Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκίνησε η έκθεση ζωγραφικής της Μ. Φερεντίνου στη "Διέξοδο"

Το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 15 χρόνων αδιάλειπτης ενεργού παρουσίας του, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο τις φθινοπωρινές του δραστηριότητες εγκαινιάζοντας Έκθεση Ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Φερεντίνου με τον τίτλο "Σύμβολα".

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο. Η καλλιτέχνης μπροστά στο πολυπληθές κοινό που ήλθε να απολαύσει τις δημιουργίες της και να την γνωρίσει από κοντά, παραχώρησε συνέντευξη στην υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διεξόδου», φιλόλογο Ειρήνη Καρανικόλα.

Επρόκειτο για ένα ξάφνιασμα, αφού δεν είναι συνηθισμένο τέτοιου είδους παρουσιάσεις.

 

Έτσι μπροστά στα μάτια των φιλότεχνων η Μαρία Φερεντίνου απάντησε στις ερωτήσεις για τις εξαιρετικές σπουδές της στην Ελλάδα, για τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές της στο εξωτερικό, για τις ατομικές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει και τις ομαδικές που έχει συμμετάσχει καθώς και για τις παράπλευρες δραστηριότητές της με την κατασκευή σκηνικών θεάτρου και εικαστικών εφαρμογών στην τηλεόραση. Επίσης ξετύλιξε τις σκέψεις της για τα ερεθίσματα που λαμβάνει πριν δημιουργήσει τα ιδιαίτερα έργα της που έχουν έντονο επηρεασμό από την βυζαντινή και αραβική τέχνη, μοτίβα των οποίων είναι πολύ ευδιάκριτα ακόμη και στον μη εξειδικευμένο θεατή .

Περιέγραψε την τέχνη της ως εκφραστική, αφαιρετική, συμβολική, πειθαρχημένη αλλά παράλληλα και ως αντιθετική.

Τέλος αναφέρθηκε στην εν γένει καλλιτεχνική της πορεία και εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης της περιφέρειας, εκτός και αν έχει την τύχη να βρεθεί , όπως η ίδια, σε εικαστικούς χώρους σαν την «Διέξοδο» που την αγκάλιασε και της έδωσε την δυνατότητα να προωθήσει το έργο της.

Η Μαρία Φερεντίνου γεννήθηκε στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζει και εργάζεται ως ζωγράφος και εκπαιδευτικός. Αν και πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, η αγάπη της για την τέχνη την οδήγησε το 2002 να αξιοποιήσει το ταλέντο της στη ζωγραφική. Αποφάσισε, λοιπόν, να δώσει εξετάσεις στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας. Έτσι εισήχθη και στις δύο, και μάλιστα πρώτη στην Θεσσαλονίκη. Εν τούτοις την κέρδισε η πρωτεύουσα όπου και επέλεξε να σπουδάσει ζωγραφική κοντά στους καταξιωμένους δασκάλους Ζαχαρία Αρβανίτη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Κούκο, Μάγδα Σιαμκούρη καθώς και αγιογραφία κοντά στον Παύλο Σάμιο. Το 2007 αποφοίτησε ως αριστούχος, ενώ, παράλληλα με τις σπουδές της στην Ελλάδα, παρακολούθησε και μαθήματα ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Porto της Πορτογαλίας. Σήμερα, πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο έως τις 19 Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6.30 έως τις 8.30 το βράδυ.