Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

«Ο Ασκός του Αιόλου» προβάλλεται την Κυριακή 15/7 στο Μεσολόγγι (VIDEO)


Το Ντοκιμαντέρ «Ο Ασκός του Αιόλου»   του Νασίμ Αλάτρας θα προβληθεί αύριο Κυριακή 15 Ιουλίου στις 21:00, στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη, για την Αιολική ενέργεια που οργανώνει η πρωτοβουλία πολιτών «Λιμνοθάλαζζα»
Στην σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση αναφέρεται:
«Το λιμάνι της πόλης μας τον τελευταίο καιρό γνωρίζει ασυνήθιστη κίνηση. Συνεχώς καταφθάνουν πλοία φορτωμένα με τα τεράστια στελέχη των ανεμογεννητριών, τα οποία ξεφορτώνονται και τοποθετούνται σε κάθε διαθέσιμη κορυφή της περιοχής. Συνεχώς ξεφυτρώνουν και νέες με ταχύτητα-ρεκόρ ενώ ήδη στην περιοχή μας ακούγεται η δημιουργία "αιολικού πάρκου" κοντά στο μοναστήρι του Αϊ Συμιού.Έχουμε μάθει να αποκαλούμε τις ανεμογεννήτριες "πράσινη ενέργεια", δηλαδή μια μορφή παραγωγής ηλ. ρεύματος από τον άνεμο, χωρίς καύση, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αποτελούν μια καλή εναλλακτική στην καύση λιγνίτη με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί και, το ορεινό τοπίο της χώρας μας με τα νησιά και τα μελτέμια του φαίνεται να είναι ιδανικό για τέτοιου είδους παραγωγή ενέργειας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τελευταία σε ολόκληρη την χώρα αναπτύσσονται έντονοι προβληματισμοί και τοπικά κινήματα ξεπηδούν ενάντια σε διάφορες μορφές των λεγόμενων ΑΠΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανεμογεννήτριες. Σε αυτή την συγκυρία, η ομάδα πολιτών "Λιμνοθάλλαζα" αποφάσισε να ανοίξει μια συζήτηση για το καυτό αυτό θέμα στην πόλη μας, μέσω της προβολής ενός εξειδικευμένου ντοκιμαντέρ στο θέμα της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα . Το ντοκιμαντέρ "Ο Ασκός του Αιόλου" είναι προϊόν μιας εκτεταμένης έρευνας διάρκειας δύο χρόνων. Οι δημιουργοί προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα από κάθε πλευρά, μιλώντας όχι μόνο με κατοίκους περιοχών που είδαν τα πρώτα αιολικά πάρκα να αναπτύσσονται, αλλά μπαίνοντας και στο ζήτημα του λιγνίτη και της παραγωγής ενέργειας, μιλώντας με ειδικούς για την κλιματική αλλαγή και τις ΑΠΕ αλλά και φωτίζοντας τα διάφορα συμφέροντα που συχνά κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους επενδύσεις.»

Ο Ασκός του Αιόλου
Έτος παραγωγής: (2016)
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Νασίμ Αλατράς
Διάρκεια: 83’
Παρουσίαση: Νασίμ Αλάτρας, Κατερίνα Β. Θεοφιλοπούλου, Κώστας Πλιάκος, Αχιλλέας Κουρεμένος, Δήμητρα Αιγινήτη.