Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Τα "βιορευστά" θέμα ανοιχτής συζήτησης της Μαρίας Τριανταφύλλου με φορείς και πολίτες του Μεσολογγίου


Το ανοιχτό ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιόρευστα απασχόλησε την ανοιχτή συνάντηση στο δημαρχείο Μεσολογγίου που έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Η συνάντηση έγινε παρουσία, μελών της συλλογικότητας «Λιμνοθάλαζζα» (σ.σ. τα μέλη της συλλογικότητας εδώ και μήνες κυριολεκτικά έχουν «πάρει στην πλάτη τους» το ζήτημα με σειρά παρεμβάσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων), μελών του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Στην σύντομη εισήγησή της, η κύρια Τριανταφύλλου περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης τέτοιων μονάδων, προτείνοντας ως λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει στο Μεσολόγγι την άσκηση ένδικων μέσων. Συγκεκριμένα η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας πρότεινε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός να προβεί σε αναστολή της άδειας.


Στο διάλογο που ακολούθησε τα μέλη της «Λιμνοθάλαζζα» ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους για το θέμα. Επιχειρηματολογία που κινείται σε δυο άξονες, αυτόν των παρατυπιών που έχουν διαπιστωθεί σε όλη την αδειοδοτική διαδικασία και σε αυτόν των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Ως Messolonghinews κατά την συζήτηση θέσαμε τον προβληματισμό σχετικά με τον εάν η συγκεκριμένη μορφή παραγωγής ενέργειας από καύση βιορευστών είναι «Ανανεώσιμη Πηγή» ή όχι; Επίσης επισημάναμε την μεθόδευση για παράκαμψη της λήψης γνωμοδοτικών αποφάσεων για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Μετά από διεξοδική συζήτηση η βουλευτής υιοθέτησε πρόταση των μελών της συλλογικότητας να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος για αποτίμηση της κατάστασης και επανεξέταση της αδειοδοτικής διαδικασίας.