Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Να δώσουμε όλοι το παρών στην Εθελοντική Πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των ακτών

Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με τους παράκτιους δήμους του νομού θα γιορτασθεί στην Αιτωλοακαρνανία η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007.
Για την Αιτωλοακαρνανία, νομό με πολλά χιλιόμετρα ακτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των ενεργών πολιτών στα πλαίσια αυτού του συμβολικού εορτασμού, ώστε να εμπεδωθεί μια διαρκής πρακτική σε ότι αφορά την προστασία των ακτών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό όλων των παράκτιων δήμων του νομού -προσφέροντας παράλληλα υλική βοήθεια- οι οποίοι ενεργοποιώντας τους επί μέρους εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς τους θα προβούν σε συμβολικούς καθαρισμούς των ακτών εντός των ορίων τους.
Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων μπορεί να αμβλυνθεί ή και να εξαλειφθεί, μέσα από την ύπαρξη μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας, που θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και θα στηρίζεται από τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των επί μέρους κοινωνικών εταίρων.
Σημειώνεται ότι περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στην διεθνή αυτή πρωτοβουλία που στόχο έχει την διαπίστωση της ευαισθησίας όταν οι πολίτες καλούνται να δείξουν έμπρακτα το σεβασμό και το ενδιαφέρον τους για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Υπογραμμίζεται ότι για να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή και οι μαθητές των σχολείων ο συμβολικός καθαρισμός των ακτών θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007.