Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Π. Κατσούλης: "Με ατόπημα ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά Καραπάνου"

Σε κοινή τους δήλωση ο τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης και ο τ. Αντιδήμαρχος, Παντελής Καρατσόλης αναφέρονται με καυστικό λόγο στην ακύρωση της διοργάνωσης της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Λένε πως «μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις» και δεν έχουν άδικο. Ιδίως δε όταν η παρακάτω εικόνα του φετινού απόλυτου σκότους στον εκθεσιακό χώρο και των απομεινάντων περσινών πανό,


συνοδεύθηκε το Μάιο από βαρύγδουπες ανακοινώσεις όπως: "Αλλάζουν φέτος τα δεδομένα στην Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, που θα διεξαχθεί σε άλλο χώρο, με διαφορετικό όνομα και σαφώς αναβαθμισμένη, όπως εκτιμά ο δήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος. Η φετινή έκθεση, η οποία θα ονομάζεται Αναπτυξιακή Έκθεση Προϊόντων Δήμου Μεσολογγίου, θα γίνει στο λιμάνι. Τα περίπτερα θα έχουν σχήμα παγόδας, με λευκό και πορτοκαλί χρώμα, και συνδιοργανωτές θα είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο δήμος Μεσολογγίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση...".

 

Η «αναβαθμισμένη» έκθεση δεν έγινε ποτέ, όπως ποτέ το θέμα δεν ήρθε προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί αν είχε έρθει, θα κατέπεφταν ως «φύλλο συκής» οι αστείες δικαιολογίες «της οικονομικής κρίσης» και των «capitalcontrols" που επικαλέσθηκε μέσω δελτίου τύπου ο κ. Καραπάνος. Γιατί σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπως της τελευταίας 5ετίας, οι δήμοι που ξεχωρίζουν είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ανάδειξης της υγιούς τοπικής τους επιχειρηματικότητας και της ντόπιας παραγωγής. Αυτό δηλαδή που κάναμε από το 2011 και μετά, ξεκινώντας από το μηδέν, χωρίς εμπειρίες, βοήθειες, υποδομή και χρήματα. Φυσικά η οικονομική κρίση δεν απαγορεύει στο δήμαρχο να προχωρά σε συνεχείς αναθέσεις αμφιβόλου σκοπιμότητας εργασιών (π.χ. προσφάτως Τουρλίδα), σε ημέτερους.

Τέσσερεις καλοκαιρινές εκθέσεις και μια χειμερινή («Κερνάμε Ελλάδα»), με μηδαμινό κόστος για το δήμο, με δεκάδες επιχειρήσεις που από χρονιά σε χρονιά ξεπερνούσαν τα όρια της Δυτικής Ελλάδας, με περίπτερα φίλων δήμων (Τρίπολη, Ζάκυνθος κ.α.), Επιμελητηρίων, καθώς και διεθνών αντιπροσωπειών. Με χιλιάδες επισκέπτες, που πολλοί εξ αυτών δεν γνώριζαν μέχρι τότε τι και ποιοι παράγουν σε αυτό τον τόπο. Και αν δεν γνωρίζεις κάτι, τότε πώς να το στηρίξεις;

 

Όσο για τα «capital controls" θα παρακαλέσουμε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Το περσινό κόστος συμμετοχής εκάστης επιχείρησης στην 4ημερη έκθεση ήταν της τάξης περίπου των 200 €. Χρήματα που συνήθως καταβάλλονται στη διάρκεια της. Ποια επιχείρηση που θα είχε προγραμματίσει από τον Ιούνιο τη συμμετοχή της στην έκθεση, δεν θα είχε σήμερα να αποδώσει αυτό το ποσό, τώρα δε που υφίσταται και μερική άρση των τραπεζικών περιορισμών; Με πόσες επιχειρήσεις ήρθαν σε επαφή τον Ιούνιο - πριν και μετά τα «capital controls"- και τους έθεσαν αυτό το πρόβλημα; Γιατί εμείς έχουμε στη διάθεση μας επώνυμες καταγγελίες τοπικών επιχειρήσεων, στις οποίες δεν έπεσε ούτε ένα τηλέφωνο!

Προσπαθήσαμε από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές, να ενημερώσουμε τον κ. Καραπάνο πως η διοργάνωση της έκθεσης έχει ιδιομορφίες. Απαιτεί κόπο από πολλούς, εξωστρεφή προετοιμασία μηνών, καλή οργάνωση, γνώση των συνθηκών, συνεχή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες. Μάταια. Εκτός και αν είχε κάτι άλλο στο μυαλό του που δεν του βγήκε, όπως το να την αναθέσει εμμέσως ή αμέσως σε κάποιον από τους φίλιους επιχειρηματίες που το τελευταίο εξάμηνο αναλαμβάνουν κατά κόρο υπηρεσίες του δήμου; (αναλυτικά προσεχώς)

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος χρόνος της δημοτικής αρχής Καραπάνου έκλεισε με το χειρότερο τρόπο. Μ’ ένα ατόπημα που ελπίζουμε να μην έχει συνέχεια. Γιατί αν έχει, τότε θα πρόκειται για έγκλημα που θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις. Όσον αφορά τα λοιπά πεπραγμένα αυτού του χρόνου, αναμένουμε με αγωνία το δημόσιο απολογισμό του, ελπίζοντας να συνοδεύεται αυτός όχι από αυθαίρετα στοιχεία όπως στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά από τη σφραγίδα της οικονομικής υπηρεσίας για τα παρελθόντα έτη, σχετικά με τις «συντελεσθείσες ατασθαλίες, τα χρέη και το χάος που παρέλαβε», όπως δήλωσε ο ίδιος εδώ και ένα χρόνο."