Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σφοδρή επίθεση με οξείς χαρακτηρισμούς στον Π. Κατσούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου

Σφοδρή επίθεση με οξείς χαρακτηρισμούς εξαπολύει στο δήμαρχο Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, η ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου με ανακοίνωσή της, σχετικά με τη στάση του στο ζήτημα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Στην ίδια ανακοίνωση στηλιτεύεται και η στάση των τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Μια ανακοίνωση που πέραν της κριτικής για τους χειρισμούς και τη γενικότερη στάση του δημάρχου στο ζήτημα έχει και τον χαρακτήρα της δημοσιοποίησης από την πλευρά των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ της αρνητικής στάσης που θα κρατήσουν απέναντι στον Παναγιώτη Κατσούλη, στις δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους.
«Άφησε πρώτα από όλα τον Δήμαρχο της πόλης έκθετο και υπόλογο απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα της πόλης, γιατί δεν δίστασε να μετατρέψει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα»  για την πόλη, σε αγώνα για την πολιτική του επιβίωση.
Δέσμιος της πολιτικής, του δικού του πολιτικού  χώρου , υπηρέτης πιστός (στην πράξη και όχι στα λόγια) της πολιτικής των μνημονίων, δίστασε ή τελικά δεν θέλησε και γι΄ αυτό ουσιαστικά  δεν επεδίωξε κανένα πραγματικό, άρα και εν δυνάμει αποτελεσματικό, αγώνα  των δημοτών της πόλης.
Έπαιξε εκεί πού το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τον έχει εκπαιδεύσει να παίζει.  Στις δημόσιες σχέσεις με τους κομματάνθρωπους των υπουργείων , στους προθαλάμους των βουλευτών και πολιτευτάδων, στις μικροκομματικές συναλλαγές και υποσχέσεις.
Εκεί δηλαδή , πού δεκαετίες τώρα παιζόταν η τύχη της χώρας και των πολιτών της. Έπαιξε λοιπόν, εγκλωβίστηκε και έχασε, και μαζί με αυτόν και η πόλη ολόκληρη!» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που ακολουθεί:



"Με την επικείμενη υπογραφή , εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας , των σχετικών (τελευταίων) διαταγμάτων , αναμένεται να κλείσει ο πρώτος κύκλος της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο στόχος του σχεδίου ΑΘΗΝΑ δεν ήταν  και δεν είναι άλλος  (ανομολόγητος)  από την  βίαιη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα , σε πρώτη φάση για λόγους τακτικής, της τεχνολογικής. Ο στόχος αυτός, παρά την αντίδραση των δυνάμεων εκείνων της εκπαίδευσης ( φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό ) πού υπερασπίζονται το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της  , φαίνεται πως υλοποιείται , με μικρές μόνο απώλειες .
                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ  ήρθε ( είπαν ) για να δώσει απάντηση στον ανορθολογικό τρόπο με τον οποίο , οι ίδιοι οι σημερινοί κυβερνώντες , ανέπτυξαν την 3βάθμια εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες . Ήρθε με όπλα , δήθεν , την επιστημονική και ακαδημαϊκή αξιολόγηση  και με κεντρικούς στόχους την αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και την ουσιαστική σύνδεση του ακαδημαϊκού  με τον αναπτυξιακό  χάρτη της χώρας  , την ουσιαστική σύνδεση της γνωστικής διαδικασίας με την παραγωγική διαδικασία .
Α Π Α Τ Η  Σ Κ Ε Τ Η  !!!
                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι ψευδεπίγραφο ! Το πραγματικό του όνομα  θα έπρεπε να είναι σχέδιο  ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ !!!
                  Η περίπτωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου ( μία από τις δεκάδες σε όλη την επικράτεια ) αρκεί από μόνη της να καταρρίψει σαν μυθεύματα  όλα τα παραπάνω , αρκεί  για να αποδείξει ότι οι επικαλούμενοι στόχοι και εργαλεία του σχεδίου ΑΘΗΝΑ , δεν ήταν παρά το προπέτασμα καπνού  πού είχαν σαν  μοναδικό στόχο την απόκρυψη ενός ακόμη σχεδίου υποβάθμισης του ήδη παραπαίοντος εκπαιδευτικού συστήματος , εκείνο της ιδιωτικοποίησης ενός μεγάλου τμήματος αυτού !
