Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Τον Αγρίνιο γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο του Άγιο Χριστόφορο

Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού άρχισαν, χθες το απόγευμα στο Αγρίνιο, οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Κατά την φετινή πανήγυρη του πολιούχου συμμετέχουν οι Σεβασμιώτατοι:Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σήμερα το απόγευμα με τη λιτανεία της ιερής εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Συγκεκριμένα στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Μεθεόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Στην Ιερή Ακολουθία  θα χοροστατήσουν  και θα Ιερουργήσουν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά,  οι Μητροπολίτες: Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.
Στις 7:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου.


Στην ακολουθία του Εσπερινού, στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου,χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, παρουσιάζοντας στους πιστούς τους αγίους Αρχιερείς, εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του για την παρουσία τους στον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου και αναφέρθηκε στην ευλάβεια που τρέφει ο λαός του Αγρινίου για τον Άγιο, επισημαίνοντας τα εξής:
«Ο άγιος Χριστοφόρος είναι εδώ για όλους μας! Για τους κατοίκους της πόλεως του Αγρινίου, της ευρυτέρας περιοχής, αλλά και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Πάντοτε μένει άγρυπνος, προσεύχεται και προστατεύει όλους εμάς. Και βέβαια, όπως λέμε πάντοτε, και οι Αγρινιώτες τον αγαπούν, τον τιμούν πολύ, τον ευλαβούνται και μιμούμενοι το παράδειγμα του αειμνήστου κτήτορος του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του αγίου μας, του π. Αποστόλου Φαφούτη, έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον άγιο Χριστοφόρο.
Λάμπει η ιερά εικόνα του αγίου Χριστοφόρου, αποπνέει άρωμα θείας χάριτος και ευωδίας. Και το απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του «θαυμάτων βλύζει πηγάς, των κεραυνών, των χαλαζοπτώσεων την λύσιν και των κινδύνων την λύτρωσιν παρέχει».
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κάλεσε τους πιστούς να διδαχθούν από τη ζωή, τη μετάνοια και το παράδειγμα του πολυάθλου Αγίου, για να ενισχυθούν και να ωφεληθούν πνευματικά.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εορτή της Αναστάσεως και εξέφρασε τη χαρά του που «προσήλθαμε να συναντηθούμε στην κοινωνία και την προσευχή μέσα στο φως της Αναστάσεως» που γεμίζει τις καρδιές των χριστιανών.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Χριστός που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή εκχέει το φως και την χάρη της Αναστάσεως και «όσοι ζουν ενωμένοι μαζί του δεν μπορεί να νοιώθουν ανασφάλειες, δεν φοβούνται τις προκλήσεις και τους πειρασμούς, ούτε καν τον σωματικό θάνατο. Το μόνο που θα πρέπει να τους φοβίζει είναι ο πνευματικός θάνατος» που είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό. Ένας μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού είναι και ο άγιος Χριστοφόρος. Ένας σωματικός γίγαντας με αγριότητα εξωτερική, που όμως είχε μια σπουδαία εσωτερική αρετή, την ευθύτητα και την ανδρεία της ψυχής.
Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στη ζωή και το μαρτύριο του αγίου Χριστοφόρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος επεσήμανε ότι ο άγιος από τη στιγμή που γνώρισε τον Χριστό έζησε τη ζωή του με την αγία υπακοή, την αγία υπομονή και την αγία ταπείνωση και προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν αυτές τις αρετές του αγίου. Τόνισε τέλος ότι οφείλουμε να ζούμε με εμπιστοσύνη στο Θεό, ο οποίος τόσο φροντίζει για τα παιδιά του και δεν τα εγκαταλείπει ποτέ ακόμα και όταν η δική μας πίστη κλονίζεται.