Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο Παυσανίας Παπαγεωργίου μιλά στο MessolonghiNews για την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ο καταξιωμένος σε Ελλάδα και Γερμανία νομικός, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου του Αμβούργου και του Τμήματος Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Μ.Μ.Ε. του ίδιου Πανεπιστημίου.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, όπου και απέκτησε τον Μεταπτυχιακό του τίτλο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, με αντικείμενο τα νομικά ζητήματα που άπτονται γνώσεων συγκριτικού δικαίου και μεταβαίνει συχνά στην Γερμανία, όπου παραδίδει εκπαιδευτικά σεμινάρια στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Αμβούργου.

Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα σκανδάλων που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και γερμανικών εταιρειών.

Μιλήσαμε μαζί του για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές και από την πρώτη, κιόλας, επαφή μαζί του φάνηκε η ευγένειά του και ο προσιτός χαρακτήρας του.

Κ. Παπαγεωργίου, τι είναι αυτό που σας ώθησε στην απόφαση να πολιτευθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;


 

Ως νέος άνθρωπος κλήθηκα από συμπολίτες μου να προσφέρω τις γνώσεις μου και τις ικανότητές μου για το κοινό όφελος και να υπηρετήσω τον τόπο μου σε αυτή τη δύσκολη εποχή, βασιζόμενος στο επιστημονικό μου υπόβαθρο. Όσο για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σε κανένα άλλο ψηφοδέλτιο, μιας και ανέκαθεν ανήκα σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Εξάλλου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που υπόσχεται την επαναφορά θεσμών όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία στην πραγματική τους σημασία, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το έμψυχο δυναμικό που εγγυάται την υλοποίηση των στόχων του.

Η επιλογή σας αυτή αποτελεί συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης;

Γίνομαι, τον τελευταίο καιρό, δέκτης σχολίων αναφορικά με την άμεση συγγενική μου σχέση με τον Παυσανία Κατσώτα, δήμαρχο Αθηναίων με τις ψήφους της ΕΔΑ το ’54 και επανειλημμένως βουλευτή και υπουργό της Ε.Κ. Φυσικά, η απόφασή μου να συμμετέχω στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αποτελεί καθαρά απόρροια της κοινωνικής μου ευαισθησίας αλλά και τωνδημοκρατικών διαδικασιών που διέπουν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είστε υποψήφιος σε έναν νομό με πολλά και σημαντικά προβλήματα. Αν ο κόσμος σας στηρίξει και εκλεγείτε βουλευτής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε για την περιοχή μας;

Το πλέον σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε ως κυβέρνηση συνολικά και όχι ο καθένας μεμονωμένα. Πρωταρχική μέριμνα ενός βουλευτή θα πρέπει να είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων ολόκληρου του έθνους και όχι μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να ακουστεί η φωνή του νομού και να είναι ανάλογη του μεγέθους του και της ιστορικήςτου προσφοράς. Στόχο μου θα αποτελέσει η διεκδίκηση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Σημαντική είναι, επίσης, η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και η εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Η ανασυγκρότηση των υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, που επί χρόνια απαξιώνονται συστηματικά και μεθοδευμένα, αποτελεί μια από τις βασικές μου προτεραιότητες, ώστε να ανταποκρίνονται στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νομού. Ακόμη, πρέπει να ασχοληθούμε οργανωμένα με τα μέσα υποστήριξης και διευκόλυνσης της αγροτικής, αλιευτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς και με το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, προκειμένου να καταστεί ανάλογο των απαιτήσεων της γεωγραφίας του νομού αλλά και της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δηλαδή που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανασυγκρότηση.

Κατά κοινή ομολογία, ο νομός μας εδώ και χρόνια είναι εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, καθώς αποτελεί έναν από τους τελευταίους σε ανάπτυξη. Τι στάση σκοπεύει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί πάντοτε στα θέματα που αφορούν το νομό να αφουγκράζεται τη θέληση, τις ανάγκες και τον παλμό των κατοίκων του. Το ότι φτάσαμε στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και την εγκατάλειψη, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι για δεκαετίες οι αποφάσεις που μας αφορούσαν παίρνονταν σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με φορείς, συλλογικότητες και πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μια πολιτική για το νομό και όχι για την πολιτική επιβίωση των εκπροσώπων του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διαφαίνεται μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Κρίνετε πως θα μπορέσει να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχει από αυτόν ο ελληνικός λαός;

Οι προσδοκίες του ελληνικού λαού δεν καλλιεργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέκυψαν από τις απαντήσεις και τις λύσεις που δίνει το πρόγραμμα μας στις σοβαρότατες και άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού. Αυτό που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές είναι το να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Γρήγορα, πιστά και απαράκλητα. Και βαρόμετρο για την επιτυχία αυτή θα αποτελέσει το μέγεθος της συστράτευσης των πολιτών στο πλευρό του. Το μέγεθος της εκλογικής του νίκης στις 25 Γενάρη.

κ.Παπαγεωργίου, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν έχει κατασταλάξει στο κόμμα που θα επιλέξει την Κυριακή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Απευθυνόμενος σε αυτή την μερίδα ψηφοφόρων, τι μήνυμα θα θέλατε να τους απευθύνετε;

Θα ‘θελα να τους στείλω απλά και μόνο μία ευχή. Τους εύχομαι την Κυριακή των εκλογών να ξυπνήσουν με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο και μιαν ελπίδα στο στήθος. Και πριν φτάσουν στην κάλπη ας θυμηθούν ότι στην ιστορία του τόπου μας υπήρξαν στιγμές που δόθηκε μια παλλαϊκή απάντηση σε όσους δυνάστευαν τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Μια τέτοια στιγμή μπορεί να γίνει και η 25η Γενάρη.