Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στο "σφυρί" το σπίτι που έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Κ. Παλαμάς

Το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς (φωτό από athensville)


Την παρέμβαση του Υπ. Πολιτισμού για να περιέλθει στη δικαιοδοσία του δημοσίου 
ζητά ο Κ. Καραγκούνης
Το ζήτημα της διάσωσης, της τελευταίας κατοικίας, του Κωστή Παλαμά, στην Πλάκα φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, αφού το σπίτι που έμενε στην Αθήνα ο Κωστής Παλαμάς είναι ανήκει σε ιδιώτη και στις 12 Ιανουαρίου «βγαίνει στο σφυρί»! Προφανώς λόγω οικονομικών προβλημάτων των ιδιοκτητών του…
Ο κ. Καραγκούνης ζητά τη συμμετοχή της Πολιτείας στον πλειστηριασμό ώστε το οίκημα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Κράτους και να διασωθεί έτσι η ιστορική μνήμη.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού ο κ. Καραγκούνης σημειώνει:
«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ηχώ των Δημοπρασιών” η τελευταία κατοικία του Κωστή Παλαμά ένα παραδοσιακό και διατηρητέο διώροφο της Πλάκας που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 5 και Δαιδάλου 15, δημοπρατείται την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.


Η ως άνω κατοικία ανεγέρθηκε στην δεκαετία 1920-30 και είναι μία από τις χαρακτηριστικές αστικές κατοικίες της εποχής. Στο Πλακιώτικο σπίτι της οδού Περιάνδρου μετακόμισε ο Κωστής Παλαμάς σε μεγάλη ηλικία, το 1935. Εκεί, έγραψε αρκετά από τα ποιήματα και τα λογοτεχνήματα του και εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, μεσούσης της Γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού αναφέρει: "Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943".
Ο διαχρονικός και πάντα επίκαιρος στοχαστής Κωστής Παλαμάς υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες. Ο Μεσολογγίτης Κωστής Παλαμάς ύμνησε την Ιστορία, τον Ελληνισμό και την Πατρίδα και δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
Κύριε Υπουργέ παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση οικονομικά και όχι μόνο, θεωρώ ότι η πολιτεία καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να τιμήσει τον Κωστή Παλαμά και να μην επιτρέψει την έξωσή του από τη μνήμη της πόλης των Αθηνών και κυρίως από τη μνήμη των Ελλήνων.
Να εξοικονομήσει τα χρήματα που απαιτούνται ώστε η κατοικία αυτή να περάσει στην κυριότητα του δημοσίου ως ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο αυτό Έλληνα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην ιστορική μας παράδοση και ν΄αξιοποιηθεί ως ιστορικό μνημείο και όχι ακόμη ένα γραφικό εστιατόριο ή ένα ακόμη κέντρο διασκέδασης.
     Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε η τελευταία κατοικία του Κωστή Παλαμά, ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, να διασωθεί και να διατηρηθεί όπως προστάζει η ιστορική μνήμη αλλά και η βούληση θεωρώ της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης»