Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σπ. Λιβανός: "Η πολιτική δεν είναι προσωπική επαγγελματική καριέρα"

Με αφορμή τις εξελίξεις που γίνονται στο χώρο της κεντροδεξιάς, ύστερα από την ίδρυση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη ο αν. γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός παραχώρησε χθες συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8.
Ο Σπήλιος Λιβανός στην συνέντευξη άφησε σαφείς αιχμές για την στάση βουλευτών της ΝΔ και χαρακτήρισε «προσωποκεντρικό» το νέο κόμμα.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Σπήλιο Λιβανό, καλή σας ημέρα κ. Λιβανέ
Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της Κεντροδεξιάς, αυτό έχω την εντύπωση ότι είναι αναμφισβήτητο έτσι δεν είναι;
  Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Η αναγέννηση της παράταξής είναι ο δικός μας στόχος. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν απλά να ενισχύσουν και να κρατήσουν ζωντανό το status quo το οποίο έχει φέρει τη χώρα και το πολιτικό μας σύστημα στην κατάντια που βιώνουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αναγέννηση προϋποθέτει κατακερματισμό δυνάμεων, υπό την έννοια ότι η δημιουργία ενός κόμματος από ένα πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας όπως η Ντόρα Μπακογιάννη κάτι τέτοιο δείχνει, δεν είναι μικρή υπόθεση.
  Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Προφανώς όχι! Η θέση της παράταξής μας είναι ότι είμαστε ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, ένα κόμμα που εκφράζει τον έναν από τους δύο πόλους, που έχει μια ιστορική συνέχεια και μια εθνική αποστολή:να αναγεννηθεί για να αποτελέσει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για τους έλληνες πολίτες. Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε, αφότου έχασε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά, να τραβήξει το δικό της δρόμο. Να προσπαθήσει με απλά και λίγα λόγια, να δημιουργήσει έναν κομματικό φορέα που είναι καθαρά προσωποπαγής. Αυτό είδαμε καθαρά  και την Κυριακή που μας πέρασε. Το κόμμα της έχει ως βάση, αρχή, μέση και τέλος, τη δική της προσωπικότητα. Γι’ αυτό και οι κονκάρδες που κυκλοφορούσαν στο Μπάντμικτον είχαν το πρόσωπό της και μόνο.



Δεν εξέπεμψε νέο και φρέσκο λόγο στην πρώτη της τουλάχιστον εμφάνιση. Θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια καμουφλαρισμένου νεοφιλελευθερισμού  στην πιο δύσκολη εποχή της μεταπολεμικής μας ιστορίας και όταν ο ελληνικός λαός ζητάει μόνο σοβαρότητα, κοινωνική ευαισθησία και ένα συμβόλαιο για μια προοπτική κοινωνικής πολιτικής, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κ. Μπακογιάννη, χωρίς να σεβαστεί αυτή την κρίσιμη στιγμή, επιλέγει να κάνει μια προσωπική κίνηση, να δημιουργήσει ένα προσωπικό όχημα. Η γνώμη μου είναι ότι απλά εξυπηρετεί τη δική της «πολιτική διάσωση» και την ικανοποίηση των πολιτικών της φιλοδοξιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως; Αυτό τουλάχιστον ήταν το περιεχόμενο της πρώτης αντίδρασης επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία την Κυριακή το βράδυ.
  Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Προφανώς, έρχεται να καλύψει να στηρίξει και να καλύψει ένα χώρο που ήδη εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και από αυτή την λανθασμένη σοσιαλο-νεοφιλελεύθερη πολιτική στάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λιβανέ για ένα ταγκό ή για έναν έρωτα όπως γνωρίζετε πρέπει να έχουν διάθεση και οι δύο και για ένα διαζύγιο κάποιες φορές φταίνε και οι δύο. Θέλω να πω η Ντόρα Μπακογιάννη διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει ευθύνη στην εξέλιξη  υπάρχει και η Ρηγίλλης;
  Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Διεγράφη γιατί τοποθετήθηκε κάθετα απέναντι στην επιλογή της παράταξής μας η οποία δικαιώνεται σήμερα. Η θέση που πήρε η κ. Μπακογιάννη στηρίζοντας, σαν δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των σκληρών μέτρων και της ύφεσης την οποία ζούμε σήμερα την οδήγησε εκτός κόμματος. Από εκεί, όμως, μέχρι τη δημιουργία - μέσα στο πλαίσιο αυτού του εκρηκτικού πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού που βιώνουμε σήμερα - ενός νέου κόμματος και την μεδοθευμένη σταδιακή  προσέλκυση βουλευτών και άλλων στελεχών της Ν.Δ. που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της, υπάρχει μια μεγάλη ηθική και  πολιτική απόσταση. Προσωπικά, μου γεννάται η αίσθηση ότι βλέπω ένα Sequel του γνωστού έργου «Αποστασία Νο 2» που στην εποχή μας,η διαφορά από το έργο «Αποστασία Νο1»  είναι ότι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη αντί για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια κρίση παραπάνω σε μια εποχή που μόνο προβλήματα αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Προσωπική μου άποψη είναι –γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής- ότι κάθε στέλεχος έχει το δικαίωμα να κάνει τη δική του πορεία. Έχει το δικαίωμα η κ. Μπακογιάννη να τραβήξει το δικό της δρόμο, να κάνει τη δικιά της προσπάθεια, να ιδρύσει το δικό της κόμμα. Όπως είπε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «ας αφήσουμε  όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Όμως, θεωρώ –και σ’ αυτό εκφράζω τη δική μου άποψη- ότι όταν ένας πολίτης εκλέγεται βουλευτής πολιτευόμενος με ένα κόμμα και στη συνέχεια εντάσσεται αναχωρεί με στόχο την ένταξή του σε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό πρέπει πρώτα να παραδώσει την έδρα του σε εκείνους που τον ψήφισαν, στο κόμμα που τον ανέδειξε. Και στη συνέχεια  με τις θέσεις του και με τις απόψεις του να διεκδικήσει την υποστήριξη του ελληνικού λαού και αν βεβαίως ο ελληνικός λαός εκτιμήσει τις θέσεις αυτές να ξαναβγεί στη συνέχεια στην επιφάνεια. Αν δεν παραιτηθεί από βουλευτής πολιτεύεται ανήθικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε και στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη, βουλευτή Ηρακλείου, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στη συγκεκριμένη περίπτωση τον παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον χθες σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη στο συνάδελφο τον Νίκο Χατζηνικολάου ο οποίος είπε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την παρουσία του στη Νέα Δημοκρατία δημοσίως τουλάχιστον αντιθέτως -με βάση αυτά που άκουσα- είχε παραδώσει μια επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με το εάν και εφόσον χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να συζητήσει στα όργανά της η Νέα Δημοκρατία το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλλον γι’ αυτό έγινε η συγκεκριμένη κίνηση
Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Δύο απλά σχόλια που δεν έχουν προσωπικές αιχμές, μιλάω καθαρά πολιτικά. Πρώτον διαβάσατε τις δηλώσεις του. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις αυτές εξηγούν απολύτως την όλη κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο που είναι μετά τη διαγραφή
Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Μα ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τόσο έτοιμος να πει αυτά τα πράγματα, σημαίνει ότι ήταν ακόμη πιο έτοιμος και πριν. Η στάση του καθενός μας κρίνεται και δεν αντιλαμβάνομαι πως και γιατί επήλθε η ρήξη με το συγκεκριμένο βουλευτή και όχι με άλλους. Παρακολουθώ την πολιτική ιστορία διαχρονικά και θεωρώ ότι ο βουλευτής οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν κάποιοι οι οποίοι εξελέγησαν με τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές θεωρούν ότι δεν καλύπτονται από την παράταξή μας, από τον πολιτικό μας λόγο, από την προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό, μπορούν ευθαρσώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να ενταχθούν στον φορέα της κ. Μπακογιάννη.  Δεν χρειάζεται να στήνεται όλο αυτό το show της δήθεν υποστήριξης θέσεων που θα δημιουργήσουν πρόβλημα για να εκβιάσουν μια διαγραφή. Ας είναι τουλάχιστον ευθείς και τίμιοι απέναντι στους ανθρώπους που τους εκλέξανε και να πάρουν τις ευθύνες πάνω τους. Είναι κρίμα για το πολιτικό μας σύστημα οι ίδιοι οι βουλευτές να μην έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι; Ή θα ήταν ευχής έργον για τη Νέα Δημοκρατία να καθαρίσει το τοπίο με κάποιο τρόπο;
Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ:   Αυτό είναι αίτημα της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα προσπαθεί να σηκώσει ένα μεγάλο σταυρό. Είναι ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος που καταρρέει. Προσπαθούμε να αναγεννηθούμε, να εκφράσουμε ένα νέο πολιτικό λόγο, δίνοντας μια διαφορετική πολιτική πλατφόρμα και προοπτική από το επαχθές μνημόνιο που μας έχει φέρει ως τετελεσμένο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΔΝΤ. Εάν κάποιοι είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πιστεύουν σ’ αυτόν τον αγώνα και δεν εκφράζονται απο την κοινωνική μας προσέγγιση δεν έχουνε θέση στο κόμμα μας.
Δεν είναι δυνατόν να είσαι με το ένα πόδι στην Ν.Δ. και με το άλλο πόδι να περιμένεις να δεις πως θα πάει το εγχείρημα της κ. Μπακογιάννη για να επιλέξεις. Η πολιτική δεν είναι προσωπική επαγγελματική καριέρα. Δεν έχει ηθική πολιτική νομιμοποίηση αυτή η στρατηγική. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:«Οι κοινωνικές σχέσεις ποινικοποιούνται»; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν και οι οποίες έχουν στενές σχέσεις με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ: Προφανέστατα όχι. Οι προσωπικές σχέσεις δεν μπορεί να ποινικοποιηθούν. Αλλά εδώ φαντάζομαι ότι και εσείς δεν συζητάτε για τις προσωπικές σχέσεις.Συζητάτε για πολιτικές σχέσεις και ένα σχεδιασμό, απορίθμησης και αναχαίτησης εκ των έσω της Ν.Δ. Μιας προσπάθειας της κ. Μπακογιάννη με κάποιους βουλευτές, με τους οποίους συνδέεται πολιτικά, να δημιουργήσουν προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και στην πολιτική της πρόταση. Διότι αντιλαμβάνεστε και σεις ότι όταν δημιουργείται ένα θέμα με έναν βουλευτή, προφανώς τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν εκεί και όχι στα ουσιαστικά που ζητήματα που αφορούν σήμερα στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λιβανέ σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία.
 Σ. ΛΙΒΑΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.