Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αιχμές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά Σκανδαλίδη και όχι μόνο...


"Είναι δίκαιο και συμβατό
με τα δεινά στα οποία υπόκειται σήμερα ο λαός μας,
να ακυρώνεται στην πράξη
μια προσπάθεια περιστολής δαπανών;
"
τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας 

Με αφορμή την νεώτερη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σύμφωνα με την οποία αναιρείται η αρχική παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στο Αγρίνιο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παραχωρείται στον Δήμο Αγρινίου, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία εμμέσως πλην σαφώς αφήνονται αιχμές για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε.
Το βέβαιο είναι ότι λόγω της απόφασης αυτής, σε πρώτο χρόνο φαίνεται ότι «ανακουφίστηκαν» οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικιάζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών της περιφέρειας…
Η ανακοίνωση της περιφέρειας έχει ως εξής:
«Στον στίβο της Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχουν ευθύνες, υποχρεώσεις και κοινές αγωνίες για προσφορά στον τόπο και στην κοινωνία, ιδίως σήμερα που οι πολίτες δοκιμάζονται πολλαπλώς και αναζητούν οξυγόνο.
Εκφράζουμε, κατ’ αρχάς, την λύπη μας για το γεγονός ότι η υπόθεση της παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στο Αγρίνιο, περιέπεσε σε μια σειρά παλινωδιών, αλληλοαναιρέσεων και άστοχων ενεργειών, για τις οποίες αποκλειστικά αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Όμως, ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, η παραχώρηση του κτιρίου στην τοπική κοινωνία είναι ένα όφελος για τους πολίτες του Αγρινίου. Είναι ένα όφελος για την Αυτοδιοίκηση.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι το κτίριο αυτό, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο επί σειρά ετών, μπορούσε ν’ αποκτήσει ξανά ζωή και να υπηρετήσει πραγματικές ανάγκες των πολιτών, πήρε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την παραχώρηση του.
Με υπογραφή του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη πράγματι το κτίριο παραχωρήθηκε, σε πρώτη φάση, στην Περιφέρεια και αμέσως ξεκίνησε ο προγραμματισμός μεταστέγασης εκεί Υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης του Αγρινίου και για τις οποίες καταβάλλονται μεγάλα ποσά σε ενοίκια, σε μια εποχή μάλιστα που ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων είναι πρώτη προτεραιότητα μας αλλά και βασική απαίτηση των πολιτών.
Η ανακοίνωση παραχώρησης του κτιρίου μάλλον λειτούργησε αφυπνιστικά και στάθηκε αφορμή να ενεργοποιηθούν άλλες δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε ώστε να ακυρωθεί η πρώτη υπουργική απόφαση, ούτε και έχει ιδιαίτερη αξία. Αξία έχει ότι το κτίριο, επιτέλους, παραδόθηκε στην  τοπική κοινωνία και ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν είχε προηγηθεί η αποφασιστική παρέμβαση της Περιφέρειας.
Οι πολίτες του Αγρινίου θα κρίνουν αν η τελική απόφαση του κ. Υπουργού συνάδει με τις αναγκαιότητες της εποχής. Θα κρίνουν αν είναι δίκαιο και συμβατό με τα δεινά στα οποία υπόκειται σήμερα ο λαός μας, να ακυρώνεται στην πράξη μια προσπάθεια περιστολής δαπανών που κατευθύνονται στην καταβολή ενοικίων και άλλων λειτουργικών δαπανών. Και να ακυρώνεται, επίσης, ο στόχος δημιουργίας Διοικητηρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας στο Αγρίνιο.
Σε ό,τι αφορά δημόσιες δηλώσεις περί αρχών και αξιών για τον τρόπο που υπηρετείται η Αυτοδιοίκηση είναι περιττός ο οποιοσδήποτε σχολιασμός. Άλλωστε η στάση, η διαδρομή και η συνέπεια όλων κρίνονται καθημερινά με γνώμονα το έργο, την προσφορά προς τον πολίτη και στην κοινωνία και όχι με κριτήριο τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
Θυμίζουμε ότι το εν λόγω κτήριο αρχικά παραχωρήθηκε στην περιφέρεια για τη στέγαση των υπηρεσιών της και μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση αυτή με παρέμβαση του δημάρχου Αγρινίου τελικά αντί της περιφέρειας μεταβιβάστηκε στο δήμο Αγρινίου.