Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός»,η έναρξη ενός νέου εγχειρήματος που ανέλαβε ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος».
Το «Σχολείο Ιστορίας» είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο του να γίνει κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου η λαμπρή Ιστορία του τόπου μας, της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί πέντε συναντήσεις, που θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017.
Την πρώτη συνάντηση τίμησαν με την συμμετοχή τους ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνίας Νίκος Μπαλαμπάνης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Τάσος Σκαρμούτσος.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Λιάρου Γιώργος Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους παρόντες, ευχαρίστησε τον «αδελφό σύλλογο», όπως τον χαρακτήρισε, «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός», για την εξαίρετη συνεργασία του από την ημέρα ίδρυσης του Λιάρου, και ιδιαίτερα για την παραχώρηση του Πολυχώρου Πολιτισμού για να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του Σχολείου Ιστορίας και ενημέρωσε για την συνάντηση του Δημάρχου με τον Λιάρο, όπου και συζητήθηκε η πρόθεση του Λιάρου να συμβάλλει στην προβολή του Μεσολογγίου και δηλώθηκε η ευμενής διάθεση του Δημάρχου για υποστήριξη κάθε τέτοιας προσπάθειας.
Ο ομιλητής, ο ξεναγός Γιώργος Αποστολάκος, είχε αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να αναδείξει τον γαλαξία των ιστορικών προσώπων και γεγονότων που συνθέτουν την Ιστορία του τόπου μας, κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο επειδή η τεράστια λάμψη της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων έχει έκτοτε επισκιάσει τα λαμπρά πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν το ιστορικό στερέωμα του Μεσολογγίου.
Παρουσίασε κατ᾽ αρχάς το εκπληκτικό ιστορικό συνεχές του τόπου μας, το οποίο αρχίζει στα απώτατα της Μυθολογίας, με τους πανελλήνιους θεούς, ημιθέους και ήρωες, τις πέντε Ομηρικές πόλεις, τους ήρωες που πρωτοστάτησαν στην Αργοναυτική Εκστρατεία, στο Κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, στον Τρωικό Πόλεμο, την Μάχη του Ηρακλή με τον Αχελώο, την καταγωγή της Ωραίας Ελένης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Νεώρια των Οινιαδών, τη σχέση της Αιτωλίας, της περιοχής του σημερινού Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ειδικότερα, με όλα τα γεγονότα πανελλήνιας σημασίας της Αρχαιότητας.
Ακολούθως, ανέφερε την πρώτη ιστορική παρουσία του τόπου με το σημερινό του όνομα στην, κακώς λεγόμενη, Ναυμαχία της «Ναυπάκτου», αφού στην πραγματικότητα έγινε έξω από την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το οποίο Μεσολόγγι αναφέρουν μάλιστα οι χρονογράφοι της εποχής εκείνης με το σημερινό του όνομα.
Η παρουσίαση αυτή ολοκληρώθηκε με την προεπαναστατική πολιτιστική και οικονομική ακμή του Μεσολογγίου, το οποίο έφτασε να έχει τον μεγαλύτερο στόλο στην Ελλάδα ως τα Ορλωφικά, ένα πανεπιστήμιο, την Παλαμαία Ακαδημία κι έναν πολιτισμό που ανήλθε στα ύψιστα με την ομόφωνη Απόφαση της Εξόδου.
Η επόμενη συνάντηση του Σχολείου Ιστορίας θα γίνει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός», και θα έχει ως θέμα της τα ιστορικά όπλα της Επανάστασης του 1821. Θα έχουν όλοι οι συμμετέχοντες την ευκαιρία να δουν τα όπλα αυτά από κοντά και θα μάθουν από τους εισηγητές τον τρόπο που κατασκευάζονταν, το πώς χρησιμοποιούνταν στις μάχες και ποιάν θέση είχαν στη ζωή και τη συνείδηση των Αγωνιστών.