Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια: Το 2πλο ανόδου της ΑΕΜ στην Μυτιλήνη!

Γράφει ο Μιλτιάδης Ζαβέρδας

ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 0 - 1 (5 - 6 - 1977)

Σαν σήμερα πριν σαράντα ακριβώς χρόνια η ΑΕΜ σημειώνει την πιο καθοριστική νίκη της ιστορίας της. Μία μεγαλειώδη νίκη που της άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Β΄Εθνικής.

Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα ταξίδευε αεροπορικώς για ένα εκτός έδρας παιγνίδι με τους Μεσολογγίτες φιλάθλους που ακολούθησαν την αποστολή της ΑΕΜ στο αεροπλάνο να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ένα ματς κλειδί, που για πρώτη φορά μετέδωσε ζωντανά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου, με περιγραφή του κ. Μαντζουράτου. Η ομάδα ταξίδεψε στη Μυτιλήνη με αισιοδοξία και κατάλληλα προετοιμασμένη από τον τεχνικό Αχιλλέα Σαββίδη.

Ο Αιολικός με λιγοστές ελπίδες για την άνοδο, έπαιζε το τελευταίο του χαρτί, ενώ η Αμαλιάδα καραδοκούσε στη 2η θέση. Η βαθμολογία πριν τον αγώνα ήταν : Α.Ε.Μ. 11, Αστήρ Αμαλιάδος 10, Παναιγιάλειος 8, Αιολικός 7 κλπ., με τρεις αγώνες να απομένουν.

Το απόγευμα εκείνης της Κυριακής όλο το Μεσολόγγι ζούσε στο παλμό του μεγάλου αγώνα. Στα σπίτια και στα καφενεία άκουγες μόνο τα ραδιάκια που μετέδιδαν το παιγνίδι. Επίκεντρο όμως έγινε η πλατεία και η τότε καφετέρια των αδερφών Σταμουλακάτου.

Πολλά ραδιόφωνα μαζεύονται γύρω από το συντριβάνι και ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ο αγώνας αρχίζει,το πρώτο ημίχρονο είναι αμφίρροπο και λήγει ισόπαλο 0-0. Η ΑΕΜ αντέχει. Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου σε μία αντεπίθεση ο ταχύτατος Αλ. Σταμουλακάτος ξεφεύγει και σκοράρει. Η πλατεία σείεται από τους πανηγυρισμούς καθώς το "ξανθό βέλος" της ΑΕΜ της δίνει το προβάδισμα.

Η αγωνία κορυφώνεται και στο γήπεδο γίνονται δραματικές μάχες και λίγα λεπτά πριν τη λήξη ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτυ υπέρ του Αιολικού. Την νεκρική σιγή που ακολουθεί διακόπτει η φωνή του κ. Μαντζουράτου που διαλαλεί την σωτήρια επέμβαση του Σπύρου Ζήκου και στη πλατεία γίνεται πανζουρλισμός.

Ο θρυλικός "Λαγκουβάς" έχει κάνει το θαύμα του. Ο αγώνας συνεχίζεται επεισοδιακός και οι Γαλανός και Τζίλιος αποβάλλονται , όπως κι ένας παίκτης του Αιολικού. Σε λίγο ο αγώνας λήγει και οι Μεσολογγίτες φίλαθλοι ξεσπούν σε ανείπωτους πανηγυρισμούς. Η ιστορία έχει γραφτεί. Η ΑΕΜ είναι ουσιαστικά στη Β΄ Εθνική.

(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του κ. Δημήτρη Μαντζουράτου).