Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΠΑΛ Κατοχής


Γράφει ο Δημήτρης Λιαπίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου - Διευθυντής Γενικού Λυκείου Νεοχωρίου

Με αφορμή  το διάλογο που διεξάγεται για τις πιθανές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιοχής μας σας ενημερώνω ότι προτείνω τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΠΑΛ στην Κατοχή . Το ζήτημα δεν είναι τοπικιστικό, όπως εύκολα θα έσπευδε να συμπεράνει ο καθένας. Έχει να κάνει με τη λειτουργία σχολείου  μιας περιοχής 5.500 χιλιάδων κατοίκων, γιατί Κατοχή και Νεοχώρι αποτελούν πλέον ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, κέντρο των Οινιάδων  και με την ανάγκη   διατήρησης και ενίσχυσης των υποδομών σε αυτό.
Έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμψει προς τους κατοίκους η όποια απόφαση. Η  απόφαση διατήρησης του ΕΠΑΛ θα στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής και θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο να μείνουν στον τόπο τους για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία του. Και είναι βέβαιο ότι η ευρύτερη περιοχή των Οινιάδων, παρά τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, σύντομα θα κάνει άλματα ανάπτυξης. Έχει τις προϋποθέσεις. Έτσι οι υποδομές της πρέπει να διατηρηθούν και να αναβαθμισθούν.
Μιας και αναφέρθηκα σε υποδομές σχολικών κτιρίων της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων θέλω να θίξω δύο ακόμα ζητήματα που αφορούν   το διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας της Γουριάς και το κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Γενικού Λυκείου Νεοχωρίου.



Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου  Γουριάς στεγάστηκαν  προσωρινά  σε προκατασκευασμένες αίθουσες που αντικατέστησαν  τις  από  δεκαετίες ,επίσης προκατασκευασμένες, αίθουσες του παλαιότερου διδακτηρίου. Απεδείχθη ότι  οι αίθουσες που κατασκευάστηκαν ήταν ακατάλληλες και ανεπαρκείς για μακροχρόνια χρήση. Κεντρικό σύστημα θέρμανσης δεν υπάρχει. Τα κλιματιστικά είναι ανθυγιεινός τρόπος θέρμανσης για καθημερινή χρήση επί πολλά έτη. Τα δάπεδα των αιθουσών έχουν χάσει την ευσταθειά τους και συνεχώς τρυπάνε με ό,τι συνεπάγεται αυτό , αφού ανάμεσα στα δάπεδα και την επιφάνεια του εδάφους υπάρχει αρκετό κενό. Τα νερά της βροχής εισέρχονται από παντού. Η κατασκευάστρια εταιρεία δεν το συντηρεί. Τέλειωσε ο χρόνος εγγύησης. Η συντήρηση που γίνεται από τη σχολική επιτροπή είναι δαπανηρή και μερικώς αποτελεσματική , αφού η ποιότητα της κατασκευής και η παλαιότητά της δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό.
Μελέτη για την ανέγερση διδακτηρίου υπάρχει προ πολλού αλλά «πηγαινοερχόταν» από τον Ο.Σ.Κ. στη Νομαρχία χωρίς  ποτέ να χρηματοδοτηθεί  είτε  από τον Ο.Σ.Κ. είτε από τη Νομαρχία  που είχε στρέψει το ενδιαφέρον της αλλού. Ζητώ από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  της Δυτικής Ελλάδας τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του διδακτηρίου.
Ένα ακόμη πρόβλημα σε σχολικό κτίριο που χρειάζεται επίλυση  άμεσα  αφορά το κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και Λυκείου Νεοχωρίου.  Είναι το μοναδικό κλειστό γυμναστήριο που υπάρχει στη Δημοτική Ενότητα Οινιάδων και για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τόσο τους μαθητές  και των δύο σχολείων όσο και όλους τους αθλητικούς συλλόγους του Νεοχωρίου. Σήμερα είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για χρήση , λόγω εκτεταμένων φθορών που έχει υποστεί από τη για δεκαετίες χρήση από όλους τους παραπάνω. Προτείνω στη νέα δημοτική αρχή να συμπεριλάβει αυτή τη μεγάλη επισκευή στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2011, αφού οι σχολικές επιτροπές των σχολείων, έστω και αν χρηματοδοτηθούν, δεν έχουν δικαίωμα από το νόμο να προχωρήσουν σε μια τόσο μεγάλη επισκευή.