Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Αμείλικτη η ιστορία επαναλαμβάνεται …

Γράφει ο Κώστης Στεφανάτος

Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με τους εν ενεργεία Δημάρχους να μη μπορούν να εκλεγούν για δεύτερη συνεχή θητεία. Τι άραγε φταίει και συμβαίνει αυτό το γεγονός , τη στιγμή μάλιστα που σε μια ολόκληρη θητεία θα μπορούσε η εκάστοτε Δημοτική αρχή να έχει επιτελέσει έργο που να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά από το εκλογικό σώμα;

Λέτε να φταίνε τα έργα που έγιναν, ή αυτά που υποσχέθηκαν και δεν έγιναν; Λέτε να φταίει η εικόνα που πολλές φορές εκπέμπεται από το σύνολο της Δημοτικής αρχής που συχνά διαπιστώνονται αποσχίσεις, αποστασιοποιήσεις, αλληλοκατηγορίες; Λέτε να φταίνε οι «μετεγγραφές» από άλλη παράταξη ατόμων που δεν πρόσφεραν τίποτε το ουσιαστικό;

Όλα αυτά και άλλα πολλά αποτελούν τα αίτια που τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημοτική αρχή να ηγηθεί και της επόμενης τετραετίας.​Όμως εμείς, δηλαδή η εφημερίδα μας που μάχεται σαράντα και πλέον χρόνια προκειμένου να δει αυτή η πόλη μια καλύτερη ημέρα, έχει να δώσει τις δικές της εξηγήσεις.

Αυτοί λοιπόν οι άρχοντες που δεν κατάφεραν αυτά τα τελευταία χρόνια να επανεκλεγούν, έκαναν το τρομερό λάθος να μας περιφρονήσουν, να μας υποτιμήσουν, να μας προσπεράσουν. Συγχρόνως περιχαρακώθηκαν γύρω από κάποιους προσωπικούς συμβούλους διορισμένους τις περισσότερες φορές και φαντάστηκαν ότι μόνον αυτοί μπορούν και έχουν το …αλάθητο σε κάθε περίπτωση και σε κάθε απόφαση. Δεν έδωσαν στους εκλεγμένους Δημοτικούς συμβούλους το δικαίωμα και την υποχρέωση να μεταφέρουν τα προβλήματα του τόπου και του πολίτη στα αρμόδια όργανα και να επιληφθούν για την επίλυσή τους και τους ανάγκασαν να γίνουν απλοί…χειροκροτητές των αποφάσεων μιας «μερίδας» γύρω από τον Δήμαρχο.

Η σημερινή Δημοτική αρχή αφού επανέλαβε τα ίδια ακριβώς λάθη, υπέπεσε και σε κάποια άλλα σφάλματα που πληρώθηκαν ακριβά. Δεν έδωσε καλή εικόνα προς τα έξω. Έκανε το κλασικό λάθος και αποξενώθηκε από τους απλούς πολίτες χάνοντας την άμεση επαφή μαζί τους. Κάποιοι άλλοι πίστεψαν ότι, διαμένοντες σε άλλη πόλη μπορούν να διοικήσουν το Δήμο μέσα από ένα οκτάωρο υπηρεσιακής υπαλληλικής προσφοράς. Άλλοι πάλι έχοντας αποτύχειι σε άλλη Δημοτική παράταξη, ήρθαν να δώσουν…. τα φώτα τους στη σημερινή. Κάποιοι άλλοι νεαροί στην ηλικία που δεν γνωρίζουν ούτε τους δρόμους της πόλης, θέλησαν να γίνουν αμέσως …ηγέτες και τελικά παράτησαν στη μέση την προσπάθεια για ….ανώτερες σπουδές. Δεν θα παραλείψουμε ότι ….στοχοποίησαν και κάποιους που έγραφαν την αλήθεια απειλώντας μάλιστα προσφυγή και στη δικαιοσύνη προκειμένου να τους κλείσουν το στόμα. Και ποιο ήταν το ….έγκλημά τους; Απλά έγραφαν την αλήθεια η οποία πάντα καίει όσους δεν την θέλουν. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν η αξιολόγηση των έργων που επιτελέστηκαν και τα οποία θα μπορούσαν να έπονται κάποιων άλλων που τα είχε πιο πολλή ανάγκη η πόλη.

Εκείνο όμως που ποτέ δεν θα συγχωρήσει ο πολίτης και το απέδειξε με τη σημερινή του αρνητική ψήφο, ήταν η απουσία δυναμικής προστασίας της πόλης από τη λεηλασία που υπέστη .Και το μεγαλύτερο χαστούκι που δεχτήκαμε ήταν η διάλυση των ΤΕΙ για το οποίο έγινε μια τριήμερη απεργία ……πείνας!!!! χωρίς νόημα, χωρίς ουσία και είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα το Μεσολόγγι να μετράει δεκάδες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο και εκατοντάδες σπίτια ξενοίκιαστα.

​Ειλικρινά δεν περίμενε κανείς η σημερινή Δημοτική παράταξη να κατρακυλήσει στο 12,74% όταν πριν τρία και πλέον χρόνια είχε καταγάγει περιφανή νίκη. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται… Ας το έχει στο μυαλό της η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει στις αυριανές εκλογές.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Μεσολογγίτικα Χρονικά"