Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Νέο πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΡΟΜΑ στη Δυτ. Ελλάδα


Σε πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και την κοινωνική τους ένταξη εντάχθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους σε ύψος 10 εκατομμυρίων ευρώ και, μεταξύ άλλων, αποβλέπει στην δημιουργία κτιριακών υποδομών και συνοδευτικών δικτύων σε οικισμούς διαμονής Ρομά. 

Σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προήδρευσε σε σύσκεψη με την συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων από επτά Δήμους της Περιφέρειας (απουσίαζε ο δήμος Μεσολογγίου) στην διάρκεια της οποίας στελέχη της ΜΟΔ του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Εργασίας περιέγραψαν τους βασικούς άξονες του προγράμματος, τα χρονοδιαγράμματα και τις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

«Επί της ουσίας, πόροι που κατά το παρελθόν διατέθηκαν για την βελτίωση της διαβίωσης και την κοινωνική ένταξη των Ρομά δεν έπιασαν τόπο. Οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επετεύχθησαν στον βαθμό που θα έπρεπε. Άρα, θα πρέπει κάθε μας δράση να είναι στοχευμένη και με αυστηρά μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.




Το πρόγραμμα που, όπως αναφέρθηκε, θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με σαφές περιεχόμενο σε ό,τι αφορά, σε πρώτη φάση την εξάλειψη της εξαθλίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και σε δεύτερη φάση την ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες. Σημαντικό είναι ότι πέραν των υποδομών περιλαμβάνονται δράσεις για την βελτίωση των όρων και την ενθάρρυνση της προεκπαίδευσης και εκπαίδευσης των παιδιών καθώς και για τον συνεχή υγειονομικό έλεγχο του συνόλου των Ρομά στη Δυτική Ελλάδα.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου η Περιφέρεια, με την συνεργασία των Δήμων, θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός πρώτου επιχειρησιακού σχεδίου και για τον λόγο αυτό μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συγκεντρωθούν στοιχεία, προτάσεις και προτεραιότητες απ’ την πλευρά των δημοτικών αρχών. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, εκ μέρους των Δημάρχων, τέθηκε η ανάγκη ένταξης στις δράσεις του προγράμματος πόρων για την στήριξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων καθώς, όπως αναφέρθηκε, η σίτιση είναι βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος των Ρομά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Χαράλαμπος Στανίτσας, οι Δημοσθένης Γιάγκας και Μαργαρίτα Σερπάνου εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου κ.α.