Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

4o Μνημόνιο…με γραβάτα


 Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας 




Θα ήταν πραγματικά αφελής εάν κάποιος πίστευε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τον μνημονιακό κύκλο των τελευταίων ετών και επανέρχεται στην κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε πριν το περίφημο διάγγελμα του Καστελόριζου, το 2010.
Τα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Δείχνουν, ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα έναν νέο μνημονιακό κύκλο, τον τέταρτο κατά σειρά, με όλες τις σαφείς δεσμεύσεις που συνεπάγεται μια τέτοια υποχρέωση.
Το νέο αυτό μνημόνιο περιλαμβάνει:
• Μέτρα 5,1 δις. Τα 5,1 δις νέα μέτρα αφορούν την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου. Τα μέτρα αυτά θα πονέσουν την ελληνική κοινωνία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί αλλεπάλληλα και πιέζεται όλο και περισσότερο από τη δυσβάσταχτη φορολογία.
• Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που φθάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060.
• Τριμηνιαία εποπτεία των Θεσμών έως το 2022.



Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν μια σειρά από μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Ότι δηλαδή προέβλεπαν και τα προηγούμενα μνημόνια. Η διαφορά είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα τα μνημόνια συνοδευόταν και από οικονομική υποστήριξη μέσω της χαμηλότοκης δανειοδότησης, τώρα με το τη νέα μνημονιακή συμφωνία η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται και να υποστηρίζει την έξοδο από τα Μνημόνια. Η πραγματικότητα όμως την διαψεύδει.
Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει την κυβέρνηση και στο ζήτημα του χρέους, όπου δεν επετεύχθη το πολυπόθητο κούρεμα. Αυτό που στην ουσία πέτυχε η κυβέρνηση είναι μια μερική μετακίνηση του χρέους στο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα το πληρώσουμε εμείς, αλλά τα παιδιά μας.
Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι στο νέο μνημονιακό κύκλο που ανοίγει για τη χώρα μας δεν περιλαμβάνεται η περίφημη ρήτρα ανάπτυξης, γνωστή ως «γαλλικό κλειδί», το οποίο η κυβέρνηση είχε αναγάγει σε σημαία τα τελευταία χρόνια και η επίτευξή της θα αποτελούσε σίγουρα ένα θετικό βήμα, μια επιτυχία.
Και όμως όλα τα παραπάνω στάθηκαν η αφορμή για να στηθεί ένα επικοινωνιακό σώου, με κορυφαία στιγμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, αυτή τη φορά με γραβάτα. Σίγουρα αυτή η ενδυματολογική προσέγγιση του Πρωθυπουργού είχε σαν αποτέλεσμα να τραβήξει πάνω τα φώτα της δημοσιότητας. Και η αλήθεια είναι ότι το πέτυχε. Πέτυχε όμως όλο και περισσότερο Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι τα όσα συμφώνησε ο Πρωθυπουργός αποτελούν θηλιά στο λαιμό τους, αλλά και στο λαιμό των παιδιών τους!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"