Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Έκθεση για την "Ευζωνική Στολή" από αύριο Δευτέρα 11/2 στη Λέσχη Αξιωματικών Μεσολογγίου


Η «Προεδρία της Δημοκρατίας - Προεδρική Φρουρά» σε συνεργασία με τη Διοίκηση Κέντρων «IV Μεραρχία Πεζικού Πελοπόννησος» διοργανώνει στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών (Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη) έκθεση με τίτλο: «Η Ευζωνική Στολή – Η ιστορική διαδρομή μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά» που αποτελεί δωρεά των Α.&Λ. Χαϊτόγλου και στην οποία αποτυπώνεται η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα και η εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες.
Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.
Ο επισκέπτης εκτός από τα έργα του ζωγράφου- ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά.  θα έχει τη δυνατότητα με οπτικοακουστικά μέσα να «μυηθεί» στα μυστικά της ευζωνικής στολής αλλά και να την δει από κοντά, μιας και στο χώρο θα εκτεθούν και οι στολές της Προεδρικής Φρουράς.



Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί και θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου με ώρες λειτουργίας: 9 έως 1 το μεσημέρι και 5:30 έως 8  το βράδυ.


Σε ενημερωτικό σημείωμα για την έκθεση αναφέρεται: "Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα, σημείωσε ο επιμελητής της. Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς. 
Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. 
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών. 
Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. 
Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός."