Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Έξοδο


Κορυφώνονται στο Μεσολόγγι το Σαββατοκύριακο (19-20 Απριλίου) οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 182η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τις οποίες την Κυριακή θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.
Το βράδυ του Σαββάτου στον Κήπο των Ηρώων θα γίνει η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη, σε ανάμνηση ενός γεγονότος που έχει καταγραφεί ως η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας στη νεοελληνική και όχι μόνο Ιστορία.
Νωρίτερα, στον Κήπο των Ηρώων θα έχει καταλήξει από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα η μεγαλειώδης Πομπή που συνοδεύει την Ιερή Εικόνα της Εξόδου και στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέων απ’ όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές καθώς και περισσότερες από 20 Φιλαρμονικές.
Η πομπή το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 8 το βράδι, ενώ την Κυριακή στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο: «Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων αποτίουμε φόρο τιμής σ’ αυτούς, που για να προασπίσουν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας έδωσαν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της Εξόδου ήταν μηδαμινή.
Τα μηνύματα που εκπέμπει η αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι διαχρονικά και επίκαιρα.
Το Σαββατοκύριακο η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπά στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, στο Μνημόσυνο των Ελεύθερων Πολιορκημένων που με την ηρωική τους Έξοδο δημιούργησαν τις ικανές συνθήκες για την σύσταση του Ελληνικού Κράτους».