Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μιλτιάδης Ζαβέρδας γράφει για τον Βασίλη Καλύβα

Σε ηλικία μόλις 50 ετών έφυγε από κοντά μας, ο Βασίλης Καλύβας, ένα από τα αυθεντικότερα ταλέντα που γέννησε το Μεσολογγίτικο ποδόσφαιρο. Είχα την τύχη να τον γνωρίζω από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, αφού όταν είμασταν στην ομάδα ποδοσφαίρου του Λυκείου της Παλαμαϊκής, πολλές φορές σε διάφορους αγώνες, παίρναμε μαζί μας για να αγωνιστούν και τα μεγάλα ταλέντα τότε του Γυμνασίου, Καλύβα, Ντρέλια και Αχτύπη, τους μετέπειτα βασικούς παίκτες της ΑΕΜ.

Ένα παιδί με όνειρα, που υπεραγαπούσε το ποδόσφαιρο και γρήγορα βρέθηκε στις τάξεις της ΑΕΜ, αρχικά στο παιδικό τμήμα και από την περίοδο 1983-84 σε ηλικία μόλις 16 ετών, έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στην ενδεκάδα της Ένωσης, στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής.

Το ταλέντο του άφθονο, η ταχύτητα και η τεχνική του εξαιρετικές. Αγωνιζόμενος ως επιθετικός χαφ ή και ως εξτρέμ ακόμη, ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες, με ωραία ανοίγματα, φοβερή τρίπλα, άριστο κοντρόλ και αρκετή δεξιοτεχνία στις κινήσεις του, καθώς και ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Από το 1986-87 αγωνίζεται πλέον ως βασικός και το παιγνίδι του σιγά-σιγά ωριμάζει. Αποκορύφωμα της καριέρας του η συμμετοχή του το 1988-89 με την ΑΕΜ στην ΄Δ Εθνική με προπονητή τον αείμνηστο Κυράστα, καθώς και τις περιόδους 1989-90 και 1990-91 στη Γ΄ Εθνική, όπου παρά την παρουσία στην Ένωση μεγάλων αστέρων εκείνη την περίοδο πήρε πολλές φορές θέση βασικού στην ομάδα, δείγμα της μεγάλης του αξίας.

Δυστυχώς όμως κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και ίσως κοντά σε μία μεγάλη μεταγραφή (λεγόταν ότι είχε κάνει και κάποιες προπονήσεις στη Λάρισα ), τραυματίστηκε σοβαρά με το μηχανάκι που οδηγούσε πέφτοντας σε χαντάκι.

Μπορεί τελικά να σώθηκε και να συνέχισε την ζωή του, όμως ο τραυματισμός του ήταν μοιραίος για την αθλητική του καριέρα που διακόπηκε απότομα και εντελώς άδοξα, το 1991 σε ηλικία μόλις 23-24 ετών. Φίλε Βασίλη, οι φίλαθλοι του Μεσολογγίου θα σε θυμούνται πάντα για τις περίτεχνες ενέργειές σου με την φανέλλα της ΑΕΜ. Καλό ταξίδι.

( Στη φωτογραφία, από πάνω Ντρέλιας, Καλύβας και κάτω Ασημάκης, Ταράσης, στη Γ΄ Εθνική ).