Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Μουσικό Αφιέρωμα στην Πόλη με την Αρετή Κετιμέ στο Αιτωλικό


Με μουσικό αφιέρωμα στην "Άλωση της Πόλης" Πόλη στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού που θα παρουσιαστεί την προσεχή Κυριακή 24 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ ολοκληρώνονται τα μαθήματα των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και της χορωδίας που λειτουργούν με τη μέριμνα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στο μουσικό αφιέρωμα θα συμμετέχουν πλην των μαθητών των τμημάτων, η Αρετή Κετιμέ, η χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδας και η χορωδία του ΤΕΙ Άρτας «Melwdikoi Άνεργοι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιτωλικού από το Νοέμβριο του 2010  ξεκίνησε στο Αιτωλικό τη φιλόδοξη προσπάθεια για δημιουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και χορωδίας, έχοντας την ενεργή συμπαράσταση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά.Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η προβολή της παραδοσιακής μουσικής και η ενασχόληση των παιδιών με αυτή, όχι μόνο για τα οφέλη που έχει στη γενικότερη νοητική ανάπτυξη αλλά και για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, καθότι πολλά παιδιά, αν και έχουν έφεση στη μουσική, είτε λόγω οικονομικής δυσκολίας είτε λόγω πρακτικών δυσκολιών  δε μπορούν να παρακολουθήσουν τέτοιου είδους μαθήματα. Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: κρητική λύρα, πολίτικη λύρα, λαούτο, κανονάκι και κρουστά.
Τα τμήματα αποτελούνται από παιδιά του Αιτωλικού αλλά και όχι μόνο. Συχνά διοργανώνονται εκδρομές με σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και το ενδιαφέρον όλων για τη μουσική , αφού τα μουσικά μας όργανα και τα τραγούδια δε λείπουν ποτέ από αυτές.
Στόχος είναι η εκμάθηση των παραπάνω μουσικών οργάνων και άλλων αργότερα όπως επίσης και η εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών μέσω της χορωδίας Επίσης στόχος είναι η διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων στο μέλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντός και εκτός Αιτωλικού.
«Παρόλες τις δυσκολίες και την κρίση που ζούμε στην πατρίδα μας χάρη στις γενναίες χορηγίες κάποιων συνανθρώπων μας οργανώθηκε για τις 24 Ιουνίου  εορτή λήξεως των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών  μουσικών οργάνων. Ευχαριστούμε  όλους και επώνυμους και ανώνυμους για το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση.
Η εορτή – συναυλία θα είναι αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης. Η αναφορά μας  στο γεγονός αυτό δεν είναι θρηνολογία αλλά αποτελεί δυναμική πρόκληση για εθνική αυτογνωσία, ενάντια στους σύγχρονους πολιορκητές της πατρίδας μας.» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιερού Ναού για την εκδήλωση.