Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κέρδισε τις εντυπώσεις το συλλεκτικό λεύκωμα της Διεξόδου "Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"


Το πάνελ των ομιλητών που παρουσίασαν το λεύκωμα "Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα έγινε το περασμένου Σάββατο η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος με τίτλο: «Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη» που εκδόθηκε από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος».
Το λεύκωμα αποτελεί μια πολυτελή έκδοση στην οποία αποτυπώνεται, με μοναδικό τρόπο αφενός η διαδρομή της πόλης του Μεσολογγίου στο χρόνο αλλά και αφετέρου το σήμερα με κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Κατάμεστη η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής
Για το αποτέλεσμα της προσπάθειας των συντελεστών της έκδοσης μίλησαν ο πρώην υπουργός, Αναστάσης Πεπονής, ο πανεπιστημιακός, Μάνος Στεφανίδης, ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου και η συγγραφέας, Ελένη Πριοβόλου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης και ο ιδρυτής της «Διεξόδου», Νίκος Κορδόσης. Τις ομιλίες συντόνισε ο δημοσιογράφος, Βασίλης Πάικος.
Η νέα έκδοση της «Διεξόδου» διατίθενται ήδη σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Μεσολογγίου καθώς και από το Κέντρο λόγου και Τέχνης «Διέξοδος».

Λίγα λόγια για το Λεύκωμα:


Οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής και Π. Παυλόπουλος
με τον ιδρυτή της Διεξόδου Ν. Κορδόση και τον δήμαρχο Μεσολογγίου Π. Κατσούλη
Το λεύκωμα απαρτίζεται από πέντε κεφάλαια με 45 κείμενα μέσα από το περιεχόμενο των οποίων ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί ο,τιδήποτε σχετίζεται με το Μεσολόγγι: Tο πρώτο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ιεράν σε ονομάζω» ξεκινά με το ομώνυμο απόσπασμα της ομιλίας του Αναστάσιου Πολυζωίδη στο Ναύπλιο το 1825 και της ομιλίας του Λουκή Ακρίτα "Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου" ενώ στη συνέχεια περιλαμβάνονται κείμενα της συγγραφέως Ακακίας Κορδόση και της ιστορικού - αρχαιολόγου Ανδρονίκης Χρυσάφη για την Ιστορία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, της καθηγήτριας γαλλικής φιλολογίας Παναγιώτας Δακαλάκη για τους Φιλέλληνες και τον Φιλελληνισμό και της μαθηματικού Βάσως Μπίσσα-Σταφυλάκη για τους λησμονημένους της Ιστορίας.
Στο κεφάλαιο «Η πόλη του πνεύματος» που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου Όλγας Γιαννακογεώργου-Μαυρομάτη για τους λογοτέχνες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου-αρχαιολόγου Λαμπρινής Ντρουμπάλη για την παιδεία στο Μεσολόγγι από τα προεπαναστατικά χρόνια έως το 1940 και του καθηγητού μουσικής Χρήστου Βλαχογιάννη για την μουσική παράδοση του Μεσολογγίου. Στο επόμενο κεφάλαιο Στην θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη περιλαμβάνονται κείμενα της σύνταξης για την λιμνοθάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, της γεωλόγου Αναστασίας Ρούσση για το οικοσύστημα της περιοχής και της φιλολόγου Μάχης Παπαζήση για τα ιστορικά νησάκια της λιμνοθάλασσας. Στο κεφάλαιο «Ένα απέραντο μουσείο» που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα του ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου για τον Κήπο των Ηρώων, των αρχαιολόγων Μαρίας Σταυροπούλου -Γάτση και Γιώργου Σταμάτη για τις αρχαιότητες του Μεσολογγίου και της σύνταξης για όλα τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τα μνημεία του Μεσολογγίου.
Τέλος στο κεφάλαιο «Διαρκώς εν εγρηγόρσει» περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου-αρχαιολόγου Σωτηρίας Τσατσά-Πατσουράκη για τα νεοκλασσικά κτήρια του Μεσολογγίου, του καθηγητού Βυζαντινής μουσικής Γιάννη Δακαλάκη για τις εκκλησίες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου Μαρίας Μπακαδήμα για τον Τύπο στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1939, του επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σπύρου Κανίνια για την Δικαιοσύνη στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1826, του δασκάλου Αριστείδη Καβάγια για τους πέντε μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, της δασκάλας Ελένης Καρανικόλα για το πανηγύρι του Άη Συμιού, της σύνταξης για τις Γιορτές Εξόδου και τέλος του καθηγητού πανεπιστημίου Βασίλη Κατσαρού για την προέλευση της ονομασίας Μεσολόγγι.
Τα κείμενα του λευκώματος συμπληρώνουν 160 φωτογραφίες της Δήμητρας Καρέτσου, Αντώνη Μαρούδα, Χρήστου Πρεβεζάνου και Νίκου Σιάμου. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός ανήκει στον Γιάννη Πικραμένο, οι λογοτεχνικές προσαρμογές στη Θεώνη Κουλουρή ενώ τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια της εκδόσης είχε ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης.