Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Κάλεσμα από το ΚΚΕ για την εκδήλωση μνήμης για τον Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Μπελογιάννη θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο κλειστό γυμναστήριο της Αμαλιάδας με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Για όσους από την Αιτωλοακαρνανία θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα δρομολογηθούν πούλμαν ως εξής:

ΒΟΝΙΤΣΑ 05:00 π.μ.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 06:00 π.μ.

ΑΓΡΙΝΙΟ 06:00 π.μ. (Σταθμό τραίνων)

ΑΙΤΩΛΙΚΟ 06:15 π.μ. (Σταθμό ΚΤΕΛ)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 06:30 π.μ. (ΔΕΗ)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 07:30 π.μ. (Προβλήτα Αντιρρίου)

Σε σχετική ανακοίνωση κάλεσμα τονίζεται:

 

"Το ΚΚΕ τιμά τον Ν. Μπελογιάννη που ως πρωτοπόρος κομμουνιστής αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο και τη νίκη του λαού και που έπεσε δολοφονημένος γιατί υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος τους αγώνες, τις θυσίες, τον επαναστατικό χαρακτήρα και την ιστορική αποστολή του ΚΚΕ. Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμάμε κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη προκειμένου να ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930 – 40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ κ.α. και ο ηρωικός ΔΣΕ.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της περιοχή μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Να τιμήσουν τους πρωτοπόρους και αλύγιστους της ταξικής πάλης, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια και τα χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Παράλληλα θα οργανωθεί, ως ιδιαίτερη και αυτοτελής δραστηριότητα, μια σημαντική ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΩΝ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως στις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Τα υλικά της έκθεσης φωτίζουν τη δράση και την προσφορά του Ν. Μπελογιάννη στους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες στην περιοχή, στο ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Παρουσιάζουν την άφοβη και μαχητική του στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στα βασανιστήρια, τις δίκες και στο εκτελεστικό απόσπασμα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους τα οποία τον ανέδειξαν σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανυπότακτης ηρωικής κομμουνιστικής στάσης, τροφοδότησαν ένατεράστιο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης και ενέπνευσαν κορυφαίους ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς και διανοητές από όλο τον κόσμο.

Καλούμε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τη δράση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του λαϊκού κινήματος της περιοχής μας να επισκεφτούν την έκθεση.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις νέες και τους νέους της περιοχής μας γιατί έχουν πολλά και χρήσιμα να μάθουν για τους αγώνες και τις θυσίες του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίαςενάντια στον αυταρχισμό, την φασιστική κτηνωδία για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, χωρίς πολέμους και κρίσεις. Η πρόσκληση απευθύνεται και στους εκπαιδευτικούς της περιοχής. Τους καλούμε να αξιοποιήσουν την έκθεση να ενθαρρύνουν και να οργανώσουν ομαδικές επισκέψεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές, στους σπουδαστέςνα έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας μας τα οποία έγραψαν με τους αγώνες και το αίμα τους οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές."