος Μεσολογγίου περί ΧΥΤΑ, τελικά εκείνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι την απαξίωση του έργου και μόνο. Απαξίωση που επετεύχθη με μια σειρά χειρισμών, όπως η διακοπή της συνεργασίας με τον εργολάβο που είχε αναλάβει τη διαχείριση του έργου, χωρίς την ταυτόχρονη εξασφάλιση συνθηκών που θα επέτρεπαν ανάλογη διαχείριση, συμβατή με τον κανονισμό λειτουργίας και όχι κοστοβόρα. 
Σ’ αυτούς τους χειρισμούς μπορεί να προστεθεί και η μη εκ μέρους του δήμου λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, έτσι όπως αυτά είχαν προταθεί από την Π.Υ. Μεσολογγίου, αρκετούς μήνες πριν την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2011. Ένα άλλο στοιχείο και αυτό ενδεικτικό της απαξίωσης, είναι ότι παρά τις παρά του αντιθέτου εξαγγελίες, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ποτέ δεν επιτεύχθηκε… στο Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των σκουπιδιών που δέχεται ο ΧΥΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι την όποια ολιγωρία και τους όποιους λανθασμένους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, την «πληρώνουν» οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, που ενώ πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη, βλέπουν σωρούς σκουπιδιών σε κάθε γωνιά της πόλης… να απειλούν την υγεία και να επιβαρύνουν την αισθητική της πόλης...
Αρκεί να αναφέρουμε, ως επίλογο, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΧΥΤΑ στα τέλη του 2012 διαβεβαίωνε το δημοτικό συμβούλιο ότι όλα έχουν καλώς στο ΧΥΤΑ... Το πως αντιλαμβανόταν το "έχει καλώς" σίγουρα χρήζει ερμηνείας...