                 Αν λοιπόν κριτήριό τους ήταν η επιστημονική και ακαδημαϊκή αξιολόγηση , η επάρκεια των διδασκόντων και το επιστημονικό παραγόμενο έργο σε κάθε τμήμα , τότε ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΚΑ ( μία σχολή με ιδιαίτερο υψηλό επιστημονικό και ερευνητικό έργο) στην Αμαλιάδα ! Δεν θα συγχώνευαν  με πρόχειρο και αντιεπιστημονικό τρόπο σχολές  με διαφορετικά προγράμματα σπουδών και επιστημονικά αντικείμενα !   Αν κριτήριο τους ήταν το οικονομικό νοικοκύρεμα , τότε ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΝΑΝ ΕΝΑ ΤΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ   ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ , ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ από τα  7 ενεργά τμήματα τα 5  !
               Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο και άφησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση βαθειά πληγωμένη .
                 Πολύ μικρότερος αριθμός σχολών , σημαντικά μικρότερος αριθμός εισακτέων , αυξημένη δυσκολία  πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γιά τους οικονομικά ασθενέστερους , χώρος για την ανάπτυξη και πάλι της ιδιωτικής εκπαίδευσης πού ζήσαμε την χρυσή εποχή των ιδιωτικών ΙΕΚ ( αναβαθμισμένων σήμερα σε Πανεπιστήμια ), ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης .
                Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έκλεισε τον πρώτο του κύκλο και άφησε βαριά λαβωμένο και το Μεσολόγγι .
                  Το αυτοδύναμο ΤΕΙ Μεσολογγίου οριστικά παρελθόν , τίτλοι τέλους για ένα από τα ιστορικά και σημαντικά ΤΕΙ της χώρας ,  μετατροπή του σε παράρτημα του νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας , δραματική μείωση του αριθμού των σχολών  και των τμημάτων του  , σημαντική και άμεση μείωση των ενεργών φοιτητών  ( τουλάχιστον 40% ) , απώλεια οριστική του διοικητικού του ρόλου  ,  επιστημονική και ερευνητική  απαξίωση ,   μέλλον πού προδιαγράφεται πλέον σκοτεινό !
                  Μία τοπική οικονομία χτυπημένη ήδη από την πολυετή  μνημονιακή πολιτική , άρρηκτα  μονοσήμαντα και με στρεβλό τρόπο συνδεδεμένη ( κακώς ) με την παρουσία του ΤΕΙ , είναι έτοιμη να υποστεί ένα ακόμη  βαρύ πλήγμα .
                  Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έκλεισε τον πρώτο κύκλο του αφήνοντας όμως και όλο το διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα ( τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τους τοπικούς εκπροσώπους τους ) , για μια ακόμη φορά έκθετους στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ( πού θέλει να δεί ! ) .
                  Άφησε πρώτα από όλα τον Δήμαρχο της πόλης έκθετο και υπόλογο απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα της πόλης , γιατί δεν δίστασε να μετατρέψει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα»  για την πόλη σε αγώνα για την πολιτική του επιβίωση. Δέσμιος της πολιτικής του δικού του πολιτικού  χώρου , υπηρέτης πιστός ( στην πράξη και όχι στα λόγια ) της πολιτικής των μνημονίων , δίστασε ή τελικά δεν θέλησε και γι΄ αυτό ουσιαστικά  δεν επεδίωξε κανένα πραγματικό , άρα και εν δυνάμει αποτελεσματικό  , αγώνα  των δημοτών της πόλης . Έπαιξε εκεί πού το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τον έχει εκπαιδεύσει να παίζει .  Στις δημόσιες σχέσεις με τους κομματάνθρωπους των υπουργείων , στους προθαλάμους των βουλευτών και πολιτευτάδων  , στις μικροκομματικές συναλλαγές και υποσχέσεις . Εκεί δηλαδή , πού δεκαετίες τώρα παιζόταν η τύχη της χώρας και των πολιτών της . 
Έπαιξε λοιπόν , εγκλωβίστηκε και έχασε , και μαζί με αυτόν και η πόλη ολόκληρη !
                    Άφησε το ίδιο έκθετους όμως και τους εκπροσώπους των δημοτικών εκείνων παρατάξεων  , από τους πολιτικούς χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , πού ένοιωσαν να βολεύονται τα μέγιστα από την τακτική του Δημάρχου . Τακτική  η οποία , από τη μία πλευρά περιόριζε το δικό τους καθήκον σε απλή , στα λόγια και μόνο ,  υποστήριξη των ενεργειών του  , και από την άλλη άφηνε και σε αυτούς ελεύθερο το πεδίο , γνωστό και σε αυτούς , της μικροπολιτικής μάχης. Όλοι μαζί , για μια ακόμη φορά , θα έριχναν στην ζυγαριά  των μικροπολιτικών και μικροκομματικών τους συμφερόντων  τα συμφέροντα της πόλης  … όμως αυτή ακριβώς η λογική  ,  είναι πλέον γνωστό ότι έχει καταστρέψει την πόλη , οδηγώντας την , χρόνια τώρα , από ήττα σε ήττα . Και ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι , για μιά ακόμη φορά,  θα την οδηγούσε και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα !  
