Για ημιαυταρχισμό κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο υποψήφιος Πρόεδρος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
«Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης θυμίζει άλλες εποχές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξαρτήτων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Φανερά ενοχλημένος και με καταγγελτικό τόνο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τι προσάπτετε στην κυρία Σαββαΐδου; Έχουμε αναλάβει βασική υποχρέωση για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των δημοσίων εσόδων. Αν η κυρία Σαββαΐδου δεν επιτυγχάνει τους στόχους να το πείτε. Εγώ έχω κάνει κομματική αυτοκριτική. Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ; Τι επιδιώκετε; Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;»
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:
• "Γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον Υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών όταν θα πρέπει να ορίζεται από την ίδια την αγορά. Γιατί θέτει η Κυβέρνηση τόσους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους αριθμούς των απασχολούμενων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα;"
• "Γιατί δεν το κάνει και σε άλλες επιχειρήσεις; Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή που θα ορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση πόσους εργαζόμενους θα έχει."
• "Δεν την προβληματίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρει αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός;"
• "Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση; Να βρεθούμε υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού;"
• "Σήμερα δημοσιεύθηκε στον Τύπο η επιστολή της Ένωσης Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων που λέει ξεκάθαρα ότι δημιουργείται μια οργάνωση της αγοράς που δεν προσομοιάζει με καμία άλλη Ευρωπαϊκή αγορά."
• "Το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ένα καινούργιο τοπίο, το οποίο θα είναι πιο φιλικά διακείμενο προς αυτήν για να εξυπηρετήσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα."
• "Πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών και ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕΤΤ; Από την προηγούμενη διακυβέρνηση η Κυβέρνηση είχε ήδη ενθαρρύνει με τρόπο που υπερέβαινε την αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΤΤ, μέλη της να παραιτηθούν και στη συνέχεια είχαμε και την προσπάθεια του κ. Κατρούγκαλου να βάλει ηλικιακά όρια στις ανεξάρτητες αρχές και τώρα καταλύει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ."
• "Αυτή είναι η οργάνωση του Κράτους που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ;"
• "Έχω κάνει την αυτοκριτική της δικής μας παράταξης για την περίπτωση του κ. Θεοχάρη. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά το δοκούν. Όποτε την Κυβέρνηση δεν την βολεύει κάτι να καρατομεί ανθρώπους, δεν δουλεύουν έτσι τα συντεταγμένα Κράτη."
•" Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε προ ενός ανησυχητικού φαινομένου. Μια Κυβέρνηση που έχει αρχίσει να φέρεται με ημιαυταρχικό τρόπο. Μου θυμίζει άλλες εποχές άλωσης του Κράτους όπου άλλες Κυβερνήσεις τοποθέτησαν τους δικούς τους φίλα προσκείμενους. Σε αυτές τις πρακτικές θα μας βρουν απέναντι."
• "Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά; Εμείς σας τους είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο να γίνει σωστός προγραμματισμός στελέχωσης."
• "Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες σχεδιασμού. Πόσες αποσπάσεις έκανε ο κ. Κουράκης πριν την έναρξη του έτους για να κάνει τα χατίρια στους φίλους συνδικαλιστές του; Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και δεν μπορούμε να στελεχώσουμε σωστά τα σχολεία. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει."