Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το υψηλών προδιαγραφών αφιέρωμα στην μνήμη του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του, που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στις αρχές του περασμένου μήνα , με την ευγενική υποστήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου.
Η άψογη συνεργασία με τον διάσημο ελληνιστή καθηγητή και βιογράφο του Σεφέρη, Ρόντρικ Μπήτον, του Βασιλικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και με τους διακεκριμένους Καθηγητές Μαρία Ζουμπούλη και Γιώργο Κοκκώνη, της ερευνητικής ομάδας για την λόγια Νεοελληνική Μουσική του Τμήματος Λαϊκής &Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, δημιούργησε αυτή την εκπληκτική εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.
Στο σημείωμα τους στο πρόγραμμα οι καθηγητές επιμελητές της εκδήλωσης μεταξύ άλλων έγραψαν: «είχαμε την ευτυχία να συνεργαστούμε στην προσπάθεια μας αυτή με έναν από τους πιο επιφανείς «σεφεριστές», τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Roderick Beaton. Καθώς ο λόγος του για τον ποιητή θέτει επί τάπητος τα δίπολα που τον συνέχουν, η μουσική επιχειρεί να τα «εικονογραφήσει» μέσα από μια ποικιλία επιτελέσεων, που λειτουργούν αντιστικτικά ως προς την διάλεξη.
Ο Roderick Beaton «συνομιλεί» με τους μουσικούς και οι φόρμες, μουσική και αφηγηματική, εγκαταλείπουν την αυτοτέλεια τους για να διαχυθούν η μια μέσα στην άλλη. Η σύνθεση τους έχει ποιητικό χαρακτήρα, και συναντά ως εκ τούτου τον εσωτερικό ρυθμό μιας άρθρωσης που ενεργοποιεί την διελκυστίνδα ανάμεσα στον στοχασμό και τη συγκίνηση. Η πρόκληση ήταν, μέσα από όσο γίνεται αφαιρετικές επιλογές, δίχως να προδοθεί το πνεύμα του κλασικού μοντερνισμού, να επιτευχθεί μια συμβολική κίνηση του λόγου και της μουσικής προς τον καταγωγικό χώρο, τη Σμύρνη».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Αριστείδης Καβάγιας, παρουσίασε η φιλόλογος Τζένη Χαραλαμποπούλου, και προλόγισε η Πρόεδρος της Β.Ε.Μ, Ροδάνθη Φλώρου, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, μέσα στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ η διαχρονική αξία των όσων εκφράζει η ποίησή του. Και με έναν τρόπο καινούριο η ταυτότητα των Νεοελλήνων, και η αναζήτηση της «ελληνικότητας» που χαρακτήρισε την ποιητική γενιά του 1930, έρχεται και πάλι ως αίτημα στο ιστορικό προσκήνιο».
Την εξαιρετική διάλεξη στα ελληνικά του Roderick Beaton « ‘Το πυκνό βάρος του χορευτή’: Ο Γιώργος Σεφέρης και η μουσική», συνόδευσαν με μια θαυμάσια μουσική παράσταση, οι μουσικοί (αλφαβητικά): Ανδρέας Ανδρέου, ούτι, μαντολίνο, Κωστής Θέου, βιολοντσέλο, Ιφιγένεια Ιωάννου, τραγούδι, Σάκης Καρακώστας, βιολί, Δημήτρης Μυστακίδης, κιθάρα, τραγούδι, Λευτέρης Παύλου, κρουστά, Παναγιώτης Τουρνάς, τραγούδι, Μαρία Τσακανίκα, τραγούδι, Απόστολος Τσαρδάκας , κανονάκι, και Δήμητρα Χόνδρου, πιάνο.
Εκτός από τους μουσικούς , στο πλαίσιο των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, με τις εργασίες τους πάνω στο θέμα συνεισέφεραν και οι φοιτητές (αλφαβητικά):Φανή Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Ζαμπάντης, Αγλαΐα Καννέλου, Ειρήνη Καραθανάση, Παναγιώτα Σταθάκου, Κωνσταντίνος Συρράκος, Μάνος Τσατσάκης, Γεωργία Τσιασιώτη, Μιχάλης Υγειονομάκης και Τηλέμαχος Χαλαμούτης.
Τέλος, η προετοιμασία αυτού του αφιερώματος είχε την συνδρομή δύο εξαιρετικών βιβλίων: «‘Η μουσική ποιητική’ του Γιώργου Σεφέρη » της Πολίνας Ταμπακάκη και η Βιογραφία « Γιώργος Σεφέρης : Περιμένοντας τον Άγγελο» του Roderick Beaton.