Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τα «όπλα» του δημάρχου Μεσολογγίου στον αγώνα για το ΤΕΙ, το Νοσοκομείο κ.α.

Γράφει ο Βασίλης Μπρούμας
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου, επικεφαλής στο "ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ"

Δεν θα υιοθετήσουμε τον ρόλο του αφ’ υψηλού κριτή για το γνωστό αποτέλεσμα του αγώνα του δήμου μας για το ΤΕΙ, καθώς επιθυμούμε ακόμη και σήμερα να συμβάλλουμε στην ουσιαστική ενίσχυση του οπλοστασίου του και της διεκδικητικής δυνατότητάς του εν όψει πολλών ανοικτών ζητημάτων. Ωραία μας τα λέει ο δήμαρχος κ. Πάνος Κατσούλης στην πρόσφατη συνέντευξη για τον σχετικό αγώνα του: «Χτίσαμε συμμαχίες με Αγρίνιο, Ναύπακτο κ.α., υπήρξε αγώνας μέχρις εσχάτων και χρησιμοποιήθηκαν τα πάντα». Μάλιστα. Πολύ ωραία. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, εκτός από χαμένοι,  βγαίνουμε και «χρεωμένοι» προς τους συμμάχους…Αλλά ας μη μείνουμε σ’ αυτό. 
Ας θεωρήσουμε πως δεν θα ήταν ίσως  τόσο δίκαιο  και χρήσιμο στη φάση αυτή ένα απερίφραστα διατυπωμένο κατεδαφιστικό συμπέρασμα του τύπου π.χ. αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανοι να υπερασπιστούν θεμελιώδη συμφέροντα του Μεσολογγίου κ.λ.π. για τους άρχοντες του δήμου. 
Ο δήμαρχος, οι δημότες, οι φορείς έκαναν «ό,τι μπορούσαν» υπό τις τρέχουσες συνθήκες, άλλο ζήτημα θεωρητικής συζήτησης  τι θα έπρεπε, τι θα μπορούσε να γίνει στην πράξη κ.λ.π. Εξεγείρεται όμως η συνείδηση κάθε καλοπροαίρετου δημότη με τον δήμαρχο, καθώς «πάει γυρεύοντας» και δεν αφήνει την πόλη και τους δημότες στον πόνο τους. Ένα ακόμη μαργαριτάρι, ανάμεσα σε πολλά άλλα,  από τη συνέντευξή του: «Το κεφάλαιο ΤΕΙ έκλεισε» (!) δήλωσε απερίσκεπτα, σοκάροντας τους πάντες. Τι κι αν την επομένη το ξανασκέφθηκε και ξαναδήλωσε πως «αγωνιστήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε  για την αυτονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου»




Είναι φανερό από αυτό και μόνο πως ο δήμαρχος βρίσκεται σε σύγχυση. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο φαίνονται. Μας μπαίνουν υποψίες λοιπόν για την πραγματική κατάσταση και τις ουσιαστικές  δυνατότητες του δημάρχου να υπερασπιστεί έστω και τώρα τα στοιχειώδη συμφέροντα του δήμου μας. 

Η αξιοθρήνητη σημερινή παρουσία του δημάρχου δεν έχει καθόλου να κάνει με τη φυσιολογική απογοήτευση και τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα του αγώνα του. Διαπιστώνουμε αντικειμενικά πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. 
Ο κ.  Πάνος Κατσούλης εμφανίζεται κατ’ αρχήν εξαπατημένος, ως μωρά παρθένος, από  αυτούς που του έδιναν υποσχέσεις. Στη συνέχεια ανακαλύπτει τον Μάριο Σαλμά ως υπεύθυνο «γι’ αυτή την τραγική εξέλιξη που στιγματίζει το μέλλον της πόλης» αναφορικά πάντα με το ΤΕΙ. Προχωρά με το να αναδείξει «τις αντιφάσεις, αλλά και την αδυναμία συνολικά του πολιτικού προσωπικού του νομού να υποστηρίξουν το δίκαιο αγώνα». 
Μάλιστα, συνεχίζει ο δήμαρχος μιλώντας για τη «μεγάλη ήττα», «Η δήλωση Σαλμά ενεργοποίησε το σύστημα της Πάτρας, ενώ οι πολιτικοί του νομού σιώπησαν ως άβουλοι και μοιραίοι» με αποτέλεσμα «ο αγώνας να χαθεί σε καθαρά πολιτικό επίπεδο». 
Ο δήμαρχος προχωρά ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας δηκτικά «Σε κάποιους μετράει η υπουργική καρέκλα περισσότερο από τα δίκαια αιτήματά μας». Ας μείνουμε εν ολίγοις σε όσα σηματοδοτούν αυτά τα λεχθέντα  από τις  τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου, χωρίς να συμπεριλάβουμε αυτό που διαλάλησε την επόμενη  προς πάσα κατεύθυνση, με άλλη αφορμή «Αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, συγκρουστήκαμε με τον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό επιχείρησαν τη συντριβή μας» (;!), και χωρίς κατά συνέπεια να αναφερθούμε στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. 

Με βάση τα προαναφερόμενα, αναφύονται μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων και ερωτημάτων που αφορούν επί της ουσίας όχι τόσο τα πρόσωπα του δημάρχου και των άλλων διοικούντων αλλά το παρόν και το μέλλον, την τύχη και τη μοίρα αυτού του τόπου. Πρώτα πρώτα τίθεται το ζήτημα, εάν αντιλαμβάνεται, εάν κατανοεί και αν πιστεύει σε βάθος ο δήμαρχος τα δίκαια, τη θέση και το ρόλο του δήμου στις σημερινές και στις όποιες συνθήκες. 
Αυτό είναι το πρώτο ισχυρό όπλο του αγώνα σε κάθε περίπτωση. Η αρχή εκκίνησης είναι βεβαίως η αντικειμενική, η υπαρκτή πραγματικότητα Η κατανόηση τού γιατί ρημάζουν κυριολεκτικά και καταστρέφουν αυτόν τον τόπο, όχι μόνο τώρα, μνημονιακά, αλλά από καιρό. Γιατί τόσο απερίγραπτη αγριότητα και βαρβαρότητα εναντίον του. Ναι, φταίνε οι άλλοι, λοιπόν, οπωσδήποτε. Μήπως,  όμως,  κι εμείς;  Ίσως κι …ο Χατζηπετρής…

Αλλά είναι φανερό πως δεν έχουμε να κάνουμε και με τόσο υπέροχη υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου τουλάχιστον από τον σημερινό δήμαρχο. Και δεν πρόκειται για την πρόθεσή του  που ας μην αμφισβητήσουμε ότι είναι αγαθή επ’ αυτού. 
Χρειάζεται εντούτοις το όπλο της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας του στρατηγικού σχεδιασμού και της τακτικής του αγώνα. Αυτό παραπέμπει στις ικανότητες, στις δυνατότητες και σε άλλες αρετές τόσο του δημάρχου και της ομάδας του όσο και της ευρύτερης κοινωνίας, ενεργού ή όχι, εξαρτωμένου κι αυτού από τον δήμαρχο σε ικανό βαθμό και όχι μόνο  από τις συνθήκες. 
Και ο  σημερινός δήμαρχος Μεσολογγίου, ενώ δεν στερείται ικανοτήτων, συγκαταλέγεται δυστυχώς στη χορεία όλων εκείνων των πολιτικών στους οποίους ο ίδιος αποδίδει κυρίως την ευθύνη για την τραγωδία του Μεσολογγίου. (σαρξ εκ της σαρκός τους). Από χρόνια φωνάζουμε πως ο δήμος Μεσολογγίου θα έπρεπε να προσβλέπει σε μια ηγεσία αντάξια των περιστάσεων. Χρειάζεται τουλάχιστον  πολιτική ευφυία  και πολιτικό θάρρος άνω του μετρίου σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις. 
Ο δήμαρχος, λιγόψυχος, ψοφοδεής, περιμένει πάντα να διαμορφωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες για να αρθρώσει λόγο, να βγει μπροστά, να κινητοπποιήσει και να εμπνεύσει τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα μιλάει χωρίς θάρρος και με μισόλογα. Παραμένει ψυχρός «ρεαλιστής» κοιτάζοντας τους συσχετισμούς και αποχαιρετώντας τη μια μετά την άλλη τις υποθέσεις του Μεσολογγίου που χάνονται. Η τελευταία τοποθέτησή του για τα αίτια της ήττας , αν δεν μας κοροίδεύει, μπορεί να χαρακτηριστεί από παιδαριώδης, ως αφελής. Κι εδώ προκαλείται μια μεγάλη απορία. Μήπως δεν δύναται πραγματικά να σκεφτεί ο δήμαρχος υπό το βάρος των προβλημάτων, των προσβολών και των πολλαπλών ακυρώσεων από τους εντιμότατους συνομιλητές του;  Βλέπουμε πράγματι τον δήμαρχο Μεσολογγίου να εξευτελίζεται ακόμη μια φορά στο θέμα του ΤΕΙ από την συγκυβέρνηση και όχι μόνο, παραμένοντας εντούτοις  αγέρωχος μέσα στην καταισχύνη! 

Και όμως ένας δήμαρχος Μεσολογγίου, υπό οιεσδήποτε συνθήκες,  θα έπρεπε να μπορούσε να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση, με θάρρος, υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια τα όποια γελοία υποκείμενα από πολιτική σκοπιά, τους όποιους «τενεκέδεςς» από πλευράς περιεχομένου, πολιτικούς απατεώνες, «καραγκιόζηδες» που νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν, να εμπαίζουν το Μεσολόγγι. Αλλά για να μπορεί ο δήμαρχος να σταθεί απέναντι σε όλους αυτούς και τις πολιτικές τους, πρέπει να τον υπολογίζουν, να τον σέβονται, να τον λογαριάζουν, να τον φοβούνται, μαζί αλλά και πέρα από την καθεαυτή πολιτική του ικανότητα. Δηλαδή να τους υποχρεώνει ο ίδιος σε όλα αυτά. Ως δήμαρχος Μεσολογγίου που υπηρετεί με πολιτική ανωτερότητα και ηθική ακεραιότητα αρχές και αξίες, τα δίκαια και συμφέροντα του ιερού αυτού τόπου. Να πείθει με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του. Με τη συνέπεια λόγων και έργων. Κι αν δεν καταλαβαίνουν, να τους υποχρεώνει και να τους πειθαναγκάζει με τον τρόπο του. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου μπορεί,  αν το θέλει, να ανεφοδιάζεται ανά πάσα στιγμή με δύναμη, ελπίδα, θάρρος έμπνευση και άλλα πολλά, αντλώντας πρωτίστως από τις εδώ αστείρευτες πηγές 

Στη σημερινή φάση του συνεχιζόμενου αγώνα για τα άπαντα του δήμου, ζητούμενο είναι  οπωσδήποτε και η αυτόβουλη ενεργοποίηση των δημοτών μας. Το αναμενόμενο ακόμα κύμα διαμαρτυρίας και κοινωνικής αναταραχής εξαιτίας της γενικότερης βεβαίως απόγνωσής τους, χωρίς όμως να ξεχνούν και τα «τοπικά» ζητήματα. Γιατί αν συνεχιστεί και επικρατήσει κλίμα απελπισίας και μοιρολατρίας, κλίμα λαϊκής απάθειας, τίποτα καλύτερο δεν θα μπορέσει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος οφείλει να συμβάλει στην αναγκαία σήμερα πάλη για την ανατροπή των συνεχιζόμενων  επιθέσεων που δέχεται ο δήμος  μας. Ας αφήσει τα κωμικοτραγικά, όπως π.χ, να καταγγέλλει αυτός ως «μοιραίους και άβουλους» άλλους, γιατί αποδεικνύονται κούφιοι και γελοίοι αυτοί οι ισχυρισμοί, την ώρα που αποδεικνύεται πως και ο ίδιος θα μπορούσε να ελεγχθεί ως τέτοιος. Γιατί αυτοί που καταγγέλλει έχουν εξασφαλίσει επάξια ήδη την αιώνια καταισχύνη και το παντοτινό ανάθεμα για την πολιτική τους απέναντι στο Μεσολόγγι.  Ο δήμαρχος ας προφυλάξει τον εαυτό του τουλάχιστον από επαπειλούμενη απέχθεια των δημοτών εις βάρος του που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν στο μέλλον παρόμοιες δηλώσεις του περί άλλης απευκταίας ήττας και των κατ’ αυτόν δυναμένων να υποτεθούν αιτίων της, καθώς με την αδιόρθωτη  δήλωσή του «το κεφάλαιο ΤΕΙ έκλεισε», πέραν των άλλων, μάς  θύμισε  πως ο ίδιος έβαλε την «ταφόπλακα» και στο  Εφετείο κ.λ.π. 

Του λέμε λοιπόν χωρίς εμπάθεια και χωρίς καμιά απολύτως προσωπική σκοπιμότητα : Αφού δεν παραιτείται, ως θα όφειλε για το ΤΕΙ και όχι μόνο, ας αναλογιστεί το βαθμό ευθύνης του για τη μεσολογγίτικη τραγωδία, ας μιλήσει ξεκάθαρα, επιτέλους, για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση  σε βάρος του δήμου μας και ας ξανασκεφτεί έστω τώρα αυτό το «αγώνας μέχρις εσχάτων» τουλάχιστον για το Νοσοκομείο. 

Με την ευκαιρία να δηλώσουμε,  ως ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ  απέχουμε από καιρό και επ’ αόριστον  από το δημοτικό συμβούλιο, διαμαρτυρόμενοι και διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση μας έναντι της ιστορικής ευθύνης,  τόσο  πρωτίστως και κυρίως για τους συνολικούς χειρισμούς  εκ μέρους της δημοτικής αρχής  των σοβαρών ζητημάτων  του δήμου, όσο και δευτερευόντως  για λόγους προσωπικής προσβολής εκ μέρους της και δηλούμενης ανικανότητάς της να επανορθώσει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαχητικά για τα δίκαια και συμφέροντα του δήμου μας στα πραγματικά πεδία των μαχών που δεν είναι σικέ, υποθηκευμένα, ακυρωμένα και απαξιωμένα, εκεί όπου πραγματικά κρινόμαστε όλοι καθημερινά.