Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Για πρώτη φορά καταγράφηκε το πτηνό Αγκαθοκαλημάνα στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου


Πρώτη καταγραφή του είδους Αγκαθοκαλημάνα - Vanellus spinosus έγινε στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων.
Συγκεκριμένα στις 22 Απρίλιου παρατηρητές που συμμετείχαν στον 2ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (εκπροσωπώντας τον νομό Αιτωλοακαρνανίας) και συγκεκριμένα ο Νικόλαος Νούλας και ο Μάκης Κοτσίρης IBA Caretakers της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), παρατήρησαν ένα διαφορετικό είδος πουλιού που δεν έχει εντοπιστεί ξανά σε περιοχή τόσο δυτικά και νότια αφού συνήθως παρατηρείται σε περιοχές της Θράκης και της κεντρικής Μακεδονίας.
Η Αγκαθοκαλημάνα είναι ένα μεταναστευτικό πουλί που έρχεται στη χώρα μας κάθε άνοιξη. Τρέφεται με διάφορα έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Φωλιάζει σε ανοιχτά εδάφη, συνήθως κοντά σε υγροτόπους. Το πτέρωμά της είναι ασπρόμαυρο και η ράχη της αμμοκαστανή. Από ολόκληρη την Ευρώπη, η Αγκαθοκαλημάνα φτιάχνει τη φωλιά της μόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, όπως στο Νέστο, τον Έβρο, τον Αξιό και αλλού.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αγκαθοκαλημάνας είναι τα εξής:



Μορφολογία: Στέμμα μαύρο, Λευκά μάγουλα, πλαϊνά λαιμού, κάτω καλυπτήρια ουράς. Μακρυές φτερούγες. Ράμφος μαύρο. Λάρυγγας-στήθος-κοιλιά μαύρα. Ράχη-ώμοι Αμμόχρωμοι-καστανοί. Ουρά-Φτερούγες μαύρα (άκρα). Πλήκτρο στον καρπό της φτερούγας, σκληρό, μυτερό λίγο γυριστό μπροστά
Tαξινόμηση
Ομοταξία: Aves (Πτηνά)
Τάξη: Charadriiformes (ΧΑΡΑΔΡΙΟΜΟΡΦΑ)
Οικογένεια: Charadriidae (ΧΑΡΑΔΡΙΟΙ)
Γένος: Hoplopterus
Μέγεθος: Μήκος 25-27 cm
Βάρος:130-180 gr
Άνοιγμα Φτερών:70-80 cm
Αναπαραγωγή: Γεννά 4 αυγά. Τα κλωσσά 22-24 ημέρες.
Διαχείμαση-Βιότοπος-Τροφή: Αποδημητικό - Έλη αλμυρά-ανοικτά εδάφη