Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλου για την παροχή ασφαλιστικών διευκολύνσεων στους πλημμυροπαθείς του Μεσολογγίου

Κατατέθηκε χθες Επίκαιρη Ερώτηση από τον κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με την παροχή ασφαλιστικών διευκολύνσεων επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις 21 & 22.10.2016.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου έχει ως εξής:

"Θέμα: Ασφαλιστικές διευκολύνσεις επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στις 21 & 22.10.2016

Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις 21 & 22/10/2016 έπληξαν τους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τις υπ'αριθμ. ΠΟΛ. 1160/2016 (ΦΕΚ Β’ 3600/04-11-2016) και ΠΟΛ. 1159/16 (ΦΕΚ 3600 Β/4-11-2016) αποφάσεις του Αναπλ.Υπ. Οικονομικών, δόθηκε παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και του Δήμου Ναυπακτίας αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μέριμνα εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για παροχή διευκολύνσεων σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, καίτοι τούτο είχε γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας οι οποίες πρόσφατα αντιμετώπισαν καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως αποδεικνύουν το υπ'αριθμ. πρωτ. Φ.80000/οικ.42724/1641 έγγραφο του Υφυπουργού Εργασίας και συνακόλουθα το υπ'αριθμ. Ε33/1587/03.11.2016 έγγραφο του Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι διευκολύνσεις αυτές είναι απολύτως αναγκαίες για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που τα προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση της ομαλής οικονομικής ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Ερωτάται, κατόπιν αυτών, η αρμόδια Υπουργός:

  • Για ποιους λόγους δεν έχουν δοθεί ασφαλιστικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στις 21 & 22/10/2016 στους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, σε αντίθεση με όσα έχουν αποφασισθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις για άλλες περιοχές της χώρας ;
  • Σκοπεύει το Υπουργείο να θεσπίσει τέτοιου τύπου διευκολύνσεις για τις προαναφερθείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ώστε οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι της περιοχής να επιστρέψουν όσο πιο ομαλά γίνεται στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής τους ζωής ; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ;