Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Στ. Τζικάκης: Με αφετηρία το ΤΕΙ Μεσολογγίου επικεφαλής της SAP στη Ν. Ευρώπη!

Μας είναι δύσκολο να σας μεταφέρουμε τα συναισθήματα που νιώσαμε διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο Στιβ-Στάθης Τζικάκης, Sr Vice President και General Manager της SAP για τη Νότια Ευρώπη.
Και μας είναι δύσκολο διότι με τον Στάθη, μας συνδέει φιλία χρόνων, από τότε που σπούδαζε στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, ο Στάθης Τζικάκης τελείωσε τη σχολή Ιχθυοκομίας Αλιείας του ΤΕΙ Μεσολογγίου το 1995 για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία και να έχει μια επαγγελματική καριέρα αξιοζήλευτη.
Μια καριέρα που δίνει μια διαφορετική απάντηση, σε όσους έμμεσα ή άμεσα, απαξίωναν ή απαξιώνουν, την ποιότητα των σπουδών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τις προοπτικές που ανοίγονται για του απόφοιτους…
Ακολουθεί η συνέντευξη του Στάθη Τζικάκη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:




"H oικονομική κρίση θα ξεπεραστεί όταν το ποσοστό της ανεργίας πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Είμαστε μία μικρή χώρα και αυτό μας δίνει ευελιξία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε"
Στιβ-Στάθης Τζικάκης: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο ανάκαμψης"
Στον Παναγιώτη Μαρκίδη
Στέλνοντας θετικά μηνύματα για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας, ο Στιβ-Στάθης Τζικάκης, Sr Vice President και General Manager της SAP για τη Νότια Ευρώπη, μιλά στο «business stories» για τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, την εξωστρέφεια ως προαπαιτούμενο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το πνευματικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και το θέμα της ασφάλειας στη διαχείριση των δεδομένων, όπως απασχολεί πλέον σε κορυφαίο επίπεδο την Ευρώπη, μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA.
- Πόσο συμμετέχει ο ευρωπαϊκός νότος στα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε στο τρίμηνο η SAP;
Είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης για τη SAP στη Νότια Ευρώπη, όπου η άνοδος σε Software και Software-Related Services (SSRS) αποτυπώνεται με διψήφια νούμερα. Ενδεικτικά, η Ιταλία και η Ιβηρική κινήθηκαν στο συν 20% year-over-year και η Ελλάδα συνέχισε με άνοδο 62%. Επιπλέον, έχουμε τριψήφια νούμερα ανάπτυξης στο Cloud. Μάλιστα, δύο από τα μεγαλύτερα σχετικά πρότζεκτ των τελευταίων 12 μηνών για τη SAP σε όλο τον κόσμο έχουν υπογραφεί στη Νότια Ευρώπη, γεγονός που μας κάνει περιχαρείς. Πρώτον, γιατί τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση και, δεύτερον, γιατί η Ελλάδα και οι μεγάλες οικονομίες του Νότου βρίσκονται πλέον σε σημείο ανάκαμψης.
- Παρά τα στοιχεία και τους αριθμούς, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να το αντιληφθούν...
Υπάρχουν ακόμα κάποιοι μακροοικονομικοί δείκτες στους οποίους δεν αποτυπώνεται αυτή η αλλαγή, όπως η ανεργία, που είναι για εμάς ένα μεγάλο ζητούμενο. Αλλά υπάρχουν στοιχεία, ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, τα οποία βρίσκουμε πολύ ενθαρρυντικά. Το πρώτο είναι η αύξηση του αριθμού των συνεργατών μας, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο είναι πως πρώτη φορά βλέπουμε τόσα καινοτόμα startups να έρχονται και να προσπαθούν να ενταχθούν στο οικοσύστημα της SAP. Υπάρχουν εταιρείες όπως η warp.ly (σ.σ.: δραστηριοποιείται στον χώρο του mobile marketing), η οποία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ελληνικού startup. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία και την καινοτομία που τους παρέχουμε και να κατακτήσουν διεθνείς αγορές. Συνεκτιμώντας, δε, το γεγονός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έξοδο, τη μικρή έστω, της Ελλάδας στις αγορές, επιβεβαιώνεται ότι είμαστε ήδη σε σημείο ανάκαμψης.
- Ειδικότερα για την ελληνική αγορά ποια είναι η εικόνα σήμερα;
Η ανάπτυξη που έχει η SAP από επενδύσεις πελατών της στην Ελλάδα είναι προάγγελος της ανάπτυξης που περιμένουν οι ίδιοι. Και αυτή είναι η γενικότερη εικόνα. Σήμερα είμαστε τουλάχιστον 50% πάνω σε νέες άδειες από εκεί που βρισκόμασταν στο χαμηλότερο σημείο της οικονομικής κρίσης. Και επειδή εμείς ασχολούμαστε με όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από πολύ μικρές εταιρείες μέχρι σαφώς τις μεγαλύτερες, νομίζω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι ισχυρές: για παράδειγμα, κάποιες μεγάλες στρατηγικές συμφωνίες στους χώρους της ενέργειας, του εμπορίου και των τραπεζών. Οι τράπεζες για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια αρχίζουν να επενδύουν. Ακολουθούν το εμπόριο και, κυρίως, οι εταιρείες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Αντιλαμβάνονται το στρατηγικό πλεονέκτημα που τους δίνει η SAP, τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την πραγματικότητα της δικτυακής οικονομίας (network economy) και να μπουν στο παγκόσμιο παιχνίδι δίνοντας προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που αποτελούσε πρόβλημα της χώρας μας προτού μπούμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αφού λειτουργούσαμε πάντα στον δικό μας μικρόκοσμο. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να υποστηρίζει την επιχειρηματική εξωστρέφεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτήσουν σχετική ρευστότητα, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τους παγκόσμιους ρυθμούς του network economy. Το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή χώρα μάς δίνει ευελιξία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.
- Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την υιοθέτηση των τεχνολογικών λύσεων που θα τους δώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα;
Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη αρκετά σημαντικά πρότζεκτ με εταιρείες που είναι από μόνες τους εξωστρεφείς και επενδύουν σε πλατφόρμες που μπορούν να τις βοηθήσουν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η πιο σημαντική μας πλατφόρμα, εκτός από τις cloud και mobile εφαρμογές, είναι το HΑΝΑ (σ.σ.: πλατφόρμα τεχνολογίας in-memory, για την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών). Το γεγονός ότι δεν είχαμε εμπλακεί με προηγούμενες τεχνολογίες αυτής της κατηγορίας αποτέλεσε στρατηγικό πλεονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας, αφού απολαμβάνουν in-memοry τεχνολογίες (συστήματα διαχείρισης δεδομένων χωρίς μηχανικά μέρη αποθήκευσης) εδώ και τριάμισι χρόνια.
- Καθώς η χώρα συνεχίζει να μετρά απώλειες, σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται το διαθέσιμο πνευματικό κεφάλαιο;
Με το InnoJam και το HANA startup forum προσελκύουμε εταιρείες και φοιτητές που μαθαίνουν τις πλατφόρμες και γράφουν πάνω σε αυτές. Παράλληλα, συμμετέχουμε και στον σύνδεσμο νεανικής επιχειρηματικότητας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ακόμα και μια σχολική ομάδα έχει φτάσει να συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό με mobile εφαρμογή. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από μαθητές ηλικίας 15 ετών, κάτι που αποδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής κοινωνίας. Ενέργεια και δυναμισμός έχουν παγιδευτεί σε ένα κουτί και κάποιος πρέπει επιτέλους να ανοίξει το καπάκι.  Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των νέων και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι τρομακτικά. Πρωταρχικός μας στόχος ως εταιρεία στην Ελλάδα είναι να δούμε πως μπορούμε εμείς και το οικοσύστημά μας να μεγαλώσουμε απορροφώντας όσο περισσότερους νέους μπορούμε και δημιουργώντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Γιατί αυτό είναι που πραγματικά θα βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, η οποία θα ξεπεραστεί όταν το ποσοστό της ανεργίας πέσει σε μονοψήφιο νούμερο.
- Κάτι τέτοιο ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό με τα σημερινά δεδομένα...
Ημασταν πρωτοπόροι συμμετέχοντας στο Academy Cube και ο λόγος ήταν ότι ως εταιρεία τεχνολογίας θέλουμε οι πελάτες μας και το οικοσύστημα γύρω μας να μην έχει κενές θέσεις εργασίας και να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα μετά το αίτημα του πρωθυπουργού. Το Academy Cube βοηθάει τους άνεργους νέους να εκπαιδευτούν αποκτώντας ψηφιακές δεξιότητες και παράλληλα να αναζητήσουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχει το πνευματικό κεφάλαιο, όπως πλέον και η δίψα για το επόμενο βήμα μέσα από την καινοτομία. Με το πρόγραμμα University Alliances βάζουμε τα εργαλεία της SAP μέσα στα πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, παίρνοντας το πτυχίο τους, να βγουν στην αγορά εργασίας καλύτερα καταρτισμένοι, τη στιγμή που στην Ευρώπη και, κυρίως, στον ευρωπαϊκό Βορρά υπάρχουν 150.000 κενές θέσεις εργασίας στον χώρο της τεχνολογίας. Και αν κοιτάξει κανείς αυτό το πρόβλημα και το συγκρίνει με το τι γίνεται με τους Ασιάτες, τους οποίους αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε αφού πάντα θα διαθέτουν την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα -και τοπικά, όσον αφορά στην κατανάλωση και στην παραγωγή με χαμηλό κόστος-, τότε θα καταλάβει ότι ως Ευρώπη πρέπει να κινηθούμε πιο έξυπνα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Και θεωρώ ότι σε συνάρτηση με το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων, μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με την NSA, θα δούμε μεταστροφή των επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, που θα επηρεάσει κυρίως την Ινδία και, κατά δεύτερο λόγο, την Κίνα.
- Πώς αντιμετωπίζετε τη θέσπιση ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου από την Ε.Ε.;
Η SAP, διά στόματος του CEO μας, Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε, πρωτοστάτησε στην Ευρώπη θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει μια επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα δώσει τα εχέγγυα στους καταναλωτές και θα θεσπίσει τα κατάλληλα κριτήρια στους παρόχους για την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων. Ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας, έπρεπε να το κάνουμε. Είναι επίσης σημαντικό ότι το όνομά μας δεν αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ούτε και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού και οι μεγαλύτερες εταιρείες χρησιμοποιούν τα συστήματα της SAP. H ασφάλεια για μας είναι αδιαπραγμάτευτη.