                    Έκθετοι όμως έχουν παραμείνει και όλος εκείνος ο συρφετός πολιτευτάδων , βουλευτάδων και υπουργών ( νυν και πρώην ) που αδίστακτα φρόντισαν να αποκοιμήσουν  τους υποτελείς τους και την τοπική κοινωνία , προσπαθώντας να επενδύσουν μικρο πολιτικά στο οποιοδήποτε  ενδεχόμενο μικρού κέρδους ( έδρα του ΤΕΙ το είχαν ονομάσει ) για την πόλη . Και οι δικές τους ευθύνες είναι τεράστιες ( και διαχρονικές ) για το κτύπημα πού δέχτηκε η πόλη αλλά για  το νέο που ετοιμάζεται να δεχτεί με την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση μέχρι το οριστικό κλείσιμο και του Νοσοκομείου της.
                    Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου από την πρώτη στιγμή προσπάθησε , με την ενεργητική συμμετοχή και παρέμβαση των μελών και  φίλων του , ο αγώνας του ΤΕΙ να γίνει υπόθεση  των κατοίκων  της πόλης , αγώνας της νεολαίας του , των φοιτητών του . Προσπάθησε  ο αγώνας αυτός να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημάρχου και και να αποκτήσει πανδημοτικά χαρακτηριστικά .            Προσπάθησε επίσης , στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να καταδείξει ότι δεν ήταν ένας αγώνας με  στενά τοπικά χαρακτηριστικά  , να αποφύγει τοπικιστικές κορώνες , να αναδείξει  ότι δεν ήταν ένας αγώνας όλων εναντίων όλων , αλλά  αγώνας όλων για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ουσιαστική ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων , αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος της δημόσιας εκπαίδευσης .
                  Ο Δήμαρχος και η στενή του ομάδα  , αλλά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τρικομματικής συγκυβέρνησης στην πόλη μας  ( ο καθένας για τους δικούς του λόγους ) , μέσω και του ασφυκτικού ( ιδεολογικού-πολιτικού ) ελέγχου σημαντικών φορέων της πόλης δεν άφησαν πολλά περιθώρια …Η πορεία προς την συντριπτική ήττα είχε  ήδη , με τις επιλογές τους , προδιαγραφεί …
                  Σήμερα το Μεσολόγγι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμη καμπή . Καλούμαστε να σταθμίσουμε σοβαρά τις συνέπειες μιάς αδιέξοδης ( δεκαετίες τώρα ) πολιτικής  απέναντι στην κεντρική εξουσία , μιάς πολιτικής πού ποτέ ουσιαστικά δεν διεκδίκησε  , μιάς πολιτικής προσαρμοσμένης στη λογική του επαίτη , στη λογική ακριβώς του συστήματος εξουσίας .
                  Καλούμαστε    να πούμε όλοι μαζί ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ απέναντι σ΄αυτό το είδος της πολιτικής , καλούμαστε να πούμε το ΝΑΙ στην ουσιαστική συμμετοχή μας για την ριζική ανατροπή της , σε όλα τα επίπεδα !
                  Το Μεσολόγγι χρειάζεται τοπική δημοτική εξουσία που δεν θα λειτουργεί σαν τυμβωρύχος της μεγάλης ιστορίας των προγόνων μας αλλά σαν άξιος  συνεχιστής των αγωνιστικών τους παραδόσεων .
                  Ο ΣΥΡΙΖΑ  Μεσολογγίου προς αυτή την κατεύθυνση , από καλύτερες , σήμερα , θέσεις θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στις επερχόμενες μικρές και μεγάλες μάχες για τα πραγματικά συμφέροντα της πόλης και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της .
                  Θεωρεί ότι ο αγώνας για το ΤΕΙ Μεσολογγίου , αγώνας άρρηκτα δεμένος με εκείνο της ανατροπής της κεντρικής πολιτικής των μνημονίων , ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ !
                    Ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ , ο αγώνας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ θα έχει συνέχεια …θα συναντηθεί , σύντομα , με εκείνον για την υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  των Αλυκών Μεσολογγίου , της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων , της ύδρευσης …με τον αγώνα για την υπεράσπιση της διατήρησης και αναβαθμισμένης λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου , των κεκτημένων της πόλης αλλά και της διεκδίκησης των  πλουτοπαραγωγικών  πηγών , πού μας ανήκουν …
                  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ !"