Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση στη Μ. Δαμανάκη να επισκεφθεί τη Δυτ. Ελλάδας απηύθυνε ο Περιφερειάρχης

katsifaras - bryxellesΠρόσκληση στην Επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη να επισκεφθεί την Δυτική Ελλάδα απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε μαζί της στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Ελλήνων Περιφερειαρχών και των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε στην κ. Δαμανάκη ότι «ο κλάδος της αλιείας είναι κομβικής σημασίας στην παραγωγική διάρθρωση της Δυτικής Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.

Από την πλευρά της η κ. Δαμανάκη απεδέχθη την πρόσκληση του Περιφερειάρχη και συμφωνήθηκε να οριστεί το επόμενο διάστημα ο χρόνος της επίσκεψης της. Παράλληλα, η κ. Δαμανάκη επεφύλαξε μια καλή είδηση για την Δυτική Ελλάδα καθώς ανέφερε στον Περιφερειάρχη ότι σύντομα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών και σε γλυκά νερά, δηλαδή σε λίμνες, ποτάμια, φράγματα κ.α. Γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία για την Δυτική Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμη ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στον κλάδο της αλιείας εξαιτίας των δυο μεγάλων ψαρότοπων του Πατραϊκού και του Αμβρακικού κόλπου, των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού, των λιμνών της Αιτωλοακαρνανίας και πολλών ακόμη παράκτιων περιοχών που έχουν ως βασική πηγή απασχόλησης και εισοδήματος την αλιεία.

Η κ. Δαμανάκη συνοψίζοντας τις πολιτικές που χαράσσονται στον κλάδο της αλιείας πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό πόροι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας να κατευθυνθούν προς μικρούς αλιείες, ενισχύοντας την δραστηριότητα τους και ταυτόχρονα να ενισχυθούν, τις «νεκρές» περιόδους, αλιείες για προγράμματα καθαρισμού, αλιευτικού τουρισμού κ.α. ενώ ειδική μνεία έκανε στα εν εξελίξει και ανοικτά προγράμματα για την αναζωογόνηση παράκτιων περιοχών.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της Θαλάσσιας Πολιτικής ο Περιφερειάρχης συζήτησε με την κ. Δαμανάκη μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από την θάλασσα, στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα κ.α. ενώ αναφορά έγινε και στις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν στην Περιφέρεια για τον παραθαλάσσιο τουρισμό, με αιχμή το λιμάνι Κατακόλου στην Ηλεία και την δυναμική που αναπτύσσει στην υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε, επίσης, συνάντηση στις Βρυξέλλες με στελέχη της Κομισιόν που προετοιμάζουν την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020, η οποία θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ. Εν πρώτοις, αποσαφηνίστηκε ότι στη διαχείριση των προγραμμάτων θα είναι όλες οι Περιφέρειες επιλέξιμες.

Επίσης, οι Περιφέρειες, με βάση το παραγόμενο κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

- Στην πρώτη κατηγορία θα περιληφθούν οι Περιφέρειες με ΑΕΠ μικρότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου, κατηγορία στην οποία εντάσσεται η Δυτική Ελλάδα. Υπολογίζεται να διατεθούν στην κατηγορία αυτή, συνολικά, 162 δις ευρώ.

- Στην δεύτερη κατηγορία θα περιληφθούν οι λεγόμενες «μεταβατικές» Περιφέρειες, με ΑΕΠ από 75% έως 90% του κοινοτικού μέσου όρου. Υπολογίζεται να διατεθούν στην κατηγορία αυτή 39 δις ευρώ.

- Στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν οι ανεπτυγμένες Περιφέρειες. Θα διατεθούν στην κατηγορία αυτή 53 δις ευρώ.

Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που αφορούν Υποδομές, Ενέργεια, Στήριξη της Επιχειρηματικότητας με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Έρευνα και Καινοτομία και Κοινωνική Πολιτική.

Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από τα στελέχη της Κομισιόν, πέραν της σταθερής και μόνιμης ενημέρωσης, οι Περιφέρειες να έχουν ενεργό ρόλο στην τελική μορφή του Προγράμματος ώστε να διασφαλιστεί η υπηρέτηση στόχων όπως η άρση των ανισοτήτων, η πολιτική συνοχής και επιπλέον η ανάπτυξη των υπαίθριων και ημιαστικών περιοχών.