Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

"Χαιρετίσματα ... από την ΚΑΛΠΗ". Έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας στο Μεσολόγγι

Στο Μεσολόγγι, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Λ. Βύρωνος, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Λέσχη Γελοιγραφίας, ο Ραδιοφωνικός σταθμός Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Ούριος Άνεμος σας καλούν στην   έκθεση Εκλογικής Γελοιογραφίας με τίτλο: "Χαιρετίσματα ... από την ΚΑΛΠΗ"
Επειδή το γέλιο έχει θεραπευτικές ικανότητες: • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. • Αναζωογονεί το δέρμα και τους ιστούς. • Λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο και αντικαταθλιπτικό. • Διευκολύνει το πεπτικό μας σύστημα. • Τονώνει το κυκλοφοριακό και τους μυς. • Δρα ως αντί στρες και χαλαρωτικό. • Κοινωνικοποιεί και απελευθερώνει γελάτε γιατί … χανόμαστε.



Η πολιτική γελοιογραφία παίρνει ένα βαθύ πιάτο, βάζει μέσα το παράπονο και την αγανάκτηση του πολίτη, τα ανακατεύει ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι, προσθέτει τη δική της σάλτσα, τα γαρνίρει με όσο χιούμορ διαθέτει και μετά τα εκσφενδονίζει στη μούρη οποιασδήποτε εξουσίας και πολιτικού... που αδίκησαν, που πρόδωσαν, που ξέχασαν, που αθέτησαν το λόγο τους. Είναι ο αποτελεσματικός μεσάζων μεταξύ πολίτη και εξουσίας με ανάλαφρο, δυνατό, αποτελεσματικό τρόπο. Είναι ο μεσάζων που θα μεταφέρει τη φωνή του πολίτη στο αυτί της εξουσίας με χιουμοριστική ματιά. Οι εκλογές είναι ένα εύφορο πεδίο για τους γελοιογράφους. Χωρίς αναισθητικό, χωρίς φραγμό, χωρίς όριο, χωρίς συμπάθειες, χωρίς αντιπάθειες παραλαμβάνουν στο πενάκι τους τα πεπραγμένα της εξουσίας και αποκαλύπτουν αδυναμίες, λάθη, ανεπάρκειες, παραπτώματα των πολιτικών και της πολιτικής. 
Τα εκλογικά σκίτσα είναι η χιουμοριστική απάντηση του ανθρωπάκου απέναντι σε αυτόν που «άρχει» ((κυβέρνηση – νομάρχες – δημάρχους) της κοινωνίας απέναντι στις παραλείψεις της εξουσίας, της κοινής λογικής απέναντι στα παράλογα της πολιτικής. Ζούμε σε έναν κόσμο που καθημερινά τρέχουμε, αγχωνόμαστε, βιαζόμαστε, ασφυκτιούμε, προβληματιζόμαστε, δυσπιστούμε. Επιδιώκοντας με ένταση αγαθά, χάνουμε την ομορφιά των μικρών πραγμάτων που υπάρχουν γύρω μας, χάνουμε τη γλυκύτητα της παρατήρησης, χάνουμε την απόλαυση της ζωής, χάνουμε την ευκαιρία να εκτονωθούμε, χάνουμε τη δυνατότητα του λυτρωτικού γέλιου που χαρίζει εκτόνωση , εφορία, ξεκούραση, πληροφόρηση. Αγγλικά το HUMOR, γαλλικά HUMEUR, ελληνικά ΧΥΜΟΣ δηλαδή κάτι το ρευστό με καταγωγή την αρχαία ελληνική ιατρική. Διακεκριμένη έκφραση του χιούμορ αποτελεί η γελοιογραφία που κριτικάρει, αποκαλύπτει, καυτηριάζει, υπονοεί, ειρωνεύεται, πληροφορεί, καταγγέλλει, γνωρίζει, υπαινίσσεται, υποδεικνύει, γελοιοποιεί, υπερβάλει καταστάσεις, γεγονότα ή πρόσωπα της καθημερινής ζωής με τρόπο εύληπτο και εύπεπτο, ξεπερνώντας το πλαίσιο της απλής διασκέδασης και μεταβάλλεται σε αποτελεσματικό επικοινωνιακό μήνυμα.
Το χαμόγελο μαζί με το θάρρος της γνώμης μέσα από τα εκλογικά σκίτσα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αποδεικνύουν ότι τελικά οι πολιτικοί και η εξουσία δεν είναι χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοκρισία, χωρίς τιμωρία. Είναι η πυξίδα και το καμπανάκι του απλού πολίτη προς τους αιρετούς εκπροσώπους του για ήθος , για έργο, για αλλαγή πορείας.