Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

H ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Γράφει ο Κώστας Κούστας

Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Υποψ. Βουλευτής Αιτωλ/νιας "Λαϊκή Ενότητα"

Τα μέτρα που φέρνει το 3ο μνημόνιο και που ψήφισε η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για τους αγρότες μαζί με τα άλλα κόμματα της μνημονιακής λεηλασίας των προηγούμενων ετών, δείχνουν καθαρά την πρόθεση της τερατόϊκα (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΜΣ) να τελειώσουν μια για πάντα με τον αγροτική παραγωγή αφού ο απώτερος στόχος τους είναι να αποτελέσει η αγροτική Ελλάδα τον μπούσουλα του σχεδίου συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής και των χωραφιών στα χέρια των ολίγων και των εκλεκτών, των σύγχρονων τσιφλικάδων που θα διαφεντεύουν τα πάντα που αφορούν το αγροδιατροφικόπλέγμα . Θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα οι εκλεκτοί ΄΄Εταίροι μας ΄΄με την δυνατότητα να ξεφύγουμε από την μέγγενη των μνημονίων ,να πάμε σε εθνική πολιτική με εθνικό νόμισμα και να σχεδιάσουμε και να καθορίσουμε μόνοι μας την παραγωγή μας και την διάθεση των παραγόμενων προϊόντων μας.


Γνωρίζει η τερατόϊκα ότι η ύφεση στην οικονομία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν θα πάμε σε εθνικό σχεδιασμό με ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες .Να μειώσουμε τις εισαγωγές αλλά και να εξάγουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα ώστε να στηρίξουμε και να διευρύνουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς όφελος των εξαγωγών. Γνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα η σύγκρουση της αγροτιάς και όλης της κοινωνίας με την μνημονιακήκυβέρνηση των Βρυξελών που θα προκύψει θα ενταθεί και ο αγροτικός κόσμος θα απορρίψει τις πολιτικές που μας έχει επιβάλλει η νέα ΚΑΠ. Τα αποτελέσματα των πολιτικών των Βρυξελών είναι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αφού είναι ασύμφορη η οποιαδήποτε καλλιέργεια με αποτέλεσμα να εγκαταλείπετε όσο και περισσότερο η αγροτική γη και να μειώνετε αισθητά η παραγωγή.

Οι αγρότες είναι ΄΄ ως έτοιμοι από καιρό ΄΄ να βγουν στους δρόμους, να καταγγείλουν τα μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν αφού η ολική καταστροφή τους είναι προ πυλών .

Τα μέτρα σε βάρος του αγροτικού κόσμου συνιστούν ξεκλήρισμα οριστικό της παραγωγής .Γιατί οδηγούν τον αγροτικό κόσμο στην σύγκρουση του αιώνα ! Πόσο δυνατή μπορεί να είναι η επιβίωση μιας αγροτικής οικογένειας με τα μέτρα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο;

Τα μέτρα περιλαμβάνουν!

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στην συνέχεια 26% από το 2017.

Διπλασιάζεται και μάλιστα προκλητικά , αναδρομικά, η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του 2014 και το 2017 θα φθάσει στο 100%.

Καταργείται το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων ως 12.000 €, καθώς και η επιστροφή φόρου (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο (φόρος ανεβαίνει από 66 € το χιλιόλιτρο στα 200 € το 2015 και στα 330 € το 2016.

Αυξάνεται η τιμή του ρεύματος καθώς και ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ, ενώ περικόπτονται και οι αγροτικές συντάξεις.

Μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια, ενώ το επόμενο διάστημα ανοίγει και ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ που δόθηκε δώρο στον κο Σάλα έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την τελευταία.

Εφαρμόζεται η απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος (θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή),ώστε να ικανοποιεί απολύτως τις βόρειες χώρες που μπορούν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες σε χαμηλότερες τιμές αλλά μεγαλύτερης παστερίωσης και χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με το φρέσκο Ελληνικό . είναι φανερή η πρόθεση των ΄΄Εταίρων ΄΄ να μην μείνει τίποτε όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Τι λέμε εμείς :

Οι προτάσεις μας για τον αγροτικό τομέα, συνδέονται με τους γενικότερους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατάργησης της λιτότητας, διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εθνικοποίησης τραπεζών, κά, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα όρια της ευρωζώνης, γεγονός που κάνει αναγκαία τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και την ανάκτηση του ελέγχουν των βασικών μοχλών οικονομικής πολιτικής

Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι αντίθετη στις καταστροφικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και ζητά αναδιανομή κονδυλίων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών. Προβάλλει την αναγκαιότητα αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές, αγροτική έρευνα και διάχυση υφιστάμενης τεχνογνωσίας στον αγροτικό κόσμο.

Η «Λαϊκή Ενότητα» αγωνίζεται για πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, εξασφάλιση χαμηλότοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, δημιουργία τράπεζας αγροτικού σκοπού, ρύθμιση αγροτικών χρεών, αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, δίκαιη φορολογική μεταχείριση, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ. Δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο, στην ίδρυση βιώσιμων αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Οι Αγρότες της Αιτωλ/νιας και συνολικά της χώρας έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν σε αποικία χρέους τη χώρα, σε ξεπούλημα των υποδομών της και σε ξεκλήρισμα του πρωτογενή τομέα.