Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Απομακρύνονται τα γρι γρι από τις ακτές. Υπαναχώρησε το υπουργείο ύστερα από τις έντονες και συντονισμένες αντιδράσεις των παράκτιων

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πρώτη ίσως αναδίπλωση της κυβέρνησης για απόφαση υπουργού της έγινε ύστερα από τις έντονες πιέσεις και κυρίως αντιδράσεις των παράκτιων αλιέων με επικεφαλής τον μεσολογγίτη πρόεδρο της συνομοσπονδίας τους Τάκη Κοτσόργιο.
Κι αυτό γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός απέσυρε τη διάταξη βάση της οποίας επιτρεπόταν η αλιεία με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (γρι γρι) σε απόσταση 1 ν.μ. από τις ακτές και όχι στα 1,5 ν.μ. που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Έτσι τις επόμενες ημέρες ο Αλέξανδρος Κοντός θα υπογράψει νέα υπουργική απόφαση βάση της οποίας το όριο για αλιεία με συρόμενα εργαλεία θα καθορισθεί στο 1,5 ν.μ. .
Σε κάθε περίπτωση τόσο η στάση και το «πείσμα» των παράκτιων όσο και η αντιμετώπιση του θέματος από τον υπουργό δημιουργούν τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο πλευρών που αν συνεχισθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο.