Αυτό ειναι το λογότυπο των 12.000€ για την υποψηφιότητα του Μεσολογγίου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 |
Πληθώρα "ψιθύρων" προκαλεί η απόφαση του δήμου Μεσολογγίου να διαθέσει κονδύλι ύψους 12.000€ για την παραγωγή του λογότυπου, για την υποψηφιότητα της πόλης ως "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021".
Από το γεγονός, ότι η παραγωγή έγινε με απευθείας ανάθεση σε συνδυασμό με το ύψος του ποσού αλλά και από το αισθητικό αποτέλεσμα προκαλούνται επικριτικά σχόλια, από τοπική κοινωνία που ασχολείται με τα δημοτικά δρώμενα, αναφορικά με την πρακτική που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα, η δημοτική αρχή να δώσει πειστικές εξηγήσεις, για το θέμα και να σταματήσει τις επιλεκτικές διαρροές στον τοπικό τύπο, διαρροές που "φουντώνουν" τους ψιθύρους.
Χαρακτηριστική, μαλιστα, είναι η ανακοίνωση της εθελοντικής ομάδας "Saltsinistas" για το θέμα, μιας και η συγκεκριμένη ομάδα εχει σταθεί αρωγός της δημοτικής αρχής στις προσπάθειες για αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού της πόλης, με πληθώρα παρεμβάσεων.
Στην ανακοίνωση μαλιστα γινεται αναφορά για την πρακτική που ακολουθείται για τη διεκδίκηςη, συγκεκριμένα οι "Saltsinistas" αναφέρουν:
"Απευθείας ανάθεση για την δημιουργία λογοτύπου για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 από τον Δήμο Μεσολογγίου.
Με την δήλωση μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου δια μέσω του Δημάρχου, για την προετοιμασία της υποψηφιότητας για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε να διεκδικήσει τον τίτλο αυτό μιας και το 2021 οι χώρες που μπορούν να αναδείξουν Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι η Ρουμανία και η Ελλάδα.
Πολλές ελληνικές πόλεις έχουν μπει σε αυτή την διεκδίκηση.
Η διεκδίκηση του τίτλου από την στιγμή που η θεματολογία είναι Πολιτιστικού περιεχομένου, οφείλει να έχει κοινωνούς τους ίδιους του πολίτες.
Μία διεκδίκηση που θα μπορούσε να γίνει γιορτή για την πόλη, θέμα συζητήσεων, διαβουλεύσεων, ιδεών, συνεργασίας μεταξύ φορέων και ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό, έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός διαδικαστικού θέματος, με άγνωστους για την κοινωνία του Μεσολογγίου κοινωνούς οι οποίοι ετοιμάζουν έναν δαπανηρό φάκελο για εμάς, χωρίς εμάς!
Ακόμα και να μην ευδοκιμήσει η υποψηφιότητα θα μπορούσε να παραμείνει στην πόλη το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ανθρώπινου κεφαλαίου ως παρακαταθήκη αλλά και ως απαρχή συνεργειών και νέων ιδεών στα πλαίσια της πολιτιστικής διαχείρισης της πόλης μας.
Υπάρχουν πλείστοι τρόποι για να πετύχει κάποιος το καλύτερο απότελεσμα, πόσο μάλλον σε θέματα Πολιτισμού σε μια πόλη όπως το Μεσολόγγι.
-Για ποιο λόγο δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή του λογότυπου;
-Για ποιο λόγο δεν επικοινωνείται στην πόλη η διεκδίκηση του θέσμου ώστε η πόλη να το αγκαλιάσει και να το υποστηρίξει με όλες τις δυνάμεις;
-Ποια είναι η ομάδα που ασχολείται; Την έχετε παρουσιάσει;
-Ως πότε η απευθείας ανάθεση θα αποτελεί την πάγια πρακτική σας και όχι εξαίρεση σε υποθέσεις κατεπείγοντως;
-Ως πότε οι δημότες Μεσολογγίου θα διαβάζουν «το κόστος όλης αυτής της δουλειάς ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, όσο κόστισε και στον δήμο Καλαμάτας» και θα νιώθουν ότι κάποιος υποτιμά την νοημοσύνη τους, αφού σε άλλους Δήμους ακολουθήκαν άλλες διαδικασίες και το κόστος ήταν πολύ μικρότερο (π.χ. στην Τρίπολη κατατέθηκαν 17 προτάσεις, η πρόταση που αναδείχθηκε βραβεύτηκε με 3.000 ευρώ και ένα ταξίδι στην Ρώμη, και άλλες δύο ισότιμες προτάσεις με 1.000 ευρώ έκαστη, Συνολικό κόστος 5.000 ευρώ).
Να τονιστεί ότι η εργασία οφείλει να αμοίβεται και δεν υποτιμούμε την δουλειά κανενός επαγγελματία που αναλαμβάνει ένα έργο και το φέρνει εις πέρας και αμοίβεται με τη συμφωνημένη αμοιβή του.
Το θέμα σχολιασμού είναι γιατί ο Δήμος μας να συμφωνήσει να δαπανήσει από τα δικά μας δημοτικά χρήματα το ποσό των 12.000 ευρώ, όταν πρόκειται για έναν Δήμο χρεοκοπημένο, με ποικίλες άλλες καθημερινές ανάγκες! Και να τα δαπανήσει για κάτι, φάκελος υποψηφιότητας, που μπορεί να γίνει με λιγότερο κόστος και περισσότερη συμμετοχή;
Η διαχείριση δημόσιου χρήματος απαιτεί διαφάνεια και αξιοκρατεία.
Κύριε Δήμαρχε, ο Πολιτισμός αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη του Μεσολογγίου και τον ευρύτερο Δήμο. Αυτό αποδεικνύεται από τις 30 και πλέον εθελοντικές οργανώσεις, συλλόγους, άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό και παράγουν κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων. Μην αποκλείετε τον πολίτη από την δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασίες που αφορούν τον ίδιο και την πόλη του. Μην δαπάνατε τα χρήματά μας αλόγιστα.
Οι πολίτες υποστηρίζουν ό,τι οι ίδιοι δημιουργούν!
Ας κάνουμε το Μεσολόγγι Πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου, σύμβολο ελευθερίας, συνεργασίας και ευημερίας των κατοίκων. Όχι μονάχα για ένα χρόνο (2021), αλλά για κάθε μέρα!"