Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση του Μ. Σαλμά για την παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας από το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μεσολογγίου

Ο υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,   κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών ,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του ν3870/2010 που προβλέπει πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των συνδυασμών στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010.
Ο Μάριος Σαλμάς κατέθεσε την ερώτηση με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ, την περασμένη Κυριακή στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», στο οποίο καταγραφόταν η παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας από 8 νεοεκλεγέντες δημάρχους σχετικά με τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των εκλογικών τους δαπανών.
Όπως είναι γνωστό μεταξύ αυτών των δημάρχων είναι και ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία και για τον οποίο ο κ. Σαλμάς στην ερώτησή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Σαλμά:
«Με το νόμο 3870/2010 θεσπίσατε τις προϋποθέσεις συμμετοχής των δημοτικών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, προβλέποντας ειδικές διαδικασίες διαφάνειας της διαχείρισης των οικονομικών τους.Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του νόμου 3870/2010, προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου σας, όλων των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν οι συνδυασμοί, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με ρητή αναφορά της οικίας κατηγορίας τούτων και επίκληση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων.
 Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, οι συνδυασμοί είχαν υποχρέωση (παράγραφος 1β του άρθρου 10) μέχρι την ημερομηνία ανακήρυξης των υποψήφιων συνδυασμών από το οικείο Πρωτοδικείο, να έχουν λάβει από το Υπουργείο σας ειδικό κωδικό πρόσβασης στην ιστοσελίδα αυτή.
 Ταυτόχρονα, με την παράγραφο 5α του άρθρου 10 καθώς και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του νόμου 3870/2010, αναφέρεται ρητά η ποινή της έκπτωσης του συνδυασμού που δεν τήρησε την σχετική νομοθεσία.
 Η μη ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων στο διαδίκτυο, πέρα από παράβαση του νόμου, αποτελεί σαφή παραβίαση της διαφάνειας, την οποία η κυβέρνησή σας έχει ως «σημαία» της και αφήνει στους πολίτες την βάσιμη και σαφή αίσθηση, για εθελουσία καταστρατήγηση του νόμου, με σκοπό την εκλογή με αθέμιτα μέσα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
i.              Θα εφαρμοσθεί ο νόμος σε όσους συνδυασμούς πρώτευσαν στις εκλογές, αλλά δεν έχουν τηρήσει τις ανωτέρω προβλεπόμενες διαδικασίες;
ii.             Θα δεχθεί το Υπουργείο σας την ανάληψη καθηκόντων Δημάρχων, που θα έχουν εκλεγεί με πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά των συνδυασμών τους και με εκπεφρασμένη εμπράκτως την περιφρόνησή τους στις διατάξεις του νόμου;
iii.            Ειδικά για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, τι προβλέπεται να συμβεί, όταν ο επιτυχών συνδυασμός, δεν έχει δημοσιοποιήσει νομίμως τα έσοδα-έξοδά του;»