Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

"Το Μεσολόγγι του Αλατιού και των Αναμνήσεων" των Β. Αρτίκου και Ν. Αλιάγα ενθουσίασε τον Γάλλο πρέσβη στην Πάτρα!


Οι κοινές πολιτικές που μπορούν να χαράξουν μέσα από τη διαρκή συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, η έρευνα και η καινοτομία, συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Γάλλο Πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην Πάτρα ο κ. Chantepy επισκέφτηκε επίσης το Γαλλικό Ινστιτούτο καθώς και βιομηχανίες της περιοχής.
Η φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ιστορική, όπως τονίστηκε, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας και της καινοτομίας.




Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον σοσιαλιστή προκάτοχό του Πρόεδρο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), τον Μισέλ Βοζέλ, Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Provence –Alpes- Cote d’Azur (PACA) της Γαλλίας, ο οποίος προτίμησε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να υποστηρίξει τον δεξιό υποψήφιο, ώστε να μην μπορέσει να εκλεγεί στην Περιφέρεια η ανιψιά της Μαρί Λεπέν και υποψήφια της ακροδεξιάς.
Εκτενής αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για το τουριστικό προϊόν, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Γάλλους, όπως τόνισε ο Πρέσβης της Γαλλίας, λόγω της φυσικής ομορφιάς και του υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Μιλώντας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρειά μας στον τομέα της γνώσης και της έρευνας αφού στην περιοχή μας τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτού του τομέα, ενώ μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο, για μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομιών.

Από την εκδήλωση για την υποδοχή του Γάλλου Πρέσβη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας

Κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά και στο Δίκτυο για την Συμμαχία και την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα, που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας και διερευνήθηκε η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Συνέδριο που θα γίνει στα τέλη του έτους.
Κλείνοντας, και από τις δύο πλευρές, συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή συνοχή και την κρίση που την ταλανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε πως θα πρέπει πλέον να διερευνηθεί το ερώτημα για το ποια Ευρώπη θέλουμε, το οποίο απαντάται μόνο με την Ευρώπη που μιλά για προστασία και μεριμνεί για την ασφάλεια των πολιτών της και της οικονομίας της.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και στελέχη του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας.




Ο Γάλλος πρέσβης, όμως, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και το Μεσολόγγι, καθώς στον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του, στην Πάτρα, τις εγκαταστάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου ξεναγήθηκε, σε έκθεση φωτογραφίας, του Βασίλη Αρτίκου που λειτούργησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που οργανώθηκε για την υποδοχή του.

Ο κ. Christophe Chantepy εμφανώς εντυπωσιασμένος από τις φωτογραφικές αποτυπώσεις του μεσολογγίτικου τοπίου από τον Βασίλη Αρτίκο  έδειξε ενθουσιασμένος για την περιοχή και τις ομορφιές της. 


Να σημειωθεί ότι τα έργα που εκτέθηκαν περιλαμβάνονται στο λεύκωμα «Missolonghi: Lagune de sel et de mémoire» με κείμενα του Νίκου Αλιάγα το οποίο δώρισε ο καλλιτέχνης στον Γάλλο πρέσβη.