Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Περί κωλυμάτων, ασυμβιβάστων κλπ. των νεοεκλεγέντων...

Ως MessolonghiNews λάβαμε σήμερα μία ανώνυμη επιστολή αναγνώστη μας στην οποία παρατίθενται μια σειρά από ερωτήματα στο νέο δήμαρχο. Ερωτήματα που αντλήθηκαν από συζητήσεις σε στέκια της πόλης του Μεσολογγίου και τα οποία σχετίζονται με τυχόν κωλύματα ή ασυμβίβαστα, που υπάρχουν σε νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους, αλλά και για τον τρόπο διοίκησης του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή.
Διαβάζοντας τον «Καλλικράτη», εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, ότι για να ορκιστούν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την 1η Ιανουαρίου 2011 - που ξεκινά και η θητεία τους - «δημοτική ενημερότητα» στα πρότυπα της φορολογικής ενημερότητας, δηλαδή δεν θα πρέπει την 31η Δεκεμβρίου 2011 να έχουν οποιαδήποτε οφειλή στο δήμο.



Από ‘κει και πέρα υπάρχει ασυμβίβαστο για όσους έχουν σε ισχύ διάφορες συμβάσεις με τους δήμους που συγκροτούν το νέο δήμο (παροχή υπηρεσιών, εκτέλεση έργου, προμήθειες κλπ.) ποσού που υπερβαίνει τα 5.000€.
Όμως για να εκπέσουν τους αξιώματος τους όσοι εμπίπτουν στα παραπάνω κωλύματα ή και σε άλλα θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση στο διοικητικό πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα στον «Καλλικράτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ύπαρξη του ασυμβιβάστου και η έκπτωση από το αξίωμα αιρετού διαπιστώνεται με απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο οικείος Δήμος, εφόσον υποβληθεί σχετική ένσταση κατά της απόφασης ανακήρυξής του. Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το ασυμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50 του Ν. 3852/10.»
Επομένως, το βέβαιο είναι ότι εάν μεταξύ, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, σίγουρα θα κατατεθούν ενστάσεις, από τους επιλαχόντες των συνδυασμών.
Όσον αφορά τους άμεσους μετακλητούς συνεργάτες του δημάρχου - που αποτέλεσε ένα άλλο ερώτημα του αναγνώστη μας - αυτοί θεωρείται «εκ των ουκ άνευ», ότι επιλέγονται από τον ίδιο, με βάση τα δικά του κριτήρια, ώστε να τον υποστηρίξουν διοικητικά.
Κατά συνέπεια θεωρούμε, άστοχη αυτή τη «φιλολογία» που αναπτύσσεται, λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές, σχετικά με τη νέα δημοτική αρχή μιας και πιστεύουμε ότι ο «Καλλικράτης» έχει τις απαραίτητες δικλείδες για την πιστή εφαρμογή του.
Το βέβαιο, τέλος,  είναι ότι αυτή η φιλολογία εκπορεύεται, από αυτούς που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στο νέο δήμαρχο….