Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Θ. Μωραϊτης: "Η αποχή δεν είναι λύση για έξοδο από την κρίση"

Τους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εξηγεί σε γραπτή του του δήλωση ο π. υπουργός και βουλευτής Αιτωλοακαρνανιας, Θάνος Μωραϊτης που ως γνωστό ήταν από τους πρωτεργάτες της σύστασης του ΚΙΔΗΣΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Μωραϊτης τονίζει εκτός των άλλων ότι " οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής έχουν κυριολεκτικά κομβικό χαρακτήρα για τη χώρα και σε αυτές κανεις δεν πρεπει να απέχει".

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Μετά από 6 χρόνια μύθων και συνωμοσιών έχουν δικαιωθεί απολύτως όλες οι μεγάλες αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα σήκωσαν στις πλάτες τους αποφάσεις που κράτησαν την χώρα όρθια, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις εν μέσω ύβρεων, συκοφαντιών και προπηλακισμών με πρωτοστάτες την Δεξιά και την Αριστερά που έδιναν τα χέρια στις πλατείες των αγανακτισμένων.

5 χρόνια μετά τα παραμύθια τελείωσαν.

Η κυβερνητική έλευση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 δημιούργησε προσδοκίες στους προοδευτικούς πολίτες οι οποίες δυστυχώς κατέρρευσαν παταγωδώς.

Το πέρασμα όμως στην εποχή της κατάρρευσης των πολιτικών φαντασιώσεων δεν ήταν ανώδυνο για την χώρα και τον ελληνικό λαό.

Το επόμενο διάστημα η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εξίσου κρίσιμες αποφάσεις που είτε θα την οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη είτε θα την βυθίσουν πλέον οριστικά.

Συνεπώς, η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου αποτελεί μια κομβική πολιτική, ιστορική στιγμή στην οποία δεν μπορεί κανείς προοδευτικός πολίτης να μείνει αμέτοχος.

Ήμουν από το ξεκίνημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου μέχρι την απόφαση της μη καθόδου αλλά και τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση που πήρα ήταν πολύ δύσκολη και ήταν καθαρά πολιτική.


Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόταση της Φ. Γεννηματά γιατί ένιωσα ότι οφείλω να συμμετέχω ως απλός στρατιώτης σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη για τη χώρα.

Σα μέλος της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ η οποία ολομόναχη και προπηλακισμένη κράτησε την χώρα όρθια νιώθω πως δεν έχω δικαίωμα να πω ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί να είναι λύση ή αποχή.

Δεν μπορώ να πω οτι δεν έχω άποψη για το τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις εκλογές αλλά και το τι πρέπει να γίνει στην παράταξη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί.

Το τέλος αυτού του πολιτικού κύκλου που κλείνει αποδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα υπηρετεί αρχές, αξίες και ιδεολογικά προτάγματα.

Η ιστορική αυτή ανάγκη μας ξεπερνά όλους.

Ξεπερνά εγωισμούς, καρέκλες και προσωπικές εμμονές.

Οι απόψεις που είχα για το πώς πρέπει να πορευτεί η παράταξη παραμένουν σταθερές και δεν άλλαζουν.

Από τον Ιούνιο του 2012 μιλούσα για ένα γενναίο κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που συμπορευτήκαμε για χρόνια.

Οφείλουμε να μιλήσουμε, να βρεθούμε ξανά με τους πολίτες που πικράναμε, που απογοητεύτηκαν δικαιολογημένα ή και αυτούς που νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από ψεύτικες υποσχέσεις

Γιατί θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα, να πιάσουμε το νήμα ξανά των μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων στις οποίες πάντα αυτή η παράταξη πρωταγωνιστούσε.

Η προσπάθεια να σταθεί ξανά στα πόδια της η μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να συμπορευτούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να στηριχτεί, να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η προσπάθεια που έγινε δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση και υπάρχουν ευθύνες εκατέρωθεν. Κάποιοι επιχαίρουν και έκαναν τα πάντα για να μην προχωρήσει…

Όμως όλοι μαζί έχουμε χρέος απέναντι στην παράταξη και την χώρα να ενώσουμε τον δημοκρατικό κόσμο.

Η παράταξή μας για να είναι χρήσιμη στον τόπο πρέπει να γίνει ξανά ισχυρή και οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι ο πρώτος σταθμός».