Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το Εφετείο

Ομόφωνο «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου στην πιθανολογούμενη ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο
Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Ζητώ τον σεβασμό στον Θεσμό της Πρωτεύουσας»



Έντονη και προς κάθε κατεύθυνση είναι η αντίδραση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην πιθανολογούμενη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο.
Για το ζήτημα συνεδρίασε, εκτάκτως, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφασίζοντας ομόφωνα την πλήρη του αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κι αυτό διότι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου πέρα των ιστορικών και άλλων λόγων, θεσμικά επιβάλλεται να είναι η έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αφού είναι η Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και όλα τα Εφετεία της χώρας λειτουργούν σε Πρωτεύουσες Νομών.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε δήλωσή του απευθύνει έκκληση στα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να σταθούν στο ύψος της περίστασης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δυναμικών κινητοποιήσεων, καλώντας όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να λάβουν θέση, στο ζήτημα.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Όταν πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, η αρχική μου έκπληξη μετατράπηκε σε οργή και αγανάκτηση.
Κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι ο πολιτικός θεματοφύλακας του κορυφαίου θεσμού της χώρας, έμπρακτα μετατρέπεται σε έναν «πολιτικάντη» που έρχεται να υπηρετήσει μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Εύλογα αναρωτιέμαι όταν η ίδια η Πολιτεία δεν σέβεται τους Θεσμούς και μάλιστα τον κορυφαίο διοικητικό θεσμό του Κράτους, την Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τότε γιατί ο απλός πολίτης να σέβεται τους Θεσμούς της Πολιτείας;
Ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ζητώ τον σεβασμό στον Θεσμό της Πρωτεύουσας.
Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα σταθούν στο ύψος της περίστασης, υπηρετώντας και τιμώντας στο ακέραιο την αποστολή στην οποία έχουν ταχθεί.
Έχοντας και την σύμφωνη γνώμη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Φορέων της πόλης τις επόμενες ημέρες ανάλογα με την έκβαση του θέματος θα ανακοινώσουμε την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, ενώ ταυτόχρονα ζητώ από όλους τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να λάβουν θέση στο ζήτημα».
Την προσεχή Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος θα επιδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί στη Βουλή με τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης για το ζήτημα έχει ενημερωθεί η Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία της χώρας, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους.