Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Με κίνδυνο "δένουν" τα σκάφη στο Αλιευτικό Καταφύγιο Μεσολογγίου!

Με έγγραφό του που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Μεσολογγίου, Νίκος Σταθής καταγγέλλει την αδράνεια που επέδειξε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας στο αίτημα για άμεση επιδιόρθωση των ζημιών που έχουν υποστεί οι πλωτές προβλήτες στο αλιευτικό καταφύγιο Μεσολογγίου.
Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:
"Στις 02/11/2012 ο σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων διευρυμένου δήμου Ι.Π Μεσολογγίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/νίας για ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. 
Ένα από τα ζητήματα που ετέθει και το οποίο εγκυμονούσε κινδύνους ήταν και η συντήρηση του αλιευτικού καταφυγίου. 
Την περίοδο εκείνη η γέφυρα που ένωνε τις χερσαίες προβλήτες με την νότια πλευρά του καταφυγίου είχε κοπεί και κρεμόταν με σχοινιά που τα είχαν δέσει οι ψαράδες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αυτών που περνούσαν πάνω από αυτήν.



Παρόλη την ενημέρωση και την σοβαρότητα των προβλημάτων ο κ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Λ.Ε Αιτ/νιας, όχι μόνο δεν προέβη σε καμία ενέργεια ώστε να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι, με αποτέλεσμα οι ψαράδες με δική τους ευθύνη να σηκώσουν την γέφυρα και απλώς να την βάλουν να καθίσει επάνω στις δύο πλωτές εξέδρες, με ότι κίνδυνο βέβαια μπορεί να εγκυμονεί αυτή η πρόχειρη τοποθέτηση, αλλά απεναντίας κατηγόρησε τον σύλλογο με επιστολή του ότι εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και ότι τελεί διατεταγμένη υπηρεσία .
Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος παρότι ενημερώθηκε και προφορικά αλλά και με την επιστολή σχετικά με τον έλεγχο και την αντικατάσταση των ναυτικών κλειδιών που συνδέουν τις πλωτές εξέδρες με αλυσίδες και με τα αγκύρια και πάλι δεν προέβη σε καμία ενέργεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αντικατασταθούν αυτά που απαιτούνται.
Αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης του κ.Παπαδόπουλου είναι να κοπούν οι συνδέσεις της δυτικής μικρής προβλήτας και να κινδυνεύσουν τα 2 σκάφη που ήταν δεμένα σε αυτήν, πράγμα που αποτελεί την αρχή διότι δεν γνωρίζουμε τις φθορές που υπάρχουν στις άλλες προβλήτες και στον μεγάλο κυματοθραύστη, το οποίο σημαίνει ότι σε έναν απρόσμενο καιρό το καταφύγιο μπορεί αν διαλυθεί καταστρέφοντας το σύνολο των αλιευτικών σκαφών και όχι μόνο.
Επίσης η εξέδρα αυτή παραμένει μετέωρη και με την πρώτη μικρή κακοκαιρία θα ταξιδέψει και δεν γνωρίζουμε τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει.
Δεν γνωρίζουμε αν η στάση του κ. Παπαδόπουλου οφείλεται στην κακή εκτίμηση που έχει για τον κλάδο αλλά είναι σίγουρο ότι αυτή η ανεύθυνη στάση του προέδρου του Λ.Τ  από την άρνησή του να συμβάλλει στην συντήρηση αυτής της υποδομής θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο χώρο ελλιμενισμού των επαγγελματικών σκαφών και ευχόμαστε να αποφευχθούν ζημιές που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άνθρωπο.
Να σημειώσουμε ότι στο αλιευτικό καταφύγιο καθημερινά οι αλιείς, δεκάδες πολίτες και μικρά παιδιά ανεβαίνουν στις πλωτές εξέδρες και οποιοδήποτε πρόβλημα στη σταθερότητα τους είναι επικίνδυνο.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσουν το τέλμα στο οποίο έχει πέσει το Λιμενικό Ταμείο με την στάση του προέδρου του και στο οποίο οι ψαράδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι όσον αφορά τις υποδομές του αλιευτικού καταφυγίου."