Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τετραήμερο γλέντι στο Μεσολόγγι για το «Πανηγύρι τ’ Άη-Συμιού»

Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου θα γιορτάσουν από το Σάββατο 22 μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 το Παραδοσιακό Εθνικό – Θρησκευτικό πανηγύρι του ΑΗ-ΣΥΜΙΟΥ, του πανηγυριού που στο πέρασμα του χρόνου διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία που το συνθέτουν. Κι αυτό γιατί πρόκειται, για ένα αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Ιερής Πόλης, σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο είναι το μόνο αστικό πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα.
Η προετοιμασία του πανηγυριού ξεκίνησε από τη γιορτή της Αναλήψεως την περασμένη εβδομάδα και όπως είναι γνωστό οι πανηγυριστές χωρίζονται στους «αρματωμένους» και στους «καταβαλαραίους». Οι αρματωμένοι δημιουργούν  7 με 8 συνήθως παρέες από 8-20 άτομα και ντύνονται με την παραδοσιακή μεσολογγίτικη φορεσιά(ντουλαμάς).  Οι καβαλαραίοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι, ιππεύουν άλογα. Αυτοί στολίζουν το πανηγύρι και εκδηλώνουν το σεβασμό της νέας γενιάς στις ωραίες παραδόσεις του τόπου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:



Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το βράδυ οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραιών συγκεντρώνονται και γλεντούν στα στέκια τους.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

7:30 μμ. Οι παρέες μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα προσεύχονται και παίρνουν την σημαία των Εξοδιτων από τον εφημέριο του Ιερού Ναού.
8:30 μμ. Τρισάγιο στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, παρουσία των Αρχών της Περιφέρειας και της Πόλης. Στη συνεχεία οι αρματωμένοι και οι καβαλαραιοι  ξεκινούν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών διασχίζοντας την Πόλη χορεύοντας με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα στο ιστορικό μοναστήρι.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα παρέχει, για όποιον το επιθυμεί, δωρεάν μετακίνηση με τουριστικά λεωφορεία, για να μεταβεί από το Μεσολόγγι στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
Τα λεωφορεία θα αναχωρούν κάθε μιση ώρα, από τις
 11:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουνίου, από το χώρο στάθμευσης της παλιάς Ηλεκτρικής (οδός Σπ.Μουστακλη).

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

10:00 πμ Τρισάγιο στο μεγάλο Σταυρό, μνημείο των πεσόντων κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και κατάθεση στεφάνων.

7:30 μμ  Επιστροφή πανηγυριστών στην πόλη και το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 

7:30 μμ Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη της Κλείσοβας στο ιστορικό νησάκι. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας». Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα μεταφερθούν στην Κλείσοβα με γαιτες και πριαρια.

Ακολούθως όλες οι παρέες των πανηγυριστών συνεχίζουν το γλέντι τους στα στέκια τους στην πόλη έως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Κάπου εκεί τελειώνει το μοναδικό και ωραίο εθνικό-θρησκευτικό πανηγύρι του Άη-Συμιού, με τους πανηγυριστές να αποχαιρετίζονται με το τραγούδι:
«Πάλε καλές αντάμωσες,
πάλε ν’ ανταμωθούμε
στον Άη - Συμιό, στον πλάτανο
και στην κρύα βρυσούλα…”